• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Prasa do wymiany tulei, sworzni na aucie - co godnego polecenia ?

jarek_g60

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Wojcieszyn
Mam z tesama zestaw do sworzni, mam dwie ramki jedna z gwintem jako prasa, druga pod silownik (też ma gwint). Wersja z siłownikiem dużo lepsza. Silownik pasuje też do zestawu do łożysk i wyciągania wtryskiwaczy
Tak wygląda prasowanie sworznia iveco

Załączniki

• 20241002_094328.jpg
    20241002_094328.jpg
    1,6 MB · Wyświetleń: 40
  • 20241002_094325.jpg
    20241002_094325.jpg
    1,5 MB · Wyświetleń: 39

m123ek

SuperMechanior
Punktów
19
Mam z tesama zestaw do sworzni, mam dwie ramki jedna z gwintem jako prasa, druga pod silownik (też ma gwint). Wersja z siłownikiem dużo lepsza. Silownik pasuje też do zestawu do łożysk i wyciągania wtryskiwaczy
Tak wygląda prasowanie sworznia iveco
Dużo przerobiła? Coś dzieje czy działa bez zarzutu? Na czymś wymiękła?

jarek_g60

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Wojcieszyn
Narazie nie wymięka mam ją z 5 lat. Staram się nie dawać pracownikom ostatnio jak jeden się dorwał trzeba bylo poprawić pocztek gwintu bo nie skręcił do końca i obciążenie było na gwincie a nie na zderzakach. Na szczescie to co oberwało jest wymiene. Dziś robiłem Mastera wyprasowanie sworzni (gora i doł) max 10 minut, plus 20 minut żeby wprasować z dobieraniem adapterow

m123ek

SuperMechanior
Punktów
19
Narazie nie wymięka mam ją z 5 lat. Staram się nie dawać pracownikom ostatnio jak jeden się dorwał trzeba bylo poprawić pocztek gwintu bo nie skręcił do końca i obciążenie było na gwincie a nie na zderzakach. Na szczescie to co oberwało jest wymiene. Dziś robiłem Mastera wyprasowanie sworzni (gora i doł) max 10 minut, plus 20 minut żeby wprasować z dobieraniem adapterow
Dzięki za info, do innych elementów na aucie masz inna prasę czy wyciągasz na standardowa stacjonarna prasę. Przydałoby się coś uniwersalnego czym by auto obrobił, co najwyżej jakieś adaptery dokupił.

jarek_g60

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Wojcieszyn
Silowniki wyciaga wtryski i łożyska kół oczywiście musisz mieć adaptery. Prasę stacjonarną też mam. Mam też taka śrubowa do sworzni np: honda Accord Mercedes Reno

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2077
Miasto
Kaczory
Też mam prase tesam i w połączeniu z tokarką idzie zdziałac cuda. Oprócz tego oczywiście prasa stacjonarna 16t

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
604
Jak jest podejście żeby wejść prasą.
Jak odepniesz zwrotnicę, jak nie wyciągniesz sworznia z niej...ani z wahacza...

Palnik, młot i dobry hartowany klin...który trzeba sobie samemu dorobić...bo to co jest na allegro, to jakieś z plasteliny.

żeby nie demontować zwrotnic itp.
Jeżeli możesz ją zdemontować, gorzej jak nie da jej się nawet zdemontować.

A tak trochę odchodząc od tematu...nie wiem czy młotki bezwładnościowe nie są lepsze od hydrauliki...wiadomo, jak jest miejsce.
Poza tym młotkiem uderzasz a hydrauliką ciągniesz...dlatego wymyślono udar.

Jakbym miał wolną jedną rękę, to zrobiłbym sobie z 5 takich młotków dużych mały krótkich "zaczepów" "podczepów" - końcówek.

Dobra, koniec bajek ;

Do góry Bottom