• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot Partner Tepee (głuche pukanie z prawej strony)

KonradR40

Gaduła
Punktów
0
Witam, posiadam Peugeota Partnera Tepee 2011 rok. Samochód nie dawno kupiłem i po bliższym zaprzyjaźnieniu się z samochodem słychać było pukanie w zawieszeniu. Pojechałem do warsztatu i okazało się, że jest pęknięta sprężyna i zniszczona poduszka z łożyskiem McPhersona. Po wyjeździe coś nadal puka na wybojach ale już delikatnie. Byłem w kilku innych warsztatach i nic nie znaleźli wszystko sztywne. Zastanawiam się tylko nad jednym czy jeżeli poprzedni właściciel jeździł długo z pękniętą sprężyną to nie rozwalił amortyzatora. Łączniki wyglądają na nowe. Jeszcze się zastanawiałem nad maglownicą bo dziwnie się zachowuje kierownica, otóż czasem jak nią kręcę to nie kręci się płynnie, czasem też mało mi jej z rąk nie wyrwie, na kamienistej drodze kierownica szaleje w lewo w prawo, jakoś tak dziwnie drga.
Pukanie jest takie głuche (nie metaliczne) z prawej strony.
Czy miał ktoś podobny przypadek?

Dale

Gaduła
Punktów
11
To wada wrodzona tego auta i bliźniaczych konstrukcji.
Mogę Ci nieodpłatnie udostępnić biuletyny serwisowe Peugeot dotyczące tego problemu. Niestety wskazane tam procedury nie dają porządanego efektu.

Naprawa usterki bądź sprzedaż wypracowanego przez nas gotowego rozwiązania niestety jest już odpłatna.

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
176
Miasto
Gdansk
Stuki najczęściej w Partnerqch Kolumna Mcpersona ,łożysko ,sworzeń ,sprężyna,łącznik stabilizatora wszystko to idzie sprawdzić zmień warsztat

toomii76

toomi
Punktów
6863
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
ostatnio naszukałem się głuchych stuków w 407. podobne do stabilizatora ale jakby wyżej z prawej strony. dało mi w kość. a okazało się, że prawa poduszka silnika była winna. wykluczyłem ją, bo stuki były nawet na małych nierównościach.

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
176
Miasto
Gdansk
Moj znajomy kupił kiedyś volvov50 po okazyjnej cenie ponoć uszkodzony dwumas bo coś klekotał przy odpalaniu i gaszeniu po zakupie przyjechał do mnie na warsztat. Co się okazało ze uchwyt pod silnikiem od wydechu oderwal się

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1401
Miasto
Koszęcin
A ja miałem tera Altea. Faktycznie coś pukało ino nikt nie umiał znaleźć. Taki luz na piaście znalazlem że hej

KonradR40

Gaduła
Punktów
0
XMARIO Jak byłem w 5 warsztatach i SKP I nigdzie luzu nie ma. Wszędzie powiedzieli, że nic się tu złego nie dzieje można bezpiecznie jeździć. Na równej drodze normalnie samochod jedzie. Kierownicą mi drga i delikatnie skręca w lewo i w prawo na przemian na kamienistej drodze. A z tym wyrywaniem to bardziej przy przyspieszeniu po wyjściu z zakrętu