• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

podnośnik dwukolumnowy montaz

unicar

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Elbląg
Witam wszystkich posiadam śrubowy dwukolumnowy podnośnik samochodowy, chcę go zamontować w moim warsztacie wzywać fachowców od podnośników czy sam się tym zająć. A jak z UDT trzeba posiadać czy to nie jest konieczne.
Pozdrawiam.

Adam Gmail

SuperMechanior
Punktów
23
Kolego takie rzeczy podlegają pod dozór UDT i okresowe kontrole. Osoba montująca to legalnie musi posiadać uprawnienia nadane z UDT. Kasa nie jest kosmiczna bo biorą za to ok 900 zł.
Chyba, że sobie go sam zamontujesz i nie zgłosisz do UDT ale jak Ci się złoży na głowę z samochodem to zapomnij o odszkodowaniu - o ile oczywiście przeżyjesz.

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1352
Masz tu kolege na forum co się tym zajmuje.
Szukaj SUW rzeszow,u mnie montowali tez niedawno nowy,mam wszystko na legalu i czarne na białym,spokoj po prostu.

Manitoba1

SuperMechanior
Punktów
39
Miasto
Psary
www.automototechnika.com
Jak jesteś firmą jednoosobową, nikogo nie zatrudniasz to nie musisz robić UDT

Montaż podnośnika jak i naprawa auta to żadna filozofia :)
Jednak może warto zlecić to komuś, kto się tym zajmuje i ma doświadczenie

Co to za podnośnik, na ramie czy kotwiony do podłoża?

junior74

SuperMechanior
Punktów
34
Miasto
Kraków Nowa Huta
Konieczny to jest powrót codziennie do domu cały i zdrowy
Jeśli zdajesz sobie sprawę z zagrożenia to montuj sam ale jeśli komuś się coś stanie w przyszłości to Ty będziesz odpowiadał bezpośrednio.Plusem tego jest to,że sam wiesz jak to wszystko zmontowałeś.
Jeśli zamontuje Ci firma to tylko te chłopy co montowały wiedza czy solidnie zrobili.Jeśli zrobią żle to mają pewnie ubezpieczenie.
Ja bym jednak zlecił i tak montaż komuś kto to robi

SUWrzeszów

SuperMechanior
Punktów
27
Miasto
Rzeszów
Jak jest jednoosobowa firma tez musi mieć ale żadna inspekcja do ciebie nie przyjdzie do puki ktoś cię nie podpier..li
Z donosu może ktoś przyjść i będzie lipa
Wiec wszystko zależy od sąsiadów ☺

Montaż dwukolumnowego od 550-800 jeśli śrubowy to raczej dolna część

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Na 3-lata wstecz nie doczytałem się
że UDT jest obowiązkowe ...może źle czytałem ?
tylko.... trzeba samemu zrobić kurs "podnośników"

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
807
Miasto
Gdańsk
sam sobie zamontowałem 2 hydrauliczne. Posadzka 25cm żwego betonu ze zbrojeniem. Do tego kotwy, klucz dynamometryczny i ponad pięć lat stoją i działają.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
296
Ja naklepałem ławe 140x35x400cm, b25 plus zbrojenie 6x12mm. Sruby 20mm pret gwintowany zabetonowane przez cala grubosc ławy i spawane do zbronieja. Podnosnik 4 tony asta. Mimo wszytstko bezpiecznie czuje sie tylko w kanale:D Nie mam UDT, podnosnik nowy. Z czasem sie tym zajme ale jak na razie podnosze tylko osobowki a dostawczaki tylko na roboty niewymagajace siedzenia pod podniesionym na max autem.

SUWrzeszów

SuperMechanior
Punktów
27
Miasto
Rzeszów
Jak miałbym się bać pod podnosnik wchodzić to bym go nie chciał mieć
Osobiście po montażu pierwszy wchodzę pod podnosnik i symuluje najcięższe prace pod samochodem
Jeśli nie jestem pewny betonu montaż kończy się na etapie wiercenia i wyznaczenia prawdziwego fundamentu

Wiec sprawa jest jasna zawsze musi być na 100% na 99 to już mało

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
296
Ławy to ja jestem pewny, mysle tez ze 5x20mm gwintowane prety nie zerwa sie pod zadnym podnosnikiem, nie wyrwa sie z lawy. Jednak to tylko kawał stali. Nawet najdrozsze modele podnosnikow nie przechodza badan na mikropekniecia czy wady materialowe. To bylby po prostu za drogi gips. Podnosnik jest chinski, niby markowany przez ASTA i w zasadzie wyglada solidnie. To jednak jest kawał stali wiszacy na drugim kawałku stali. Cos zawsze moze sie wydazyc.

SUWrzeszów

SuperMechanior
Punktów
27
Miasto
Rzeszów
ostatni tydzień spędziłem w fabryce NUSSBAUMA w miejscowości KEHL w Niemczech widziałem jak się robi podnośniki od zera (blacha w rolkach) i widziałem testy tych podnośników podnośniki są montowane na klipsy do fundamentu i przeciążane potężnie nie wymagają prześwietleń mają taki zapas wytrzymałości ze spokojnie można spać pod podnośnikiem

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Słyszałem ,że firma ma kłopoty i może nie przetrwać na rynku
pewnie... to tylko takie gadki konkurencji

SUWrzeszów

SuperMechanior
Punktów
27
Miasto
Rzeszów
Ha ha nie było tego widać ☺ mówili że mają problemy bo nie mogą wykonać zleceń na czas mają opuznienia a produkują 30 dwukolumnowek dziennie

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1352
widziałem testy tych podnośników podnośniki są montowane na klipsy do fundamentu i przeciążane potężnie nie wymagają prześwietleń mają taki zapas wytrzymałości ze spokojnie można spać pod podnośnikiem

miło to słyszeć bo jakby mnie zona wyrzucial z domu to mysle tam spac

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
807
Miasto
Gdańsk
my na warsztacie trzymamy auta piętrowo bo na placu nie zostawiamy. od pięciu lat dzień w dzień czy dostawczak czy osobówka na "wieszaku" zawsze coś pod nim nocuje. Cóż gdybym miał nie mieć zaufania do podnośnika to sam bym pod niego nie wlazł. Nie istotne czy chińczyk czy markowy.

Do góry Bottom