1. W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Dowiedz się więcej.
  2. Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Rejestracja otworzy przed Tobą drogę do zupełnie nowego, dzikiego świata motoryzacji!
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusji.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

    Usuń ogłoszenie

Peugeot Boxer 2.2hdi 110ps euro5..wymiana

Dyskusja w 'Silniki diesel' rozpoczęta przez użytkownika Bari76, 25-05 19.

Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
  1. Bari76

    Bari76 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    29-01 17
    Postów:
    60
    Docenione treści:
    2
    Miasto:
    Debica
    Tak jak w temacie ..kupilem Peugeot Boxer 2.2hdi 110ps z padnietym(zatartym) silnikem ..kupilem go w rossadnej cenie z rozsadnym przebiegiem .dosc dobrze wyposazony typu 6 biegow tempomat klimatronik navi .z mysla do remątu a pozniej uzytkowac..jako auto servisowe L1H1.
    I TERAZ PYTANIE ....
    CZY MOZNA (CZY BEDZIE PASOWAL) BEZ WIEKSZYCH PRZEROBEK TAKI SAM SILNIK CZYLI 2.2 ALE 130PS??? BO PRZYZNAM 110PS TROSZKE MALO JAK NA TAKIE AUTO ZALADOWANE NARZEDZIAMI I SPRZETEM
    JESLI TAK TO JAK TO SIE MA DO TURBINY CZY TRZENA ZAMATOWAC WIEKSZA CZY WYSTARCZY ZMIENIC SOFT W KOMPIE tz..MAPY SILNIKA...
    JAK TO SIE MA DO WTRYSKOW TRZEBA ZMIENIAC BO np..sa wieksze mniejsze (gabarytowo)CZY TAK JAK POPRZEDNIO Wystarczy go potraktowac ZMIANA SOFTU..
    NO I CZY OGULNIE BEDZIE TAKI SILNIK PASOWAL DO SKRZYNI BIEGOW....
    ..I NASTEPNE PYTANKO
    CZY W TYM AUTKU JEST 2MAS CZY TAK JAK W FIACIE DUCATO 2.3 ZWYKLE SPRZEGLO ...
    No i przede wszystkim czy te dwa silniki maja idetyczny stopien sprezania ???
    Ale mysle ze ta informacje doczytam w ksiazce obslugi ...
    A ogulnie prosze o wypowiedzi ludzi ktorzy robili takowe zeczy a ludzi ktorz maja lub mieli takowe auto prosze o podpowiedzi na co zwrocic uwage ..jakie bolaczki ma ten wynalazek ..
    Itp..itp..

    Z tego co juz doczytalem to jest tam na rozrzadzie łancuch..wie ktos ile on wytrzymuje zanim zacznie sie gruchotanie i trzeba bedzie go wymieniac..?????
     
    Ostatnio edytowano: 25-05 19
  2. Stanisław 1946

    Stanisław 1946 Weteran Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    23-08 13
    Postów:
    4 746
    Docenione treści:
    731
    Miasto:
    Szczecin
    Jak go poskładasz do kupy i uruchomisz daj znać.
     
    WOODOO i pawel2406 lubią to.
  3. toomii76

    toomii76 toomi

    Offline
    Dołączył:
    2-11 14
    Postów:
    8 157
    Docenione treści:
    4 386
    Miasto:
    turek
    Bari, taki z Ciebie fachura a takie pytania zadajesz? no wiesz, troszkę mi wstyd za Ciebie.
     
    WOODOO i pawel2406 lubią to.
  4. Bari76

    Bari76 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    29-01 17
    Postów:
    60
    Docenione treści:
    2
    Miasto:
    Debica
    Ty nie masz tu co szukac ..bo Paska rozrzadu nie ma ..hahaha....
    .coraz wiecej aut ma to rozwiazanie ..wiec radze jak poprzednio poszukaj pracy przy szoflowaniu asfaltu bo ktos moze ci fuszke z przed nosa zawinac i bezdomnym zostaniesz...

    Poza tym moze przeczytaj jak potrafisz co napisane ....masz cos do dodania chyba nie bo pewnie jeszcze na wiosce takowe nie jerzdza ..na takie auto cie nie stac to opcia posiadacza tez w gre nie wchodzi ..to spadaj biedaku ......
     
  5. toomii76

    toomii76 toomi

    Offline
    Dołączył:
    2-11 14
    Postów:
    8 157
    Docenione treści:
    4 386
    Miasto:
    turek
    No nie potrafię. Piszesz jak 5-latek.
    A tak w ogóle to jesteś.. hehe
     
  6. Bari76

    Bari76 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    29-01 17
    Postów:
    60
    Docenione treści:
    2
    Miasto:
    Debica
    Tomi 76 ty naprawde jestes DOWNEM...
    PRZESLEDZILEM TWOJE WYPOWIEDZI ..
    ANI JEDNEJ KONSTRUKTYWNEJ WYPOWIEDZI KTORA MOGLABY KOMUS POMUC ...
    TY NAPRAWIALES KIEDYKOLWIEK COKOLWIEK ??????BO CZY NAPRAWILES TO JEST JASNE DLA WSZYSTKICH NA TYM FORUM
    chocby rower ???
    Jedyne co tu robisz to zamet
     
  7. dejot43

    dejot43 Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    2-10 15
    Postów:
    3 969
    Docenione treści:
    1 543
    Miasto:
    Olsztyn
    ,,Miszczu'' , poczytaj jakie systemy wtryskowe mają oba silniki, potem pomyśl czy się da i czy ma to sens. Jesli zrobisz takiego swapa będę pełen podziwu. Szanuj też bardziej doświadczonych mechaników jeśli chcesz być też szanowany . :)
     
    winetoo lubi to.
  8. Bari76

    Bari76 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    29-01 17
    Postów:
    60
    Docenione treści:
    2
    Miasto:
    Debica
    Dopiero wzialem sie za rozkrecanie bo niestey nie szastam czasem jak tacy idioci jak toomy76..
    Moze go ktos wkoncu zacznie banowac ..bo przesledzilem jego wypowiedzi ...i nie znalazlem ani jednego wpisu ktory bylby na temat ..a nie wspominajac by komukolwiek pomogl..jadyne co to jak na idiote przystalo pruby prowokacji utarczek slownych
    ..

    Moze ktos go zbanuje i wyniesie sie idiota na FACEBOKA .TAM BEDZIE MOGL INNYM PODOBNYM SOBIE PRZYGADYWAC BEZ OGRANICZEN...
    ....W KONCU TO FORUM MECHANIKOW ....
    .......
    CO DO SAMEGO AUTA TO SCIAGNOLEM MU JUZ MICHE I OKAZALO SIE ZE ZLAPALO GO NA 3 KORBOWODZIE..ALBO POMPA OLEJU PADLA ALBO POPROSTU KTOS ZAPOMNIAL SPRAWDZIC I DOLAC OLEJU ..CHOC TO DZIWNE BO NA ZEGARACH AZ PO OCZACH BIJE ALARM NISKIEGO STANU OLEJU ...ALE AUTO JEZDZILO NA ZACHODZIE I JAK MIALO JAKIEGOS AFRYKANSKIEGO PRZYBYSZA ZA JEZDZCA TO MOZE ZAMIAST OLEJU STAWIAL AUTO NA ŁACE BY SIE POZYWILO JAK WIELBŁAD...

    Poza tym podpowie ktos jak sprawdzic czy ewetualnie uzupelnic ..Ten plyn do FILTRA CZASTEK STALYCH????BO PEUGEOT TO FRANCUSKI WYNALAZEK A ONI STOSUJA MOKRE DPFy..?????

    Dejot 43 ...
    Kogo miales na mysli piszac o doswiadczonych mechanikach???
    Tego idiote toomy 76 ???..
    Moze poczytaj jego wpisy .w innych dyskusjach w ktorych uczestniczy .i jak znajdziesz chocby jeden ktory jest na temat i moze cokolwiek komukolwiek pomuc to stawiam ci litre dobrej wodki...

    A co do przeszczepow to mogl bys sie zdziwic..
    Ostatnio zrobilem toyotke r2008 2.0d d4d..
    I wstawilem jej motorek od 2.0d d4d z 2014r..
    Chodzi jak zegarek ..i to bez wiekszych modyfikacji..
    Gosciom z serwisu toyoty karpiki sie porobily ...
    Co do doswiadczenia to tez mam kilka certyfikatow i to zrobionych w zachodnich serwisach ..a nie w polskich dojarniach klijetow...
    To ze prosze o podpowiedzi nie znaczy ze ich potrzebuje bo sobie nie dam rady z takim majzlem z 2012 r ...chodzi mi tylko o zaoszczedzenie czasu ktorego nie mam w nadmiarze .bo robie go bardziej hobbystycznie po godzinach .bo akurat taki wynalazek jak peugeot z silnikiem forda to posiadam 1 raz...raczej staralem sie unikac francuzow ..ale ten byl doposarzony ladnie utrzymany zewnatrz i wewnatrz no i zaje tani ..to sie skusilem..
    Wiec jak ma cos ktos konstruktywnego do dodania to czekam...
    A do twojej informacji ..juz wiem ze silnik o kodzie .....
    4H03 moze wystepowac w 3 wariantach ..
    110 ..130..150..km..
    Pytanie teraz jakie modyfikacje mechaniczne pojda ze zwiekszeniem mocy ...
    URZADZALOBY MNIE 130 KUCY ..I CZY COS TAKIEGO BYLOBY DO OSIAGNIECIA BEZ WYMIANY WTRYSKOW I TURBINY NA BARDZIEJ WYDAJNE..???..
    SAMYM SOFTEM KOMPA NAJLEPIEJ ORGINALNYM ...
    A NIE JAKIMIS DOKLADANYMI DO INSTALACJI KOSTKAMI MOCY??.
     
    Ostatnio edytowano: 30-05 19
  9. toomii76

    toomii76 toomi

    Offline
    Dołączył:
    2-11 14
    Postów:
    8 157
    Docenione treści:
    4 386
    Miasto:
    turek
    Do książek zajrzyj to nie będziesz głupich pytań na forum zadawał.
     
  10. Bari76

    Bari76 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    29-01 17
    Postów:
    60
    Docenione treści:
    2
    Miasto:
    Debica
    Naucz sie jednego pajacu ...Mnie na kilku kursach w glownym serwisie MB w sztutgarcie nauczono tego ze NIE MA GLUPICH PYTAN...
    ,,,:::::GLUPIE MOGA BYC TYLKO ODPOWIEDZI """"WIEC TAK JAK WYZEJ JAK MASZ COS KONSTRUKTYWNEGO DO DODANIA TO DODAJ ...
    Jak masz robic z siebie w moim temacie jeszcze wiekszego idiote niz jestes to lepiej sie wynies..bo kazda twoja glupkowata odpowiedz nie na temat ..taka jak teraz bede zglaszal moderacji az do skutku..
     
  11. Radmor

    Radmor Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    21-03 19
    Postów:
    593
    Docenione treści:
    142
    Witaj ! Chcesz mieć moc ..ale uważam że sam sobie komplikujesz sprawę .Dlaczego nie kupisz kompletnego sprawnego silnika wraz z elektroniką o większej mocy ?? Takie rozwiązanie byłoby prawdopodobnie najbardziej optymalne ---tym bardziej że jest to "francuz" . Wszystko dopasowane ,,KOMPATYBILNE ! ,wykonane zgodnie ze sztuką fachowo ,profesjonalnie ..tak jak być powinno . Zobacz ile przeszkód sam sobie podkładasz ---turbina ,,soft ,,wtryskiwacze..itd. Po co kombinować i tracić czas jak na rynku są już gotowe rzeczy ? A jak ma się więcej pieniędzy niż czasu ..to odpowiedż jest chyba oczywista !;)
     
  12. lesio 4x4

    lesio 4x4 Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    9-11 18
    Postów:
    123
    Docenione treści:
    26
    tak troche nie na temat, w tym Stuttgarcie nie nauczono cie pisać ? albo uzywac poprawnie przeglądarkę

    uprzedzam jestem dyslektykiem i od 30 lat mieszkam na emigracji w krajach francusko języcznych w tym 6 lat w Afryce co spotkam polaka który miesiąc w Niemczech spędził to już języka zapomina
     
    arni_poznań i toomii76 lubią to.
  13. toomii76

    toomii76 toomi

    Offline
    Dołączył:
    2-11 14
    Postów:
    8 157
    Docenione treści:
    4 386
    Miasto:
    turek
    Możliwe, że to zespół Touretta połączony z ADHD. Dysgrafia to nie będzie, tylko pewnie głupota. Bo jeśli ktoś po polsku napisać nie potrafi, to korzysta ze słownika.
     
    Ostatnio edytowano: 30-05 19
  14. Bari76

    Bari76 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    29-01 17
    Postów:
    60
    Docenione treści:
    2
    Miasto:
    Debica
    Kolego przeczytaj prosze co napisalem ..ten sam silnik 4H03 wychodzi w 3 mocach bez modyfikacji w sam silnik ....
    Wiec moje pytanie bylo o osprzet ..bo tylko w nim tkwi ruznica o ile tkwi ...a nie tylko w samym oprogramowaniu ..jesli ruznica pomiedzy 110ps a 130 bedzie to tylko oprogramowanie bez zmiany osprzetu to dokupie sobie kompa z cala otoczka by zrobic to ..
    Plug in..czyli podlaczyc wtyczki i odpalic ..
    Jesli natomiast bedzie sie to wiazalo z wymiana caloscia lub chodzby polowa osprzetu to zostawie jak jest bo to jest kamion do roboty a nie na wyscigi..
    Poza tym goly silnik bez osprzetu kosztuje 4500...caly kompletny 9-10 tys bez komputera a jak narazie to to co znalazlem w starym bedzie mnie kosztowalo 2500.nowy wal panewki korbowody i uszczelki.nawet jak dobrze pojdzie bez sciagania glowicy i na wszelkie W nowa pompa oleju i mam silnik z przeboegiem 110tys a nie pol miliona przechonowany z nowymi pierscieniami i dotartymi zaworami..
    Poprostu pytam czy ktos robil cos takiego ..bo jest mase Busiarzy ktorzy za zycia takiego auta i 3 razy silnik zmieniaja ze wzgladu na przebieg..



    ........................
    LESIO 4x4
    Kolego mnie nauczono tego czego trzeba..za to ty chyba nie umiesz czytac....
    Co do frncuskich zeczy to kloszadow o zdanie nie pytam. Czasami i tam jade w delegacje szczeze wspolczuje takim jak ty ktorzy musza mieszkac w tym syfie francuskojezycznym..
    Ale w polsce pewnie miales slamsy i tamten rynsztok w porownaniu z polskim wygwizdowem z ktorego pochodzisz to dla ciebie raj...
    Jest takie powiedzenie ..""Ze SWINIA NAJLEPIEJ CZUJE SIE W GNOJOWNIKU""A FRANCUSKOJEZYCZNA CZESC EUROPY TO WLASNIE TAKI GNOJOWNIK ..
    reszte sobie dopisz o wyksztalceniu i innych sprawach..nie wspomne o syfiarskiej mentalnosci tamtych ludzi...
    Wiesz czemu to we francuskojezycznych krajach perfumy wynaleziono?????
    By francuzi mogli sie nie myc nie prac tylko perfumami zabijac smrod jaki sie za nimi ciagna..pare zeczy wiem o tamtym rejonie europy moze nawet wiecej niz ty juz pewnie Francus cala gemba...
     
    Ostatnio edytowano: 30-05 19
  15. Stanisław 1946

    Stanisław 1946 Weteran Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    23-08 13
    Postów:
    4 746
    Docenione treści:
    731
    Miasto:
    Szczecin
    Uzupełnienie płynu przy FAP-ie proste jak kij od miotły . Na zbiorniczku zdejmujesz króciec ,Butelka z nowym płynem ma załączony
    wężyk odwracasz do góry dnem i napełniasz zbiorniczek./w denku robisz dziurę bo inaczej nie poleci/. Po napełnieniu
    testerem informujesz ECM o uzupełnieniu FAP-a.
     
  16. Bari76

    Bari76 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    29-01 17
    Postów:
    60
    Docenione treści:
    2
    Miasto:
    Debica
    Dzieki a nie wiesz jaki koszt tego w serwisie ..bo z tego co sie orietuje kupi.to tylko w serwisie bo nie jest to zadne AdBlue tylko plyn dedykowany do danej marki czy tam nawet pojazdu..
    Jakas srednia cene?????
    Francuzy zawsze cos wymysla extra tak ze kupe sie chce jak sie na to patrzy..wczesniej mialem do czynienia z pojazdami z suchym DPF ewetualnie AdBlue ..ci jak zwykle musieli byc orginalni..
     
  17. kotoy

    kotoy Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    21-01 13
    Postów:
    467
    Docenione treści:
    167
    Miasto:
    Jabłonna Lacka
    Wymiana korb bez zdejmowania czapki?
     
  18. Bari76

    Bari76 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    29-01 17
    Postów:
    60
    Docenione treści:
    2
    Miasto:
    Debica
    A jeszcze jedno pytanie do tych co juz to robili ..czy caly agregat wyciagne ze skrzynia biegow ..i polosiami czy jednak bede musial sie zabawic z ktorejs strony w rozkrecenie kolumny MCpersona np..na galce wachacza..
    Miejsca jest dosc sporo wiec nie chcialbym sie bawic w rozkrecanie na czynniki pierwsze calego napedu ..tylko pare srob i calosc do przodu ..a reszte na stole ..bo i tak zamiezam sprzeglo.mu zmienic ..a jak wyciagam silnik to latwiej byloby razem ze skrzynia ..""teoretycznie""
    A propos jest tam zwykle sprzeglo jak w ducato 2.3 120-130 ps..czy tez spaprali naped jakims chora 2masą????
     
  19. nieldos

    nieldos Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    3-02 14
    Postów:
    545
    Docenione treści:
    206
    Miasto:
    Zachodniopomorskie
    Panie Bari76 czy da się pisać na temat problemu bez obrażania wszystkich co się odezwą? Jest to forum aby sobie pomagać a nie rzucać epitety w kazdego strone...
     
  20. Bari76

    Bari76 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    29-01 17
    Postów:
    60
    Docenione treści:
    2
    Miasto:
    Debica
    A co jak bede wyciagal WAL NAPEDOWY ..TO NA DOL TLOK NIE POJDZIE ???
    PROSILEM O WYPOWIEDZI TYCH CO JUZ TO ROBILI ..JA WYSTARCZY ZE MISKE OLEJOWA SCIAGNOLEM I WIEM ZE DA RADY ...BO TEN SILNIK JEST DZIELONY I POMIEDZY MISKA A BLOKIEM WLASCIWYM JEST JESZCZE COS JAK POLBLOK PRZYKRECANY DO BLOKU GLOWNEGO I SKRZYNI BIEGOW ..PRZYNAJMNIEJ TAK TO WYGLADALO OD SPODU..poza tym nawet chyba latwiej sworzen z tloka wybic i wyciagnac sam korbowod niz brendzlowac sie dodatkowo z glowica...????? Ktora jest dobra ..bo najprawdopodobniej zatarlo lub obrucilo panewke na wale na 3 tloku..tak czy tak wal panewki i jeden korbowod do wymiany...na 100%..reszta wyjdzie w praniu ..zmieniam tez pompe oleju ..bo byly tam problemy i peugeot na akcje serwisowa wzywal..a czy to auto mialo zmieniona tego pewny nie jestem ..byc moze to pompa padla i silnik stana..wiec nie bede experymentowal z nowym walem jak pompa kosztuje 400zl..
     
    Ostatnio edytowano: 30-05 19
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.