• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot Partner stukanie

KonradR40

Gaduła
Punktów
0
Witam, posiadam Peugeota Partnera Tepee i męczy mnie głuche pukanie z prawej strony. Pukanie występuje przy wybojach (kocie łby, jakaś studzienka, poprzeczne koleiny). Mechanik przejrzał całe zawieszenie (tuleje sworzeń, łączniki, gumy stabilizatora) i powiedział, że jest wręcz w idealnym stanie zero luzu. Potem obstawiał amortyzatory, wyjął lewy sprawdził i dzwoni do mnie, że to nie amortyzator (bo byłem już zapisany na wymianę amortyzatorów), więc pytam dlaczego nie wyciągnął prawego zamiast lewego skoro z tej strony puka, a on na to, że sprawdzili go bez wyjmowania, no cóż nie odpowiem sobie racjonalnie co nim kierowało mógł zacząć od prawej strony. Potem pozaglądał i stwierdził, że to maglownica i teraz się zastanawiam, czy to na pewno ona a nie np. drążek kierowniczy. Myślałem, żeby zdjąć harmonijkę i sprawdzić czy ten luz występuje na jabłku drążka czy na maglownicy. Głównie chodzi mi o to jak stwierdzić czy to maglownica czy drążek, a może końcówka?
Z góry dziękuję, pozdrawiam.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3009
Podjedź do innego mechanika i niech ci sprawdzi...a tamtego to omijaj z daleka, bo to jakiś imbecyl...:meh:

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
240
Miasto
Wasilków
Swego czasu szukałem stukania w partnerze 2010, sprężyna była tak fajnie ułamana, że na podnośniku nic nie było widać, dopiero po rozebraniu MacPhersona wyszła niespodzianka.
Klient nawet w ASO był z tym stukaniem to mu łącznik wymienili ;)

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6798
Miasto
Mazowieckie
luz na drążku może nie wyjść na skp. trzeba wypiąć końcówke i szukać luzu w różnych pozycjach.
generalnie sprawa prosta jak budowa cepa. mechanik żeczywiście cymbał.

KonradR40

Gaduła
Punktów
0
Na SKP byłem i nic nie stwierdzili. Zdejmę harmonijkę maglownicy i popatrzę, tylko wyczuję luz na maglownicy bez ściągania końcówki?.Chyba, że ten nieszczęsny amortyzator.

Grzegorz.Józefów

SuperMechanior
Punktów
219
Miasto
Józefów
Na SKP byłem i nic nie stwierdzili. Zdejmę harmonijkę maglownicy i popatrzę, tylko wyczuję luz na maglownicy bez ściągania końcówki?.Chyba, że ten nieszczęsny amortyzator.
Po ...uj chcesz zdejmować osłonę drążka, można sprawdzić czy jest luz bez zdejmowania.
Ale co kto lubi może lubisz dokładać sobie pracy ...

KonradR40

Gaduła
Punktów
0
Koszt niewielki wymienię te tulejki, a co do ściągania harmonijki to czy bez ściągnięcia będę w stanie stwierdzić czy to drążek ma luz czy listwa w maglu?

Do góry Bottom