• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Poprawna pisownia w ojczystym jezyku

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1864
Miasto
Sląsk
Proponuje przyjąć forme wymagań poprawnego pisania . Czasem posty są pisane wręcz szyfrem i niewiele mozna z tego zrozumieć. Sądze że nasz język jest na tyle piekny że nalezy go nawet w mechanice samochodowej używać poprawnie

kleszczu

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
27
Miasto
Szczecin/Bergen
Marku a jak przedstawie zaświadczenie że jeste dyslektykiem??? Mimo tego staram sie pisać poprawnie.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3253
Miasto
PZ
pisownia polska może być problemem dla forumowiczów z za granicy

A

autozibi

Proponuje przyjąć forme wymagań poprawnego pisania . Czasem posty są pisane wręcz szyfrem i niewiele mozna z tego zrozumieć. Sądze że nasz język jest na tyle piekny że nalezy go nawet w mechanice samochodowej używać poprawnie

według mnie to nie ma sensu , ponieważ jest to forum samochodowe . Jeżeli rodzice(opiekunowie) i w szkole nauczyciele nie nauczyli takiego delikwenta to po jaką cholerę ja mam się tym stresować . A więc niech każdy pisze jak chce.
Zresztą co tu wymagać skoro wiele razy pisze tu jakiś mechanik a pisze jak by w ogóle tematu nie znał .
A po za tym jakich mamy polonistów takich i mamy mechaników i odwrotnie .

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1864
Miasto
Sląsk
Ja jednak uważam inaczej , odrobina wysiłku nie zaszkodzi a niechlujstwo językowe raczej nie jest wskazane . W końcu nie ma to być restrykcyjne czy coś ale jakaś zasada ogólna. Przecież mechanik samochodowy to teraz człowiek znający się na elektronice, informatyce a nie tylko walący młotkiem. To już nie maluchy :):) A uczyć się należy całe życie :)

P

PogotowieSamochodoweUK

No to fakt, czasami sa problemy jak sie szybko pisze lub jesli sie nie uzywa polskiego pisanego na codzien, ale przegladarka to mysl swietna na ktora sam z glupoty nie smialem wpasc.
Tak ze od tej pory wkoncu kazdy bedzie rozumial moje hieroglify:D

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1864
Miasto
Sląsk
Mnie bardziej chodzi o zrozumienie , to nie ma byc restrykcyjne , czyli nie wnosze o kary czy cos w tym typie .Raczej chodzi o samodyscypline pisania.:) nie muszą przecież to byc elaboraty czy pisanie wierszem o usterce .:):) choć moze to by było ciekawe ... oda do hamulca ... :):)

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1864
Miasto
Sląsk
no i jest wesoło ... chyba dobrze ze zacząłem ten temat

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
271
Miasto
Kudowa-Zdrój
ale trzeba brać pod uwagę ze dużo osób pisze z tel :) jak piszę z tel. to często nie daje polskich znaków ;) jak siedzę na kompie to staram się pisać poprawnie .

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
271
Miasto
Kudowa-Zdrój
mi też ale nie zawsze chce mi się poprawiać pisownie w t9 jak coś jest nie tak albo po prostu coś przeoczę w czasie pisania ;)

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
271
Miasto
Kudowa-Zdrój
nie zawsze lenistwo dziś np jak coś źle napiszę to wina złego samopoczucia przez katar alergiczny :) takie przypadki musicie mi panowie wybaczyć ;)

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1864
Miasto
Sląsk
uparci ... ;):) pewnie na wagary chodzili a nie do szkół

P

PogotowieSamochodoweUK

Eeee.... ja tam sie nie wstydze ze jestem analfabeta. Zycia nie oszukam;)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3253
Miasto
PZ
człowiek głupieje z wiekiem z braku szkoły, książek, kiedyś pisałem w konkursach ortograficznych a dziś łapię się na błędach

Do góry Bottom