• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Preparat do rozklejania reflektorów

bergol

Nowy
Punktów
1
Witam drogich forumowiczów. Otóż mam pytanie czy ktoś z was może jest wtajemniczony i jest w stanie mnie oświecić jakiego preparatu się używa do rozklejania reflektorów na twardym kleju? Ponieważ otwieram nie raz reflektory i kupuję preparat od firm które zajmują się naprawą lamp i sprzedawają ten produkt pod nazwą "płyn do rozklejania lamp" i wołają 100zl za 50ml tego płynu... domyślam się że to nie jest jakiś szczyt technologii i idzie to kupić pod inną nazwą w większych ilościach za rozsądne pieniądze... z góry dziękuję i czekam na jakieś mądre głowy które mnie czegoś tutaj nowego nauczą

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Podepne się. Faktycznie ten preparat jest droższy od złota. Ale odpowiem Ci, że na zwykłej nafcie oświetleniowej też da rade

bergol

Nowy
Punktów
1
Podepne się. Faktycznie ten preparat jest droższy od złota. Ale odpowiem Ci, że na zwykłej nafcie oświetleniowej też da rade
Serio? Jak to, rozmiękcza klej? Czy jak? Ona jest tłusta, później wszystko tłuste pewnie jest, niezbyt podoba mi się ten pomysł bo strach że plastik się jej napije i później klej nie zwiąże klosza z obudową i będzie parować
Automatyczne połączenie postów:

Opalarką nie da rady?
Daje rade opalarką, zawsze opalarką otwieram i takim nożem "pazurem" do wycinania klosza ale nie każdą lampę tym sposobem potrafię otworzyć bo w niektórych wystają elementy po drodze i pazur mi nie przejdzie. Druga sprawa jest taka że widać ślady ingerencji w reflekto bo jest trochę zdeformowany rant w który wchodzi klosz, a dzięki temu preparatowi lampa jest profesjonalnie otwarta, ten środek jakby dezaktywuje ten klej, po nagrzaniu opalarką do około 120° i podaniu preparatu na klej, klej zaczyna aż bulgotać i odkleja się od klosza po podważeniu śrubokrętem.

Ostatnia edycja:

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Ja ładuje lampy do pieca takiego do chleba. Ale umyte bo by mnie żona zaj....
Rzadko robię lampy ale taka rozgrzaną z twardym klejem łatwiej się otwiera po rozgrzaniu

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
666
Miasto
WLKP
Zamiast chleba to lampy pieczesz.

johnybig

Gaduła
Punktów
14
Był jakiś kanał na youtube co pokazywał, że z kartonu robisz taki "piec" ogrzewany opalarką. Lampa była chyba na tym twardym kleju, bo nie szło nie szło i dałem w palnik - zwichrowało lampę haha. Opalarka tylko z regulacją temperatury.

Klejone reflektory uszczelniaczem poliuretanowym nie puszczą pod podgrzaniem reflektora. Zapytalbym w sklepach, gdzie sprzedaja parkiety.
Zamiast chleba to lampy pieczesz.
Ach ta inflacja.. twardy, ale własny.. ten chleb :D

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Tu może nie chodzi o to czy podgrzana puści ale na pewno nie pęknie. Jest taka firma w Krakowie auto g... Od nich kupiłem takie szczypce klej butylowy i to do rozklejania. Kleszcze robią robote

johnybig

Gaduła
Punktów
14
Tu może nie chodzi o to czy podgrzana puści ale na pewno nie pęknie. Jest taka firma w Krakowie auto g... Od nich kupiłem takie szczypce klej butylowy i to do rozklejania. Kleszcze robią robote
wiem o jakie ci szczypce chodzi - one sa do demontazu spinek tapicerskich a sprzedaja jako "specjalne do rozklejania lampy". ok. 16zl. przydatne do spinek. asta a-436 przykladowo.

bergol

Nowy
Punktów
1
Tak dokładnie, mam takie szczypce i inne cuda, robota ogólnie idzie nawet opalarką, czy nawet w piecu ale nie zmienia to faktu że bez tego płynu dosyć długo rozkleja się lampę na twardym kleju i druga sprawa że jest trochę zmęczona obudowa reflektora na łączeniu z kloszem. A ten specyfik pozwala rozkleić reflektor bez wiekszych problemów i wygląda lampa po takiej usłudze bardzo dobrze, ciężko się zorientować że ktoś ją otwierał, robota wykonana profesjonalnie.

johnybig

Gaduła
Punktów
14
Ja bym spróbował albo tak jak pisałem kupić mała butelkę na test z jakiegoś sklepu co sprzedaje uszczelniacze poliuretanowe i jaki efekt. (od nich kupić rozklejacz) Drugi pomysł to rozklejacz do klejów cyjanoakrylowych.
Po ostatniej "przygodzie" właśnie długo musiałem grzać i nie wystarczyło 1 raz przez 15minut. Według mnie było sklejone na kleju typu cyjanoakrylowy.

bergol

Nowy
Punktów
1
No możliwe, potestuje i dam znać jak odlryję tajemnicę

Do góry Bottom