• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Podłoże pod podnośnik dwukolumnowy

Maxxim

Początkujący
Punktów
0
Witam,
Buduję garaż z miejscem pod podnośnik dwukolumnowy i mam wylaną ławę pod podnośnik grubość 37 cm, beton B25. Reszta podłogi w garażu jest wylana chudym betonem ze zbrojeniem. Powierzchnia całości nie jest gładka, a w projekcie budynku mam wpisane że powinna być wylewka 5 cm plus warstwa wykończeniowa 2 cm, myślę że chodzi o płytki ceramiczne. Płytek nie chcę, myślałem raczej żeby zabezpieczyć np. żywicą epoksydową lub pomalować lakierem. Czy jest to problem dla montażu podnośnika że na ławie podnośnika będzie jakaś dodatkowa warstwa ?
Czy można by zrobić wylewkę 7cm i da się bez problemu na tym zamontować podnośnik, ewentualnie wymagałoby to użycie dłuższych kotw tak aby wystarczająco głęboko weszły w stopę pod wylewką ? Czy są w takim wypadku jakieś wymagania co do betonu z jakiego byłaby taka wylewka ?
Nie mogę nigdzie znaleźć tego typu informacji. Zwykle podane są tylko wymiary stopy, odległości od ścian itp, ale nie ma nic o wykończeniu podłogi w budynki.
Na razie nie wiem jaki tam będzie podnośnik, więc nie mam żadnych konkretnych instrukcji producenta podnośnika. Chciałbym tak zrobić, żeby nie było problemów w przyszłości z montażem. Mam papiery z betoniarni o klasie betonu na stopę.

Załączniki

• lawa_podnosnik.jpg
    lawa_podnosnik.jpg
    779,7 KB · Wyświetleń: 31
  • lawa_podnosnik_1.jpg
    lawa_podnosnik_1.jpg
    639,6 KB · Wyświetleń: 31
Ostatnia edycja:

Maxxim

Początkujący
Punktów
0
W tamtym wątku nie ma nic na temat tego czy mogę na stopę dać wylewkę 7 cm i czy jeśli tak to musi ona mieć jakąś konkretną klasę betonu. W tym momencie nie montuję podnośnika, ale nie chcę jakimś głupim błędem uniemożliwić lub mocno skomplikować instalację w przyszłości. Zalezy mi na gładkiej podłodze, a budowlańcy twierdzą że wylewka nie może być zbyt cienka bo popęka pod ciężarem samochodu.

Marudaa

Uczestnik
Punktów
5
Miasto
Łomża
7cm ?? Opanuj się. Taka grubosc posadzki to sie w domu daje(ruch pieszy) a nie w warsztacie. W wymaganiach podnośnika masz że warstwa betonu musi być jednolita. W moim przypadku było to 25cm betonu klasy min. B25. Nie dawaj rzadnej cienkiej warstwy na ławę . Jak sobie wyobrażasz wiązanie pomiędzy chudym betonem a warstwa 7cm betonu ? Posadzka popęka na 100 proc. Pierwsze słyszę też o zbrojeniu chudego betonu. Ja bym na to wylał po całości przynajmniej 20cm nosnego ,wytrzymałego betonu. Albo skuc to co masz.

Ostatnia edycja:

Maxxim

Początkujący
Punktów
0
Dlaczego miałoby to popękać ? To co mam obecnie nie jest wystarczająco wytrzymałe mimo takiej grubości i zbrojenia ?
Na zdjęciach widać ławę pod podnośnik która ma grubość 37 cm i jest to jednolita warstwa betonu B25, oraz pozostały obszar podłogi przed zalaniem zbrojenia a także całość po zalaniu. Jak widać poziomy się wyrównały a więc obecnie grubość podłogi już wynosi 37 cm, i na to jeszcze miałaby iść dodatkowa warstwa 7 cm, tak aby wykończyć na gładko podłogę co w sumie da 44 cm.
W dokumentacji budowlanej garażu projektant wpisał warstwy: płyta fundamentowa min. B25 30cm (jest 37) + wylewka wyrównawcza betonowa 5 cm + warstwa wykończeniowa 2 cm. Czyli nad płytą z betonu B25 ma być wg dokumentacji dodatkowo jeszcze 7 cm. Czy z tego wynika że dokumentacja miałaby być błędna ? Drzwi mam już wstawione z zapasem 7 cm nad obecnym poziomem podłogi, tak jak w dokumentacji więc wylewanie 20 cm po całości to byłby problem.

Marudaa

Uczestnik
Punktów
5
Miasto
Łomża
Chodzi o to, że te dwie warstwy betonu nie zwiaza się między sobą, beton to nie klej. Dolna warstwę możesz mieć i metrową jak dasz na wieźć tylko 7cm to te 2 warstwy się od siebie odziela, beton bedzie grochal po czasie i popęka. Moim zdaniem jest błąd w projekcie, powinno być chudego betonu dużo mniej, na to po całości 15cm na wierzch wylewki a na ławe odpowiednio wiecej. No i wylewka wierzchnia zbrojona dołem, a nie chudy beton zbrojony.
Lepiej podjedź do jakiegoś majstra i się dowiedz bo już masz problem a później będzie tylko większy.

tomeklibig

Gaduła
Punktów
6
Miasto
Słupsk
Źle wylałeś ławę pod podnośnik, powinna być od razu tak wylana aby była równo z poziomem posadzki a nie chudziaka.

Maxxim

Początkujący
Punktów
0
No niestety to nie ja wylałem bo ja się na tym nie znam. Całą budowę robi firma budowlana a do nadzoru jest kierownik budowy, który ma przecież odpowiednia uprawnienia i nie było żadnych uwag do takiego wykonania. Bez sensu to wszystko. Fakt, jakby ta stopa wystawała teraz o te 7 cm ponad resztę podłogi to by nie było wątpliwości.
Czy nie wystarczyłoby wylać teraz na całość 7 cm B25 i dać na tyle długie kotwy mocujące podnośnik żeby były głęboko wkręcone do tej stopy co jest obecnie zrobiona ?
Albo inna wersja: zostawić tak jak jest. Rozumiem że sama ława pod podnośnik jest ok i można do niej go zamontować bez problemu. Czy w takim razie reszta podłogi jest wystarczająca aby po niej jeździć samochodami ? Ciężarówek tam przecież nie będę parkował. Może wystarczyłoby zeszlifować nierówności i zalać wszystko warstwą żywicy i wtedy byłoby już ok ? Żywica pod podnośnik chyba nie sprawia problemu? Pod drzwi mógłbym dać stopień 7 cm i po problemie.

Ostatnia edycja:

Marudaa

Uczestnik
Punktów
5
Miasto
Łomża
Jeśli ten chudy beton był wylany na tak ułożone zbrojebie jak jest na zdjęciu to można przyjąć ze go tam nie ma. Z tym co masz nic nie zrobisz normalnego, albo znowu nalac dużo betonu odpowiedniego albo skuć chudziaka z 15cm i dolać do poziomu ławy podnośnika. Reszta to tzw pudrowanie trupa. Pisałem tobie wcześniej, podnosnik musi mieć jednolity fundament po całej grubosci. Nie może być "coś nalane".

Maxxim

Początkujący
Punktów
0
Czyli najlepszą opcją wydaje się zostawienie tak jak jest. Dorobić schodek do drzwi i bramę zamontować na obecnym poziomie podłogi. Podnośnik można zamontować na obecnej stopie i będzie stał stabilnie. Jak chudziak popęka od jeżdżenia autem, to się go skuje i zaleje nowym mocniejszym betonem. Na razie parkuję przez zimę auto w garażu. Zobaczę na wiosnę czy coś popękało.

Do góry Bottom