• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Pierwsze auto do jazdy jak i "dłubania"

mlody67

SuperMechanior
Punktów
114
Miasto
Wrocław
Słuchaj jaką radość miałby z grzebania przy takiej lagunie:p Czasem by się i przejechał:)

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
hehe, ja sobie CRX-a kupilem i ciagle cos w nim do grzebania jest :) a do tego duuuuzo frajdy z jazdy, łącznie z wizytami na torze, więc może w ten deseń :)
Tylko raczej bym radził wtedy brać Civica IV - niektóre części łatwiej dostępne i widoczne w katalogach, bo do CRX-a to w katalogach czasem nic nie podają, pomimo, ze jest :)

edek85

SuperMechanior
Punktów
30
Mozesz wrzucać konkretne egzemplarze do tego tematu,to może uda nam sie uchronić Cie od kupienia "miny".Patrz za golfem II/III,stara ibizą,audi 80....bo zasadniczo jest to prawie to samo ;)
toyota też niezła nie

MichalKGP

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Płock
Nie chciałbym zakładać kolejnego tematu dlatego napiszę tutaj. Otóż, rzuciła mi się w oczy Skoda Felicia, jakby nie było starsza o 10 lat oraz ładna/ładniejsza od VW i to mnie przykuło do niej, zastanawia mnie jedynie fakt jak mechanicznie się spisuje. :) Proszę o wypowiedzi.

mlody67

SuperMechanior
Punktów
114
Miasto
Wrocław
Michał miałem do czynienia z felcią i nie było jakiś wielkich problemów z tym autem. Tak naprawdę nie ważne jest aż tak mocno jaki model wybierzesz - grunt żeby auto było jak najbardziej zadbane:)

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
przede wszystkim zwróć uwagę na blachę... bo to chyba najgorsze (najdroższe) do doprowadzenia do dobrego stanu

S

sz.pak

Rozbawił mnie temat ....
A jest w ogóle jakiekolwiek auto do 2,5-3tys.zł do "niedłubania"?????

S

sz.pak

Cinqucento to padlina. Już lepiej Punto ale z silnikiem 1.2 16V w górę. Dobre by było 1.4GT lub kupić 1.1 i zrobić swapa od Sieny/Palio. Silniki 176B3000 pasują (1.6 Palio). Wtedy to jest zabawa. Punto 1 nie jest brzydkie, bebechy (nowe) tanie a i jak od-remontujemy to jest z czego się pocieszyć. A takie Cinquecento to ja w adidasach na starcie biorę :) w trampkach już nie :) Cienias dobry na pługa na zimę. Serio. Takie CC700 idzie jak przecinak.

Punktów
0
Wolałbym Seicento bo za powiedzmy 3 tyś zł już coś znajdziesz i tow sam raz do "dłubania" wiec o to akurat się nie obawiaj. Jak ktoś słusznie napisał powyżej- do tej ceny nie ma aut które nie będą do dłubania.

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Są...nigdy nie miałem samochodu do jazdy na codzień za kwotę przekraczającą 3000zł....i nigdy nie miałem problemów....prosty przykład mój obecny samochód-Ford Mondeo MkI-zapłaciłem za dużego wygodnego kombiaka z prawie nowym sekwencyjnym gazem 2900zł,w środku full wypas-pełna elektryka,welurowa tapicerka,elektryczna regulacja foteli,podświetlenia,klimatyzacja,elektryczne szyby,lusterka...i co najważniejsze....samochód absolutnie niezawodny...nie dbam o niego w jakiś szczególny sposób,od 2 lat ani razu mnie nie zawiódł nawet w trudnych warunkach-a jeżdżę dużo.Silnik ma najechane 240tyś i przejedzie następne 100 bez zaglądania

S

sz.pak

Seicento za małe no chyba że do małego dłubania. Zbyt małe pole do popisu. Mało silników tam wejdzie a do Punto jak by nie patrzył cała gama Palio, Siena a z tymi 1.6 w małym Punto to jest frajda. Akurat tak się stało że serwisowaliśmy ostatnio żółte przytuningowane Punto2. No nie powiem. Z silnikiem od Sieny zbiera się ślicznie.
W Sienie masz 1.6 101KM który ślicznie pasuje do Punto 1.1 SX. Sam silnik ze skrzynią na allu to kwoty od 300 do 550zł za komplet (chyba u nas nawet 1.6 jest gdzies pod płotem :)
Kupno Punto:
takiego:

i przerobienie na takiego:

to naprawdę groszowa sprawa. Trzeba obserwować aukcje. Komplet spojlerów i zderzaków to 300-500zł. Samo Punto od 800 do 1400zł. Mozna poszukać z uszkodzonym silnikiem choć w 1.1 ciężko bo tam niekolizyjny.
Z uwalonym motorem kupimy za 400-600zł!! Motor od Sieny ze skrzynią za kolejne 400-600. Pakiet stylistyczny 300-500 w zależności od kogo. Alusy mamy 13" często w komplecie za 300-350zł. Wydłubać za 3000zł można dość sporo a w Seicento mało silników tanich się mieści. Można od Pandy ale kto odda motor Pandy z 2005r np. za 500zł??

Blacharkę w takim PuntoI zrobią Ci za 700-900zł (podłoga, kielichy, progi).

Do góry Bottom