• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Po wymianie katalizatora zapala się check i szarpie na 2 biegu

Punktów
0
Witam, parę dni temu oddałem do mechanika Volvo s40 II 1.8 benzyna 125km z 2006r. Powodem była zła praca silnika (głównie na zimnym silniku), falowanie obrotów na zimnym silniku przy wciśniętym sprzęgle, podczas jazdy i wrzuceniu na luz obroty rowniez falują.

Po wymianie katalizatora na nowy zapala mi się check, auto zaczęło od czasu do czasu szarpać na 2 biegu...

Dodam iż po wymianie kata okazało się że mam uszkodzone klapki kolektora ssącego. Czekam na termin ich naprawy.

Pytanie moje brzmi o co może chodzić z tym katem? Check wywalił błąd związany z katalizatorem. Szarpanie występuje tylko na 2 biegu i to nie zawsze.

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1130
Miasto
Szczecin
W takim starym aucie może być jeszcze kilka przyczyn. Właściciel musi się przygotować na większe wydatki.:yuck:.

Punktów
0
Katalizator zamiennik ?
Tak, katalizator zamiennik... stary rozsypał się... po wyciągnięciu go metale wylatywały po dmuchnięciu w niego...

Co do klap kolektora została wpuszczona kamera do środka, gdzie widać że śruba mocującą od klapek jest urwana. Również hałas dobiega z 1 cylindra.

Do góry Bottom