• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Pierwszy samochód do 20tyś.

Rafson85

Nowy
Punktów
0
Miasto
Kraków
Witam,
zrobiłem niedawno prawko i chciałem prosić o radę w wyborze pierwszego samochodu. Nie jestem najmłodszy nie potrzebuję pincet koni ale muła też nie chcę. Bezawaryjnych nie ma to już wiem ale chciałbym żeby względnie było mało problemów, a jak już to żeby serwis był w miarę tani. Jazda w mieście, sporadycznie wyjazd za miasto na jakieś wakacje w Polsce. Zakładam że 5tyś km maksymalnie 10tyś będę robił rocznie. Wiem że to mało dlatego pytanie też który model lepiej zniesie stanie pod blokiem?
Mocno zastanawiam się nad KIA ProCeed 2009-10 z silnikiem 1.4 lub 1.6 benzyna (ze skierowaniem na 1.6) albo Focusem Mk2 2008-09 1.6 lub 1.8 również benzyna ale ze względu na łańcuch rozrządu w 1.8 wolałbym chyba właśnie tego. Brałem pod uwagę Civic VIII ale serwis będzie pewnie najdroższy z tych aut poza tym boje się trochę słabej widoczności w tylnej szybie :facepalm:

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
574
Miasto
Częstochowa
Ja bym brał foczkę z silnikiem zetec benzynowego, jeżdżę już tyle lat a co robiłem to tylko rozrząd, koreańce szybko rdzewieją a Honda za droga ale nie do zaje..ania (jak nie piłujesz auta) Ale to jedna opinia z wielu, jeden ci poleci hondę z wiadomych przyczyn, drugi forda a trzeci (Trabanta) a jak finalnie wyjdzie kupisz coś innego, skąd ja to znam:D

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
214
Jak ma stać pod blokiem to kupuj francuza. Nie rdzewieją.

Rafson85

Nowy
Punktów
0
Miasto
Kraków
Peugoty mi sie nie podobają. No może poza 406 ale za duży troche a citroena c4 ma brat więc odpada z góry... ProCeeda polecił mi znajomy bo łatwy i niedrogi w serwisie. Podoba mi się bryła i w środku też nie jest nudny jak np. Seat i tak naprawde już byłem na niego zdecydowany ale Focus chyba bedzie mniej kłopotliwy. Mam takiego bardzo niedaleko siebie. https://www.otomoto.pl/oferta/ford-focus-ford-focus-mkii-ID6F4Tkh.html Gdybym sie umówił żeby obejżeć to na co patrzeć poza rdzą na nadkolach?

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
521
Za 20 tys. BMW E46 3.0i w manualu. Przecież należy Ci się coś od życia.

Do góry Bottom