• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

pomoc przy car audio

przytulak

Początkujący
Punktów
0
Miasto
płock
Witam was myśle ze pomożecie mi. Nie znam się na Car audio a potrzebuje pomocy. Posiadam radio Blow 4x60 wat nie pamiedam dokładnej nazwy, dostałem głośnik BM azx w10 nuke podobno ma 1300 wat i 600 rms chciałbym spytać was kolegów jaki wzmacniacz potrzebował bym do tego prosze podać kilka modeli i jakie potrzebował bym pudło do niego chodzi mi o litry i czy musiał bym coś jeszcze kupić ? słyszałem o kondesantorach i zwrotnicach ale nie mam pojecia do czego one służą . Proszę o szybką pomoc. i Przepraszam za błędy

romys73

SuperMechanior
Punktów
104
Miasto
abingdon
no to musisz wzmaka kupić do tego radia bo jest małej mocy

Lenyostry

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
59
Miasto
Rzeszów
chomikuj.pl
Tu masz taki opis co do obliczania skrzynki ale są do tego różne programy :) wystarczy w googlach pisać :)

"
W związku z licznymi pytaniami o skrzynie postanowiłem napisać kilka słów jak prawidłowo obliczyć wymiary płyt do docięcia oraz litraż.
Na początku napiszę co jest co:
W-wysokość skrzyni
S-szerokość skrzyni
G-głębokość skrzyni
Dzięki tym trzem parametrom można już orientacyjnie liczyć litraż. Jednak by nasza skrzynia miała wymiar oraz parametry niemal dokładnie takie jak chcemy trzeba wspomnieć o kilku rzeczach. Najważniejszym oczywiście jest grubość płyty który w moim wzorku oznaczymy małą literką 'p'. Kolejnych kilka spraw które musimy ustalić to ile zajmie nam w obudowie głośnik oraz w przypadku skrzyni bass reflex port BR. Niektóre firmy podają ile zajmuje kosz głośnika. Jednak gdy tego nie wiadomo należy dodać do żądanego litrażu których chcemy uzyskać 3-5L w zależności od wielkości danego przetwornika. W przypadku projektowania skrzynki closed (zamkniętej) możemy już wszystko liczyć. Gdy jednak mamy do czynienia ze zrobieniem skrzynki z portem BR nie możemy zapomnieć o dodaniu jego objętości do żądanego litrażu. Objętość jaką zajmą nam kosz głośnika i port BR oznaczymy odpowiednio: k i br
Tak więc mamy już wszystko co nam potrzeba do obliczenia litrażu oraz wymiarów płyt.
Objętość skrzyni liczy się ze wzoru na graniastosłup czyli mnożymy przez siebie wszystkie długości boków. Byłoby wszystko dobrze gdyby nie to że my musimy w naszej skrzynce uwzględnić grubość ścianki(p) oraz objętość kosza głośnika i portu BR.
Podam teraz kilka jednostek miary tak aby łatwiej Wam było liczyć.
1m=100cm=10dm
1dm=10cm=100mm
1dm³=1l
Widzimy więc że potrzebne nam są wymiary w dm.
Litraż naszej obudowy będzie miał następujący wzór a oznaczany będzie V:
V+k+br=(W-2*p)*(S-2*p)*(G-2*p)
gdzie W,S,G,p są wyrażone w dm natomiast k,br w litrach czyli dm³
Jest to litraż naszej nowej skrzyni. Gdy skrzynia ma nie mieć portu BR oczywiście pomijamy go w naszym wzorku.
Wymiary płyt do docięcia:
WxS 2 sztuki
Sx(G-2*p) 2 sztuki
(G-2*p)x(W-2*p) 2 sztuki
Oczywiście są to przykładowe wymiary płyt. Wedle uznania można jest sobie zmieniać ale trzeba mieć o tym choć odrobinę pojęcia.

Żeby nie było że nie wiadomo jak to jest i jak liczyć to podaję przykład.
W naszym bagażniku na skrzynkę mamy do dyspozycji 45cm wysokości 90cm szerokości i 50cm głębokości. Budulcem naszej skrzyni będzie płyta o grubości 22mm wyposażona w dwa porty BR okrągłe o średnicy 10cm i długości 20cm a głośnik ma dość potężny układ magnetyczny i 38cm średnicy.
Zatem nasze parametry wyglądają następująco:
W=45cm
S=90cm
G=50cm
p=22mm
Do głośnika nie było instrukcji więc musimy przyjąć sobie jakąś objętość którą zajmie w skrzyni. W naszym wypadku będzie to k=4l. Porty BR są dwa. Średnica zewnętrzna wraz ze ścianką ma 10,5cm a długość jak wspomniałem 20cm.
Wiemy również z sieci że głośnik powinien pracować w 80l.
Na początku ustalmy ile zajmują nasze porty BR. Średnica ze ścianką to 10,5cm więc promień ma 5,25cm. By obliczyć ile litów zajmuje musimy zamienić jego wymiary na dm. Zatem 5,25cm=0,525dm a długość 20cm=2dm.
Do obliczenia objętości walca mamy już wszystko więc liczymy. Literką T oznaczymy ile litrów zajmuje jeden port BR.
T=(0,525*0,525*pi)*2=0,87*2=1,74 gdzie pi to stała matematyczna mająca przybliżoną wartość 3,14
Jak widać jeden port BR zajmuje 1,74l więc dwa będą zajmowały 3,48l. Mamy teraz już wszystko by liczyć wymiary płyt
br=3,48l≈3,5l
k=4l
Objętość wewnętrzna obudowy gotowej do pracy musi więc mieć 87,5l.
Teraz musimy zdać sobie sprawę jak dobierzemy obudowę do bagażnika. Wysokość która ma 45cm trzeba zmniejszyć bo jak nie zrobimy tego to po obiciu obudowa nam się nie zmieści. Dlatego by swobodnie wkładać obudowę wysokość zewnętrzną ustalamy na 40cm. Tak samo sprawa wygląda z szerokością. Ustalamy ją na 85cm.
Aby dobrać głębokość tak żeby obudowa miała tyle litrów ile zakładamy musimy zamienić dla ułatwienia liczenia wszystko na dm. Wygląda to następująco:
W=4dm
S=8,5dm
p=0,22dm
a G jest liczbą którą zaraz obliczymy.
Teraz nasze dane wstawiamy do wzorku:
V+k+br=(W-2*p)*(S-2*p)*(G-2*p)
i otrzymujemy:
80+4+3,5=(4-2*0,22)*(8,5-2*0,22)*(G-2*0,22)
87,5=(4-0,44)*(8,5-0,44)*(G-0,44)
87,5=3,56*8,06*(G-0,44)
87,5=28,7*(G-0,44)
87,5/28,7=(G-0,44)
(G-0,44)=3,05
G=3,05+0,44
G≈3,5dm
Tak więc nasza obudowa będzie miała wymiary zewnętrzne:
W=4dm
S=8,5dm
G=3,5
Teraz możemy przystąpić do obliczenia płyt jakie będą nam potrzebne.
WxS 2 sztuki
Sx(G-2*p) 2 sztuki
(G-2*p)x(W-2*p) 2 sztuki
Wystarczy tylko podstawić liczby do wzorków.
4dmx8,5dm 2 sztuki
8,5dmx3,06dm 2 sztuki
3,06dmx3,56dm 2 sztuki
"

a co do wzmacniacza coś poszukam :)

Co do wzmacniacz trzeba wiedzieć ile chcesz na niego wydać :)

przytulak

Początkujący
Punktów
0
Miasto
płock
ja myślałem o 2 kanałowym wzmacniaczu bo głośnik ma 2 cewki każda ma swoje wejscia:)

shrek może ten wzmacniacz ma 1800 wat ale o rms nic nie piszą :) a ten za 550zł to już z tego co widze to konkretny wzmacniacz

Do góry Bottom