• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Pierścienie tłokowe Peugeot 605 2.0 XU10MZ 107 km

NooFear

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Stargard
Witam Panowie, remontuje właśnie w.w wymieniony silniczek po obróceniu panewki, wał już po szlifie, wymieniam też pierścienie i tu napotkałem problem, w.w silnik jest jakimś wynalazkiem którego nie ma w prawie żadnym katalogu, a jak znajde np. w Inter Cars to w katalogu nie występuje pozycja pierścienie tłokowe dla tego silnika. Średnica tłoka to 86 mm, a pierścienie mam 2 mm - 2 mm - 3 mm, problem polega na tym że nigdzie nie ma takich pierścieni jak już to wskazuje mi 1.5 - 1.75 - 3. Próbowałem szukać również dla Cytryny XM bo tam też wsadzali ten motor lecz nic. Obdzwoniłem różne miejsca i każdy rozkłada ręce. Może zna ktoś z was jakiś warsztat który zajmuje się produkcją takich pierścionków, lub czy ew.można dopasować z innego auta, np. z auta KIA Besta 2.2D/Mazda E2000 lub Forda Transita 2.0 TDCI bo wymiary są te same?

mathiass

SuperMechanior
Punktów
153
tylko i wylaczonie CERMOTOR oni maja - mozna powiedziec ze wszystko :)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
słyszałem że Garstecka w Poznaniu dorabia pierścienie

NooFear

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Stargard
Kurcze, niestety nikt nie wie co to za pierścienie, w Poznaniu mogą mi dorobić ale musiałbym wysyłać stare na wzór i tłok, pomierzyłem dokładnie mój tłok i pokazuje mi 85,7 mm, wsadziłem stary pierścień do cylindra i szczelina miała mniej niż 1 mm, znalazłem pierścienie od innego auta na śr.tłoka 86, wysokości, kompozyty, kształty te same, jest tylko 0,3 mm różnicy w średnicy, i chciałbym zapytać doświadczonych mechaników (bo tylko obiło mi się o uszy że można w ostateczności) czy jest możliwość założenia większego pierścienia i podpiłowania zamka pierścieniowego do wymaganej szczeliny? Oraz chciałbym się dowiedzieć jaki powinien być odpowiedni luz na zamkach pierścieni w tym silniku? Domyślam się że jest to określone dla każdego silnika oddzielne jeśli tak to gdzie znaleźć takie dane (żadnej książki typu ,,napraw sam" nie ma do tego auta). Dziękuje i liczę na wyczerpującą odpowiedź.

P.S Stare pierścienie mają wybite logo takie jakby FPT wpisałem FPT i wyskoczyło mi że to fabryka pierścieni tłokowych Prima w Łodzi, czyli coś już było kombinowane w tym silniku, nie są oryginalne. A na tłokach mam wybite literki C kolega z pracy powiedział mi że tak się oznacza szlify selekcja A,B,C i że jak jest C to był robiony drugi szlif ;/.Już sam nie wiem co z tym robić..

Do góry Bottom