• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Picasso 1.6 HDi 110 km . Lekkie Grzechotanie na puszczonym sprzęgle

Benten1030

Bywalec
Punktów
2
Witam . Mam problem z 1.6 HDi Picasso 110koni . Mianowicie grzechocze -teraz podejrzewam że skrzynia . Jak wcisne sprzęgło Grzechotanie ustaje... Ostatnio wymieniłem kompletne sprzęgło gdyż już się ślizgało . Z łożyskiem . ( W moim modelu nie mam dwumasy). Zanim zrzucę skrzynie może doświadczeni koledzy podpowiedzą coś czy to faktycznie możliwe że łożysko w skrzyni ... Czy da radę samemu to zrobić czy skrzynia do regeneracji ? A może inny trop ? Możliwe że walnięty wysprzeglik ? Dodam że biegi i sprzęgło chodzą bardzo ładnie

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
968
Miasto
PGS
Ogolnie to psa ma " głosne " skrzynie biegów . Moze warto olej wymienic w skrzyni i to na taki jak producent zaleca . A jeszcze nie wiemy jak głosne jest to grzechotanie

Punktów
13
Jak po wciśnięciu sprzęgła cichnie, to prawie na pewno łożysko oporowe albo wałek sprzęgłowy w skrzyni. Jeśli biegi wchodzą dobrze, to skrzynia raczej nie wymaga regeneracji – na początek zajrzyj do łożyska i luzu wałka.

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
464
Miasto
Józefów
Jak po wciśnięciu sprzęgła cichnie, to prawie na pewno łożysko oporowe albo wałek sprzęgłowy w skrzyni. Jeśli biegi wchodzą dobrze, to skrzynia raczej nie wymaga regeneracji – na początek zajrzyj do łożyska i luzu wałka.
Co Ty pitolisz, po wciśnięciu sprzęgła łożysko oporowe pracuje bo jest dociśnięte do docisku
i nie będzie to łożysko oporowe a raczej będzie to któreś łożysko w skrzyni

Benten1030

Bywalec
Punktów
2
Tak też myślałem że niestety skrzynia. Łożysko oporowe / docisk wymienione ze sprzęgłem . Olej w skrzyni wymieniłem przy wymianie sprzęgła . Zastanawiam się czy to ruszać czy jeździć ... Czy gorzej się nie posypie ? Tragedii nie ma lecz jednak po puszczeniu sprzęgła da się usłyszeć Grzechotanie

Ursusraketa

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
132
Sprzęgło potrafi grzechotać

Benten1030

Bywalec
Punktów
2
Rozumiem ale innych autach mam ciszę . A jak tylko puszczę sprzęgło jest to Grzechotanie .... A nie dodałem że na zimnym silniku jest ledwo słyszalne .... Pogarsza się na rozgrzanym silniku , nie wiem czy to ma znaczenie

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
464
Miasto
Józefów
Rozumiem ale innych autach mam ciszę . A jak tylko puszczę sprzęgło jest to Grzechotanie .... A nie dodałem że na zimnym silniku jest ledwo słyszalne .... Pogarsza się na rozgrzanym silniku , nie wiem czy to ma znaczenie
To bardziej wskazuje na skrzynie niż sprzęgło
? olej jest prawidłowy
? oleju jest odpowiednia ilość wlana

Benten1030

Bywalec
Punktów
2
Tak olej zgodny z zaleceniami producenta oraz ilość . Czyli cóż niestety zrzucenie skrzyni... I co dalej na co zwrócić uwagę ?

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433
Powinieneś zwrócić uwagę praktycznie na całą przestrzeń wewnętrzną skrzyni a w szczególności na stan łożysk i stan wałków .Z dużym prawdopodobieństwem któreś z łożysk jest żródłem takiej akustyki !

Benten1030

Bywalec
Punktów
2
Oki pewnie niebawem wezmę się do roboty :) dam znać co wynikało. Dzięki !

Do góry Bottom