• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Pomóżcie rozpocząć przygodę z mechaniką

bielaPL

Nowy
Punktów
0
Miasto
WPR
Samochody interesują mnie od 20 lat. Do tej pory moje zainteresowanie sprowadzało się do wiedzy teoretycznej o modelach i użytkowanie. Od kilku lat mam możliwość zmieniania drugiego samochodu co jakiś czas pod własne fanaberie i spełnianie motoryzacyjnych marzeń. Tym sposobem udało mi się posmakować np. C2 VTS, G klasę czy Jeepa ZG 5.9. Od jakiegoś czasu korci mnie poznanie mechaniki. Ale mam problem z zaczęciem.. fakt tu jestem trochę słaby i jak to mówią 2 lewe ręce, ale myślę, że dla chcącego nic trudnego. Szczególnie że w końcu dorobiłem się garażu.

I teraz pytanie - jak zacząć? Co poczytać? Co robić najpierw? Mam teraz tego jeepa ZG, ale poległem np przy podnoszeniu go do góry. Mam lewarek słupkowy 2t, za krótki na tego typu auto, jak zacząłem cegły podkładać to chyba przy 2 czy 3 sztuce nagle jedna pękła i szybko mnie to ostudziło z tego pomysłu... wiem wiem, widzę teraz ten uśmiech u was politowania :) ale może jednak uwierzycie trochę we mnie i wspomożecie w spełnianiu marzeń. Bo to jest obecnie jedno z moich małych marzeń żeby sobie umieć pogrzebać przy aucie.

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433
I teraz pytanie - jak zacząć? Co poczytać? Co robić najpierw?
...przyszła mi taka myśl .. tak na początek.....zdejmij tarcze hamulcowe , zdemontuj zaciski wyczyść i nasmaruj jarzemka ,prowadnice i ponownie złóż (taki zabieg na zimę jak znalazł )...a w pierwszej kolejności proponuję zakup profesjonalnych podstawek i klinów(min.2 szt.).....w końcu od czegoś trzeba zacząć ...;)!!

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Zacznij od demontażu silnika...:rolleyes: tu masz przykład jak to zrobić :
:p:D:D:D

Corel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
113
Miasto
Świdnica
Przede wszystkim musisz mieć czym pracować :) bez odpowiedniego sprzętu nie ma co się zabierać do roboty. Może szwagrowi za "flaszkę" klocki lub tarcze wymienisz. Zmiana kół na zimowe :p

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Bo to jest obecnie jedno z moich małych marzeń żeby sobie umieć pogrzebać przy aucie.
Marzenia trzeba spełniać.
Czytaj książki a nie fora. Na forum można poznać fajnych ludzi i czegoś się tam dowiedzieć. Ale książki dadzą ci wiedzę teoretyczną. A jak masz trochę smykałki i poznasz teorię to nie ma się czego bać. Radzę zacząć naukę mechaniki od swoich aut :)

Ja po szkole miałem 12 lat przerwy w zawodzie. uczyłem sie od nowa i ciągle uczę. I jakoś daję radę.
To dlaczego Ty masz nie dać?

bielaPL

Nowy
Punktów
0
Miasto
WPR
A jaki zestaw książek polecasz na początek?

Przede wszystkim musisz mieć czym pracować :) bez odpowiedniego sprzętu nie ma co się zabierać do roboty. Może szwagrowi za "flaszkę" klocki lub tarcze wymienisz. Zmiana kół na zimowe :p
Podstawowe narzędzia mam. A jak coś brakuje to jadę zawsze dokupywac. Nie mam z tym większego problemu.

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
poszukaj książek z TYPU - SAM NAPRAWIAM----;)
a w ostatecznosci jak juz bedziesz miał dosc -ADAM SŁODOWY ;)

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
a u mnie nawet za 100pln za godzine nie chciał przyjsc w wakacje :(

Do góry Bottom