• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Prośba o pomoć w wyborze auta

vivia123

Nowy
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Witam Wszystkich, liczę na pomoc w wyborze autka.

Zaznaczę, że interesuje mnie minivan, ale jakiś taki zgrabniutki;) dla kobiety.
Przeznaczone mam ok 13tysi myślałam o czymść 2003-2004
Myślałam o Fardzie C-MAX w dieselku jakieś 2.0
Mazda Premacy również dieselek kole 2.0
A może macie jakieś ciekawsze propozycje?

Z góry dziękuję.

Darchitek

Gaduła
Punktów
0
hm może Zafira 2.0dti ;) Miałem przyjemność jeździć jak nie przekraczasz 140 to pali okej później jak smok :)

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
Ach te dti na vp44 koszt naprwy spory.Mazda jak najbardziej tylko przed zakupem radzę zajrzeć na wałek rozrządu najsłabszy punkt tych motorków zapytaj sprzedającego kiedy były regulowane zawory jak odpowie że tu sie nie reguluje to znaczy że nie miał on albo jego mechanicy pojęcia o obsłudze silnika mazdy,co do forda ja mam złe doświadczenia,pytanie za 100pkt czy auto będzię latało w długie trasy?bo jeżeli nie to co wy się upieracie na te diesle używany diesel nowszej generacji to skarbonka bez dna.

qbaradom

SuperMechanior
Punktów
86
Miasto
Radom
Focusa c maxa nie ruszaj nawet kijem. Zobacz jak się wymienia głupi filtr kabiny.
Mazda premacy albo nowsza 5.
A może voyager/grand voyager od 2001 , benzyna + lpg = niezawodność + tanie części.

vivia123

Nowy
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Witam, bardzo dziękuję za rady...orzeszzz ale mnie zmartwiliście odradzaniem C-max-a:( bo strasznie mi się podoba wizualnie, ale skoro fachowcy odradzają, to wykluczam. Jeszcze jedno, tak na prawdę to mini van jest mi na "plaster" nie mam rodziny, nawet psa nie posiadam ale lubię większe samochody lepiej sie czuję za kierownicą większego auta a zawsze wszyscy kobiecie doradzają małe typu yaris, focur itp...a ja nie chę. O zafirce myślała, tylko bardziej podoba mie się ta nowsza, an którą ta tę chwilę mnie nie stać. Nie pokonuję dużych odległości, ale z dieseka zawsze byłam zadowolona, miłam benz, miałam benz+gaz ehh przykre doświadczenia.

qbaradom

SuperMechanior
Punktów
86
Miasto
Radom
Załóż dobrą instalację u dobrego gazownika i zapomnij o temacie.
Jeżeli większy wózek to grand cherokee od 1999 z silnikiem 4.0 albo 4,7.
Niska awaryjność , polecam i nie diesla.

martinx1

Bywalec
Punktów
2
To prawda co mowia koledzy forda omijaj szerokim lukiem,co do Mazdy dobre auta z tym ze troszke rdzewieja zwlaszcza tylne nadkola. W przeciagu 5tyg mialem dwie na sprzedaz i kazda miala male pechezyki rdzy.Voyager w 3.3 lub 3.8 np z lpg super auto, tak jak kolega wyzej pisal niezawodne, znajomy posiada 3.8 z lpg robi holandie co weekend czyli ponad 2tkm i zadnych powaznych problemow,Ale co tu duzo pisac nie ma aut bez wad.

Punktów
0
Miasto
Bełchatów
Załóż dobrą instalację u dobrego gazownika i zapomnij o temacie.
Jeżeli większy wózek to grand cherokee od 1999 z silnikiem 4.0 albo 4,7.
Niska awaryjność , polecam i nie diesla.

Witam wszystkich,
którzy będą mieli okazję przeczytać to co napisałam:)

dołączyłam dzisiaj do Was, ponieważ mam pilne pytanie a nie wiem gdzie powinnam je zadać i przepraszam, ze w tym miejscu, które nie jest na ten temat.
Otóż pytanie moje brzmi: czy to normalne zachowanie w citroenie C5 1.8 16v -2009, że na odpalonym silniku po odkręceniu korka wlewu oleju auto zaczyna nierówno pracować i wyskakuje na tablicy błąd serwisowy? poza tym w otworze wlewu oleju z dużą siłą powietrze zasysane jest do środka ( normalnie jest chyba odwrotnie? czy to specyfika silnika w tym aucie?) proszę o szybką odpowiedź:)
z góry dziękuję za pomoc

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
najprawdopodobniej problem z odmą tylko nie wiem jak tam jest podłączona odma ale objawy na to wskazują,za dużo lewego powietrza,odczyt sondy i przepływomierza nie zgadzają się i ecu nie jest wstanie ustawić odpowiedniego ilości wtryśniętego paliwa,

Punktów
0
Miasto
Bełchatów
najprawdopodobniej problem z odmą tylko nie wiem jak tam jest podłączona odma ale objawy na to wskazują,za dużo lewego powietrza,odczyt sondy i przepływomierza nie zgadzają się i ecu nie jest wstanie ustawić odpowiedniego ilości wtryśniętego paliwa,
ok, tylko czy to coś poważnego? czy trzeba będzie wymieniać silnik czy to jakaś drobna usterka, którą da się szybko naprawić?

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
gdybyśmy stali finansowe na poziomie Norwegów czy anglików pewnie nikt by się nie czaił i wymienił od razu motr;) a tak na poważnie podjedź do kumatego mechaniora pewnie ogarnie temat w rozsądnych pieniądzach,przy okazji zbada kondycje silnika:)

Punktów
0
Zgadza się,zbadanie kondycji silnika jest bardzo ważne jeszcze zanim zdecydujesz się na kupno,podobnie jak cały układ zawieszenia czy lakier- wszystko będzie mały wpływ na cenę za którą kupujesz samochód.

Do góry Bottom