• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

PEUGEOT 607 3.0 V6 SKRZYNIA 4HP20

Andrzej W

Początkujący
Punktów
1
Cześć wszystkim,

mam problem ze skrzynią 4HP20 - został zregenerowany konwerter oraz pompa oleju: wymiana panewki bo zatarła się na szyjce konwertera.
Ogólnie w środku było dużo syfu i opiłków więc wszystko wypłukane, hydroblok rozebrany i wypłukany, złożony prawidłowo.

Po odpaleniu skrzynia pracowała przez 5 min prawidłowo a potem lekki świst i po wrzuceniu n D lub P bardzo rzuca silnikiem tak jakby było generowane bardzo duże ciśnienie...
Aktualnie sterownik wywala błędy: P0702, P0710 i P0561 - problem z wiązką, brak masy etc?

Pomórzcie.

Pozdrawiam

Andrzej W

Początkujący
Punktów
1
Cześć,

wiązka z TCU do skrzyni sprawdzona i jest ok.
Okazuje się, że jest problem z zaworem EV1 - nie ma żadnej rezystancji od strony TCU.
Tutaj może być przyczyna bo prawdopodobnie on odpowiada na ciśnienie.
Przed montażem mechatroniki wszystkie zostały sprawdzone - rezystancja.
Możliwe, że wiązka w środku ma jakąś przerwę.

Dodatkowe pytanie:
jaka jest procedura adaptacji tej skrzyni?

Pozdrawiam

szary1977

SuperMechanior
Punktów
55
Miasto
Krupski Młyn
Cześć teraz nie jestem w stanie ci powiedzieć bo jestem poza domem jutro wieczorem dopiero będę w domu to jak nie zapomnę to zobaczę i dam znać

Andrzej W

Początkujący
Punktów
1
Cześć teraz nie jestem w stanie ci powiedzieć bo jestem poza domem jutro wieczorem dopiero będę w domu to jak nie zapomnę to zobaczę i dam znać
Cześć,

dzięki.

Jeszcze pytanie:

czy po zapłonie powinienem mieć 12V na wspólnym zasilaniu cewek?
Mam około 5V.

szary1977

SuperMechanior
Punktów
55
Miasto
Krupski Młyn
Według schematu i procedury pomiarowej to po odpaleniu auta powinno być 12-14V na tych pinach co pisałem (są to zasilania cewek)

Do góry Bottom