• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Pompa wtrysków przy 1.9tdi asv 110 km obrócona o 180 stopni

Zymon0987

Początkujący
Punktów
0
Witam mam pytanie wymieniałem rozrząd i uszczelniałem pompę wtryskową w silniku 1.9 TDI ASV (110 KM) podniesionym do 150 KM.

Podczas demontażu zauważyłem, na założonej blokadzie wałka i ustawieniu znaku na skrzyni że pompa była obrócona o 180 stopni. Oddałem ją do uszczelnienia i poprosiłem, żeby ustawili ją prawidłowo na blokadę (czpień) Po odebraniu pompy i złożeniu całego rozrządu wszystko zostało ustawione zgodnie ze znakami – zarówno wał, wałek rozrządu, jak i pompa.

Po zakończeniu montażu próbowałem odpalić auto, ale silnik nie chce zapalić. Ustawiłem kąt wtrysku (0.63). i dawkę paliwa – wszystkie wartości są w normie, a mimo to silnik nie odpala.

Moje pytania:
1️⃣ Dlaczego pompa wcześniej była przestawiona o 180 stopni i auto odpalało i chodziło normalnie?
2️⃣ Co może być przyczyną, że teraz silnik nie odpala, mimo że wszystko jest ustawione prawidłowo?

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1415
bo pewnie wałek w głowicy masz do góry nogami :)
przecież jeżeli miałeś pompę obrócona o 180° to pewnie wałek też- blokada pasuje w obu pozycjach- to płaskownik który się wsuwa w szczelinę.

sprawdź po krzywkach czy nie masz odwróconego wałka w głowicy.

Zymon0987

Początkujący
Punktów
0
bo pewnie wałek w głowicy masz do góry nogami :)
przecież jeżeli miałeś pompę obrócona o 180° to pewnie wałek też- blokada pasuje w obu pozycjach- to płaskownik który się wsuwa w szczelinę.

sprawdź po krzywkach czy nie masz odwróconego wałka w głowicy.
Okej sprawdzę, tylko zastanawia mnie skoro wałek jest obrócony to dlaczego znak na dwumasie się zgadza ?

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1415
dlatego uwielbiam "sztuczną inteligencję" :D

jeżeli dla ciebie dowodem jest cokolwiek z chatu gpt to powodzenia

tutaj obrazki wygenerowane przez takiego geniusza: zasada działania rozrządu

1739454440833.png

1739454551745.png

1739454579060.png

no to i ja się zapytałem:
1739455070524.png

wałek rozrządu obraca się 2 razy wolniej niż wał korbowy
w skrócie: wał korbowy jeden obrót a wałek rozrządu dwa obroty

sam sobie przeczy :D

Ostatnia edycja:

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2758
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Eva Reaction GIF by funk

Zymon0987

Początkujący
Punktów
0
wiem, że nie powinienem zadzierać z adminem, ale kto kurde pierwszy napisał, że masz odwrócony wałek? ;)

aż nie wierzę, że ci zeszło tyle czasu
No to dzięki tobie i adminowi też.Wiesz co dzwoniłem do ludzi jeden gada że to przez mapee nie odpala drugi że pompa jest zepsuta trzeci w ogóle nie wie o co chodzi i wiesz ile ludzi tyle opini, nie wiadome co myśleć. Też miałem z tyłu głowy że może coś wałek jest obrócony ale naprawdę zobaczył bym to na samym końcu bo nikt inny nawet o tym nie wspomniał jezcze raz dzięki tobie i adminowi

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
423
Miasto
Józefów
No to dzięki tobie i adminowi też.Wiesz co dzwoniłem do ludzi jeden gada że to przez mapee nie odpala drugi że pompa jest zepsuta trzeci w ogóle nie wie o co chodzi i wiesz ile ludzi tyle opini, nie wiadome co myśleć. Też miałem z tyłu głowy że może coś wałek jest obrócony ale naprawdę zobaczył bym to na samym końcu bo nikt inny nawet o tym nie wspomniał jezcze raz dzięki tobie i adminowi
Puentując Twoje pytanie z początku i tytułu to jednak pompa była ustawiona prawidłowo (taka sama wielkość koła na wałku rozrządu i koła pompy wtryskowej)
tylko operator nie ustawił prawidłowo rozrządu ...:)
Ale dzięki Bogu , @Drugi2 i @Misiek silnik wrócił do żywych :D

Zymon0987

Początkujący
Punktów
0
witam po obróceniu wałka na 180 stopni auto odpaliło ale dymi na biało i nie chodzi tak jak powinno. Mapa została wgrana na seryjne 110 km. Dawka jest ustawiona i kąt jest ustawiony co teraz ?

Aktualizacja: Korba poszła bokiem czemu ??

Do góry Bottom