• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Podnośnik typ "żaba" regeneracja...

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
380
Witam
Mam maly problem z podnośnikiem bo nigdy nie zaglądałem tam. Poleciał oring i wylał się olej, rozebrałem na części, dałem nowe oringi ale nie wiem jaki olej wlać to pierwszy problem a kolejny jak odpowietrzyć :) A no i w która dziurę ten olej wlewać :D

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Co prawda nie do żaby, ale do wszystkich urządzeń podnoszących (paleciaki, windy samochodowe, podnośniki słupkowe i inne takie tam) leję czerwonego ATF-a. I to nie tylko przy wymianach ale nawet na dolewki i całkiem ładnie się miesza, a co ważniejsze nie ma problemu z pracą w minusowych temperaturach.

tygrys445

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Koło
wykręcasz odpowietrznik (lewarek musi być opuszczony ale pokrętło musisz ustawić na pracę) Wcześniej powinieneś zaopatrzyć się w mały lejek (wkładasz go w odpowietrznik) zalewasz olejem, a następnie ręcznie max. rozciągasz lewarek żeby zaciągnął olej. Jak zaciągnie do oporu to zakręcasz odpowietrznik. I przekręcasz pokrętło na opuszczanie. Po takim zabiegu sprawdzasz czy podnosi na odpowiednią wysokość, jeżeli nie to czynność powtarzamy. tą srubę na 1 fotce podobno aby Odpowietrzyć wystarczy odkręcić srube o 2 obroty po czym szybko pompować kilka razy

lisu256

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Radymno
Odkopuje temat IMG_20170901_111251.jpg Mam taki podnośnik samochodowy,zalałem go olejem(od wspomagania)otworem nr 1 ,ale podnośnik nie podnosi(gumki wyglądają na dobre),wcześniej wszystko działało normalnie.Ktoś ma pomysł w czym może być problem.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3071
W braku twojej podstawowej wiedzy nt. działania urządzeń hydraulicznych:shifty::meh:

lisu256

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Radymno
Delikatnie powiedziane,jak masz jakąś konkretną porade to chętnie poczytam i wykorzystam;)

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3071
Zdecydowanie jest to za rzadki olej. Zalej zwykłym ATF a pózniej odpowietrz nr. 2 z twojego zdjęcia:D

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3071
Dla niektórych prosta, a dla innych czarna magia:rolleyes::D

Punktów
0
Miasto
Mielec
mam podobny podnośnik którędy dolać olej nie mam instrukcji a wylałmi się przez pomke olej bo złamamła mi sie blaszka i wyskoczył tłoczek z ramienia jak był podniesiony :(
który otwór jest do wlewy czy 1 czy odpowietrznikiem,

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3071
Kultura podpowiada, że warto by było się przywitać:shifty:, a tak to już się jest spalonym na wstępie....:meh:

Scott37

Początkujący
Punktów
0
Jak usunąć tą nieszczelność w Neo-Tools 11-731 ?

Załączniki

• IMG_2019.JPG
    IMG_2019.JPG
    2,7 MB · Wyświetleń: 17

voodo

SuperMechanior
Punktów
191
Myślisz, że jak zadasz to samo pytanie w innym temacie to dostaniesz inna odpowiedź? Inny temat to wciąż to samo forum i te same zalogowane osoby.

voodo

SuperMechanior
Punktów
191
Próbowałeś cokolwiek sam zrobić, rozkręcałeś coś? Producent raczej nie zaspawał tego tak aby nie można byłby wymienić tego uszczelniacza. Są różne konstrukcje podnośników i raczej nie ma jednej uniwersalnej zasady naprawy. Podejrzewam że uszczelniacz może być nakładany na tłok od góry ale mogę być w błędzie, jeżeli sam nie rozkręcisz nie zobaczysz to raczej pomocy innej nie dostaniesz niż to co wcześniej było już napisane chyba, że znajdzie się użytkownik co ma pod ręką taki sam model podnośnika.

Scott37

Początkujący
Punktów
0
Próbowałeś cokolwiek sam zrobić, rozkręcałeś coś? Producent raczej nie zaspawał tego tak aby nie można byłby wymienić tego uszczelniacza. Są różne konstrukcje podnośników i raczej nie ma jednej uniwersalnej zasady naprawy. Podejrzewam że uszczelniacz może być nakładany na tłok od góry ale mogę być w błędzie, jeżeli sam nie rozkręcisz nie zobaczysz to raczej pomocy innej nie dostaniesz niż to co wcześniej było już napisane chyba, że znajdzie się użytkownik co ma pod ręką taki sam model podnośnika.
Dziękuję bardzo Koledze za chęci.

voodo

SuperMechanior
Punktów
191
Chęci to musisz mieć więcej aby sam to ogarnąć, Odkręć boczne śruby nad tłokiem i patrz czy całość wyjdzie razem z tłokiem czy tłok zostanie, filozofii nie ma, dolej oleju i ewentualnie będzie trzeba odpowietrzyć, zobacz co jak działa i więcej wiary siebie a na pewno dasz radę. Nie wiem jaka jest dokładnie tego konstrukcja ale odpowietrzenie albo tą śrubą obok tego tłoka albo jeżeli będzie na siłowniku tak jak to jest w najtańszych podnośnikach do 3T. Chociaż widzę że konstrukcja tego jest nieco inna.

Do góry Bottom