• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

(pomocy) Problem P0011 Nissan Micra K12 2003r 88KM

Ardian

Nowy
Punktów
0
Miasto
Jaworzno
Witam wszystkich !

posiadam autko jak w temacie, niedawno kupione dla dziewczyny, początkowo wszystko było ok ale po tygodniu zaczęły się problemy. Na początek migająca nieregularnie czerwona konrtolka od akumulatora przy niskich obrotach (~1000), później autko zaczeło robić takie numery, że przy redukowaniu biegu np. przed światłami, albo skrzyżowaniem (wciskam sprzęgło, zaczynam redukować bieg) obrotomierz zamiast zatrzymać się w granicy 1000 obrotów spada do 0 i auto gaśnie.. nie za każdym razem, ale raz na trasę zawsze. Odpala bez problemu. W środku mam wrażenie, że silnik na biegu jałowym jakby troszeczkę nierówno chodzi, ale jest to odczuwalne tylko wewnątrz.. Po podpięciu w warsztacie wyskoczył błąd:
P0011;
- regulacja położenia wałka rozrządu po stronie dolotu - za mocno wyprzedzony (Bank 1)
- nieciągły

alternator sprawny.
Moje pytanie, zanim zdecyduje się wywalać kase w błoto, czy macie jakieś pomysły ? Co to może być, co wymienić PILNE.. mechanik stwierdził iż wszystkie te objawy składają się na problem z rozrządem który trzeba wymienić, jednak chciałbym znać opinie kogoś zorientowanego, gdyż ja do takich osób nie należę, a rozrząd swoje kosztuje.. co prawda udało mi się go załatwić ze zniżką całkiem niezłą 580zł komplet łańcuch, napinacz, prowadnice, koła i uszczelka + 400zł za wymianę + 120 pompa wody i juz zakupiłem wszystkie 3 filtry z MANN'a także kasa ucieka, a każdy wie jak jest..

dziękuje za każdą wskazówkę !

najważniejsze, Silnik 1.4 16V

Ardian

Nowy
Punktów
0
Miasto
Jaworzno
A coś na temat objawów ? kontrolka aku, gaśnięcia przy redukowaniu biegu ? nierówna praca silnika, lekko pyrkająca jakby miał mało energii ? te objawy pasują do.. ? + z tego co wiem czujnik położenia wału rozrządu powinien mieć inny opis, oraz błąd P0340

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Witam wszystkich !

posiadam autko jak w temacie, niedawno kupione dla dziewczyny, początkowo wszystko było ok ale po tygodniu zaczęły się problemy. Na początek migająca nieregularnie czerwona konrtolka od akumulatora przy niskich obrotach (~1000), później autko zaczeło robić takie numery, że przy redukowaniu biegu np. przed światłami, albo skrzyżowaniem (wciskam sprzęgło, zaczynam redukować bieg) obrotomierz zamiast zatrzymać się w granicy 1000 obrotów spada do 0 i auto gaśnie.. nie za każdym razem, ale raz na trasę zawsze. Odpala bez problemu. W środku mam wrażenie, że silnik na biegu jałowym jakby troszeczkę nierówno chodzi, ale jest to odczuwalne tylko wewnątrz.. Po podpięciu w warsztacie wyskoczył błąd:
P0011;
- regulacja położenia wałka rozrządu po stronie dolotu - za mocno wyprzedzony (Bank 1)
- nieciągły

alternator sprawny.
Moje pytanie, zanim zdecyduje się wywalać kase w błoto, czy macie jakieś pomysły ? Co to może być, co wymienić PILNE.. mechanik stwierdził iż wszystkie te objawy składają się na problem z rozrządem który trzeba wymienić, jednak chciałbym znać opinie kogoś zorientowanego, gdyż ja do takich osób nie należę, a rozrząd swoje kosztuje.. co prawda udało mi się go załatwić ze zniżką całkiem niezłą 580zł komplet łańcuch, napinacz, prowadnice, koła i uszczelka + 400zł za wymianę + 120 pompa wody i juz zakupiłem wszystkie 3 filtry z MANN'a także kasa ucieka, a każdy wie jak jest..

dziękuje za każdą wskazówkę !

najważniejsze, Silnik 1.4 16V
Sprawdź sobie gościu na początku stan zużycia rozrządu i daj to auto czymś porządnym poczytać

Ardian

Nowy
Punktów
0
Miasto
Jaworzno
Sprawdź sobie gościu na początku stan zużycia rozrządu i daj to auto czymś porządnym poczytać
co masz na myśli mówiąć "czymś porządnym" ? warsztat bardzo solidny jeśli chodzi o wyposarzenie, a sprawdzenie stanu rozrządu to tak czy owak 400zł, jak będzie rozebrany od razu bym go wymienił tak jak mówiłem auto niedawno kupione 168tyś przebiegu, rozrząd w dobrej cenie więc skusze się zainwestować przynajmiej będzie pewność co do tej części, a wymieniać niekompletnego się nie opłaca gdyż nie ma wtedy gwarancji producenta to raz, dwa wymienie tylko łańcuch a za chwile zaś cos pójdzie od rozrządu i znowy płacić 400zl.. nieekonomicznie bardzo. Błąd autentyczny jak wspomniałem na moim zdaniem porządnym kompie, objawy są jakie podałem, sugeruje ktoś coś gdzie problem może leżeć ? na innym forum zasugerowany właśnie rozciągnięty łańcuch.

mechanik.k

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1753
Miasto
London
mechanic-diagnostics-pl-london.mycylex.co.uk

Rozrząd do wymiany

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Cena za sprawdzenie łańcucha , to słona . Co do reszty, to zawsze komplet z uszczelniaczami i kółko zębate na wale . Pod michę idzie masa bez uszczelki.

Do góry Bottom