• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Pomoc w zakupie samochodu 10tys.

empeem

Początkujący
Punktów
0
Witam wszystkich:)
Z racji, że Panowie wiecie na pewno o samochodach więcej ode mnie chciałbym prosić o poradę, obecnie szukam samochodu do 10 tys na dojazdy do pracy + miasto (Wro) do pracy mam około 20 km w jedną stronę 60% autostrada/40%miasto, zależy mi na niskim spalaniu, bezawaryjności, klimie i bezpieczeństwie i w sumie to tyle, nie ma różnicy marka, no i fajnie by było gdyby autko było z tego wieku :) 2000+
Rozmyślam nad:
Nissanem Almerą po lifcie (1.5 benz)
Fordem Fisetą mk 6 (1.4tdi/lub mała benzynka)
VW Polo (1.9sdi/1.2/1.4 benz)
Myslałem na Focusem
Czy macie jakieś jeszcze propozycje warte uwagi?
Pozdrawiam :)

leon 1.8t

SuperMechanior
Punktów
132
golf 4 1.9 tdi albo 1.6 z gazem polo to co napisales audi a3 8l tdi albo cos z gazem bora tdi albo cos z gazem leon ja ogulnie polecam grupe vaga

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
Almera dobry wybór trzeba tylko znaleźć nie skorodowany model
fiest diesel daj sobie spokój,lepiej motor 1.25+gaz wdzięczne auto wiem z doświadczenia nie z opowiadań
polo sdi ok,tylko tam pompa Lucasa jest i lubi fiksować i dwumasa również lubi klękać
focus ben.1.6+gaz ok jeśli diesel to tylko stare 1.8 td
pomyśl na kia,toyotą,mazda w benzynce
kolega upiera się przy grupie vag moim zdaniem stosunek ceny do jakości za bardzo wywindowany kupisz młodsze auta w lepszej cenie
golfa,toledo,leona itp. z silnikiem 1.6 101 koni nie polecam,problemy przepustnicą,odmą, pękające skrzynie biegów,a dokładnie ścinanie nitów na kole talerzowym mechanizmu różnicowego takie są moje doświadczenia z tymi autami

Ostatnia edycja:

empeem

Początkujący
Punktów
0
A Seat Ibiza III? jest szansa na zadbany egzemplarz do 10 tys ?

leon 1.8t

SuperMechanior
Punktów
132
tylko nie kupuj 1.4 tdi
2 fl tez jest dobra

empeem

Początkujący
Punktów
0
pomyśl na kia,toyotą,mazda w benzynce
Na szybko przeglądnąłem aukcje i w gre raczej tylko Picanto I by wchodziła wygląda całkiem wporządku, co do Toyoty, Corolla wyglada ok i może udało by sie zlapac do 10tys nawe e12 ;)

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
corrollka super autko tylko również zwróć uwagę na korozję,picanto chyba troszkę za małe wiatr na autbanie nr4 wieje czasami ostro i może lekko cię bujać ale co do niezawodność również polecam,mam klientkę z picanto,tylko ogólny serwis od 3 lat auto lata wzorowo a kupione po przedstawicielu handlowym lekko nie miało

empeem

Początkujący
Punktów
0
Jeszcze jedno pytanie ponieważ zaciekawiła mnie mazda 323F po 2 lifcie, jaki silnik najlepiej wybrać? Mam również pytanie co do Pegeuotów, czy są warte uwagi?

Ostatnia edycja:

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
benzyna,ja jestem anty peugotowcem!elektryka porażka

empeem

Początkujący
Punktów
0
i ostatni typ Fiat stilo benz w gazie? bo kusi wyposażeniem

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
ja osobiście lubię fiata nigdy nie miałem z nimi problemów,najmilej wspominam lancie deltę 1.6 16v naprawdę dobre autko,w fiacie musisz się liczyć ze słabym wykończeniem,elektryka niekiedy lubi płatać figle co do samego stilo nie wiele powiem bo nie miałem a nawet rzadko kiedy naprawiałem

leon 1.8t

SuperMechanior
Punktów
132
pracuje w aso fiata stilo nic sie z nimi nie dzieje jedyny mankament to wymiana zarowek z przodu masakra je wymienic

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Ja nie wiem skad macie uraz do francuzow, wiazki sypia sie kazdemu w chwili obecnej bo robia je ksiegowi a nie inzynierowie.
Sa czasami jakies dziwne wynalazki ale takie myki sa w wielu autach, nie mowiac juz o ciezarowkach mercedesa.
Z samochodzikow to poszukaj sobie 206 1.4 hdi, ford z tym samym silnikiem, 307 bo pozbawiony klopotliwej belki jak 206, i pande! panda i lpg rzadzi jesli chodzi o ekonomike uzytkowania:)

KamaPL

Początkujący
Punktów
0
Dla wyjaśnienia/sprostowania:
Polo 6N1/2 SDI (1.9 i 1.7) jest pompa Bosh (w 1.7SDI nie ma dwumasy, ale sprzęgło tanie nie jest 800zł) w 1.9D pompa Lucas.
Mój typ Skoda Fabia, 1.9 SDI (niema dwumasy) lub 1.4 MPI

tomimot

Nowy
Punktów
0
Toyota Yaris II 1.4 D4D? Dlaczego? Ekonomiczne autko spalające 5L w dieselku przy tym jedyne co małżonka wymienia w ciąg roku to płyny i oponki :) Od 3 lat żadnych awarii. 3 rok na tym samym akumulatorze leci :D ! No demonem prędkości nie jest ale jak sam napisałeś "zależy mi na niskim spalaniu, bezawaryjności, klimie i bezpieczeństwie i w sumie to tyle"

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2811
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Odnośnie Toyoty Yaris II 1.4 D4D to taka ciekawostka - w tym tygodniu mojemu stałemu klientowi robiłem przegląd na stacji diagnostycznej jak co roku. W poprzednim roku wprowadzono nakaz rejestracji przebiegu na stacjach diagnostycznych i tak się złożyło, że rok temu ta Toyota Yaris, której również robiłem przegląd techniczny na tej samej stacji miała zapisany przegląd.
Tak jak wspomniałem w mijającym tygodniu również udałem się na tę stację, przebieg odczytany i diagnosta gra ze mną w zgaduj zgadulę ile auto przejechało w ciągu roku. Wiem, że właściciel auta dużo jeździ więc walę 30 tysięcy kilometrów, on się tylko z politowaniem uśmiechnął i po krótkiej kalkulacji oznajmił, że 110 tysięcy co również ustanowiło puki co rekord tej stacji.
Przebieg zweryfikowałem również, ze swoimi karteczkami z wymian oleju, tutaj klient akurat dba o to bardzo mocno i faktycznie przebieg się zgadza.
Auto jest z 2009 roku, serwisuję je od 3 lat bo tyle czasu jest z właścicielem, padają głównie łożyska w kołach, żarówki świateł przednich, klocki i tarcze to wiadomo, wymieniane było jeszcze sprzęgło, poza tym auto niezawodne, właściciel zadowolony więc chyba w jego imieniu mogę polecić.

Daniel's94

Nowy
Punktów
0
Podłaczę się do tematu, a mianowicie rozważam nad kupnem golfa V 1.9 TDI ktoś wypowie się w tym temacie ?
Awaryjność, eksploatacja i ogólnie czy warto inwestowac w taka furke ?

leon 1.8t

SuperMechanior
Punktów
132
fajny samochodzik polecam pracuje w grupiw vaga i czesto sie z nimi spotykam

Do góry Bottom