• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Podnośnik dwukolumnowy nie działa jedna z blokad

ŁysyGdańsk

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
39
Miasto
Gdańsk
Cześć wszystkim, mam pytanie. Jako że w dwóch podnośnikach różnych firm dzieje się to samo, uznaję że producent nie ma znaczenia. Mianowicie w podnośniku dwukolumnowym nie działa jedna z zapadek w kolumnie-blokada opuszczania. Ktoś przerabiał temat? Podnośnik praktycznie nowy-ma z dwa lata. Jak popchnę śrubokrętem blokadę ręcznie to działa ale odblokuję linką, podniosę kawałek i już nie zaskakuje..

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1070
Miasto
...Seksu i biznesu...
Wiem że głupia to będzie odpowiedź...ale żeby nie było ci przykro..to odpisze ci tak: najwidoczniej coś się tam na tej zapadce zacina .zobacz czy nie przekosowuje się (2lata) no to jak na współczesne materiały to wszystko może być możliwe...
Pomogłem?:D

ŁysyGdańsk

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
39
Miasto
Gdańsk
Bardziej liczyłem na opis jak to powinno działać bo nie bardzo czaję system. Jest coś na zasadzie dźwigni na sprężynie tylko co tą dźwignię ma popychać żeby blokada się załączyła. Ten akurat podnośnik był używany przez te dwa lata może z 10 razy. Oglądałem tą dźwignię i nie widać żeby tam się coś fizycznie uszkodziło. Jest na pewno śruba która ogranicza ruch tej dźwigni i można ją regulować tylko obojętnie jak bym jej nie wkręcił/wykręcił to nic się nie dzieje :)

Grześbyd

Gaduła
Punktów
4
Miasto
Bydgoszcz
Tam jest taki mały elektromagnes.
Często się lekko przekrzywia.
Można go wykręcić i naprostowac ośkę.
A jak jest proste to posmarować WD 40 albo czymś podobnym.

ŁysyGdańsk

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
39
Miasto
Gdańsk
Podnośnik jest z manualną blokadą-trzeba pociągnąć za linkę żeby odblokować. Obczaiłem w między czasie o co chodzi-była krzywa posadzka i jedna kolumna była 2cm niżej niż druga. Temat można zamknąć. Dzięki.

Do góry Bottom