• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Położenie tłoka przy ustawianiu rozrzadu jumper 2.2 hdi multijet

Mechanika pojazdowa Gorzów

Grupa Wsparcia Technicznego
Dołączył
31.07.2016
Postów
1632
Punktów
392
Miasto
Gorzów Wielkopolski
WWW
ms-serwis.auto.pl
W jakiej pozycji ma byc tłok pierwszego cylindra w silniku 4HU 2.2 hdi na łańcuchu? Koła wałków mam zablokowane, oznaczenia łańcucha na górze pasują natomiast jak założę przednią blokadę na wał to tłok jest dużo poniżej gmp a ze silnik jest na stojaku i nie ma koła zamachowego to nie mogę założyć tej blokady co ma wejść w koło zamachowe a takie ustawienie tłoka jest trochę zastanawiające.
 

XMARIO

SuperMechanior
Dołączył
25.10.2018
Postów
5780
Punktów
6742
Miasto
Mazowieckie
To przymierz i se sprawdź. Tam logicznie, nie da się pomylić o ząb.
Tłok 1 nie jest w gmp tylko tłok4.
 

XMARIO

SuperMechanior
Dołączył
25.10.2018
Postów
5780
Punktów
6742
Miasto
Mazowieckie
Zapytaj konstruktora Pumy.

 

kotoy

Grupa Wsparcia Technicznego
Dołączył
21.01.2013
Postów
500
Punktów
175
Wiek
35
Miasto
Jabłonna Lacka
W pumie przy blokowaniu rozrządu tłok na pewno nie jest w gmp, więc bez koła zamachowego raczej tego nie ustawisz.
 

kotoy

Grupa Wsparcia Technicznego
Dołączył
21.01.2013
Postów
500
Punktów
175
Wiek
35
Miasto
Jabłonna Lacka
Ja nigdy nie korzystałem z tej blokady z przodu.

Za pamięci jak przestawiłeś położenie uchwytu czujnika to albo nowy czujnik albo ustawienie starego na szczelinomierz, bo może słabo na ciepłym palić.
 

XMARIO

SuperMechanior
Dołączył
25.10.2018
Postów
5780
Punktów
6742
Miasto
Mazowieckie
Niedziela 21;12. Dziś niczego nie ustawiaj. Jutro, sam zobaczysz, że to jest proste.
Silnik masz na stojaku, warunki Supermega komfortowe.
Jak nie ustawisz, to daj se spokój z tym zawodem człowieku.
 
Ostatnia edycja:

Mechanika pojazdowa Gorzów

Grupa Wsparcia Technicznego
Dołączył
31.07.2016
Postów
1632
Punktów
392
Miasto
Gorzów Wielkopolski
WWW
ms-serwis.auto.pl
Jak nie ustawisz, to daj se spokój z tym zawodem człowieku.
Chyba pójdę za twoją radą
No, i ten na łańcuchu akurat znam
Szkoda, ze nie potrafisz powiedzieć nic sensownego i uwazasz ze pierwszy i czwarty tłok jest na innym poziomie.
Dzieki wszystkim, zdejme ze stojaka , założę dwumas i ustawie. Szkoda, ze na forum mechaników jest coraz więcej troli i amatorów, bez urazy dla tych co mieli szczere chęci.
 

kotoy

Grupa Wsparcia Technicznego
Dołączył
21.01.2013
Postów
500
Punktów
175
Wiek
35
Miasto
Jabłonna Lacka
Sorki, ale nie doczytałem pierwszego postu. Jak założyłeś blokadę z przodu i tłok jest poniżej gmp to wszystko ok. Ja robiłem takie motory w transicie, a tam wał w dokumentacji blokuje się z tyłu. A składasz go może po zatarciu?
 

XMARIO

SuperMechanior
Dołączył
25.10.2018
Postów
5780
Punktów
6742
Miasto
Mazowieckie
Amatorów w niedziele wieczór na forum?

Chłopaki- Wy tak poważnie? Silnika na stojaku nie potrafita ustawić?
 

wojtis94

SuperMechanior
Dołączył
13.08.2014
Postów
243
Punktów
26
Miasto
Warminsko maz.
Zaraz zaraz, to ten sam motor co w transicie? Jak tak to tłok jest 15 stopni ponizej gmp jak masz wlozona blokade w zamach
 

Bartek4x4

Grupa Wsparcia Technicznego
Dołączył
21.02.2016
Postów
3974
Punktów
972
Miasto
Koszęcin
Nie nie dla Ciebie. Do czego pije. Jak nie jestem.pewny to pytam. Jak nie ma 200% pewnosci to trzeba targac dokumentacje od producenta. Na zdjeciu generator z m6 wlasnymi lapami zmienialem.tloki w tle bentley ze zdupionym dachem gdzie producent dachu nie chcial przyslac bo w Polsce takich rzeczy nie da rady zrobic. Jakbim odpisalem, ze to pospwam i powiem klientowi. Dach byl w tydzien. Z puma mialem tyle do czynienia, ze padl ster ale ogarniete

.
 

Załączniki

  • FB_IMG_1543248932162.jpg
    FB_IMG_1543248932162.jpg
    53,5 KB · Wyświetleń: 49
Ostatnia edycja:
Do góry Bottom