• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem z chinskim radiem android, wycisza sie co 2 minuty.

D

dzonim

Dzien dobry wszystkim
Panowie i panie, mam problem z radiem android, mianowicie:
Pacjent: peugeot 407, rok 2004, 2.0HDI
Problem:
Radio podlaczone, wiazka kabli zrobiona juz przez sprzedawce, wiec wystarczylo tylko podlaczyc i cieszyc sie (heh...) radiem... wszystko ladnie chodzi sterowanie z kierownicy dziala, canbus daje rade, ale radio ma jedna przypadlosc, wycisza sie co 2 minuty na jakies 10 sekund i znow zaczyna grac (w tym czasie ekran caly czas swieci, wiec raczej caly czas jest zasilane) Problem wystepuje notorycznie, nie losowo. Zauwazylem, ze jak radio znow zaczyna grac, to na desce rozdzielczej pojawia sie informacja o zasiegu jazdy i spalanie (tak jakby cos sie resetowalo). Sprzedawca podeslal drugie radio, ale problem ten sam. Podejrzewam, ze caly problem moze sie rozchodzic o radio rt3, z ktorym zawsze sa problemy jezeli chodzi o montowanie jakis dodatkow typu blietooth albo usb. Granie fabryczne jbl.
W calym internecie znalazlem poki co dwa takie problemy, jeden po hiszpansku bez odpowiedzi i drugi rowniez bez odzewu.
Modelu radia nie podam, bo jest to jakis zwykly chinczyk za 600zl czyli klon klonu, klona, klona (jak to chinczycy).
Ktos ma moze jakies male sugestie co moznaby sprawdzic?

D

dzonim

tak: wywalić całą tę całą najtańszą chińszczyznę robioną za miskę ryżu i zamontować cokolwiek innego.
Jestem pelen podziwu, ze chcialo ci sie marnowac czas na tak bezsensowna, nic nie wnoszaca i zasmiecajaca forum odpowiedz.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2064
Miasto
Kaczory
A co ma innego Ci powiedzieć. Jest niekompatybilne z autem i tyle. Może zrezygnować z Can'a i sterowania kiery i bedzie działać normalnie.

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
580
A co ma innego Ci powiedzieć. Jest niekompatybilne z autem i tyle. Może zrezygnować z Can'a i sterowania kiery i bedzie działać normalnie.
Dodaj, że jak z CANa zrezygnuje to radio będzie się samo wyłączało po jakimś czasie. Fakt radio/ navi nie jest kompatybilne z autem, słabe półprzewodniki, za mały wzmacniacz i Bóg wie co jeszcze zaniżone w nim jest. Kolega chciał przyoszczędzić a teraz się wykosztuje, tzw zamiar odwrotny. Chytrość nie popłaca zwłaszcza w elektronikach.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1878
Miasto
Koszęcin
Te radia to wywalenie pieniędzy. Lepiej jakiś Pioneer z blutuczem

D

dzonim

Dodaj, że jak z CANa zrezygnuje to radio będzie się samo wyłączało po jakimś czasie. Fakt radio/ navi nie jest kompatybilne z autem, słabe półprzewodniki, za mały wzmacniacz i Bóg wie co jeszcze zaniżone w nim jest. Kolega chciał przyoszczędzić a teraz się wykosztuje, tzw zamiar odwrotny. Chytrość nie popłaca zwłaszcza w elektronikach.
Jakby nie patrzec, to na tej oszczednoaci raczej zarobilem, bo dostalem drugie radio, z informacja, zebym nie odsylal pierwszego, no ale dobra.
Druga sprawa - oszczednosc, oszczedzac mozna jak sie kupi radio za 150-200zl wtedy owszem jest juz pazerstwo, a nie oszukujmy sie, nikt nie bedzie kupowac radia za 1500-2000 do 20-letniego samochodu, bo to sie mija z celem kupowac cos co bedzie warte 1/4 wartosci auta.
Co do tematu, o dziwo radio bez Cana nie odpalilo w ogole...
Radio raczej kompatybilne, bo konsultowalem to ze sprzedawca, poza tym pisza, ze pierwszy raz sie z takim czyms spotykaja, bardziej byloby oczywiste, gdyby dzwieku w ogole nie bylo. A na moje oko, to po prostu moze nie grac z radiem RT3 z JBLem, z ktorym odkad szperalem w necie, to zawsze byly jakies problemy czy to z podlaczeniem adapteru bluetooth, czy nawet usb. Ktos gdzies nawet wrzucal link (wygasl) na jakims zagranicznym forum do wiazki pod takie granie, wiec moze nie jest to takie nierealne, zeby problem naprawic.
No ale dobra. Temat w takim razie mozna zamknac, bo widze, ze poza komentarzami nie na temat, to sie tutaj niczego nie dowiem, jak zreszta czesto na forach :)
Te radia to wywalenie pieniędzy. Lepiej jakiś Pioneer z blutuczem
U mnie to bardziej zeby dzieciak sobie mial na co popatrzec przy dluzszych trasach jak sie marudny zacznie robic, wiec typowo pod jakies youtuby czy cos w tym stylu.
Sama muzyka do tej pory leciala albo ze zmieniarki, albo po bluetooth od xiaomi (swoja droga bardzo dobra jakosc, jak na transmiter).

Alpari

SuperMechanior
Punktów
143
Miasto
Dąbrowa Górnicza
alpari.auto.pl
Co do tematu, o dziwo radio bez Cana nie odpalilo w ogole...
Bo było źle podłączone. Radio bez CAN możesz uruchomić mając tylko źródło prądu, głośnik, antenę i trochę przewodu. Gdybyś podłączył masę, stały plus i plus po stacyjce z ominięciem BSI to radio działałoby bez problemu. Pod warunkiem, że wyjście z radia na głośniki jest bezpośrednio, a nie przez wzmacniacz aktywowany przez komunikację z radiem.
Radio raczej kompatybilne, bo konsultowalem to ze sprzedawca
Tym akurat bym się nie sugerował. Najczęściej osoba, z którą się kontaktujemy to handlowiec odpowiedzialny za kontakty z kupującymi a nie inżynier projektujący to radio.
A na moje oko, to po prostu moze nie grac z radiem RT3
Czy mam rozumieć, że jedno radio połączyłeś przez drugie?

Skoro masz połączony CAN to z ciekawości co interfejs diagnostyczny rejestruje po podłączaniu? Jakie błędy itp.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1878
Miasto
Koszęcin
Wiem ja przerabiałem car audio latami. Miałem klientów co te androidy wywalali i błagali, żebym coś zaproponował. Zawsze lądował Pioneer DEH..... I jakoś dźwięku o niebo lepsiejsza nie wspomnę o odbiorze radia. To tego blutucz i klient klaska uszami i pieniadzuje

Alpari

SuperMechanior
Punktów
143
Miasto
Dąbrowa Górnicza
alpari.auto.pl
Jest dużo firm oferujących car audio na dobrym poziomie. Można kupić coś nowego, a czasem z drugiej ręki. Niestety już od czasu tanich chińskich kaseciaków ludzie kupują tani chiński "sprzęt". Oczywiście czasem są wyroby niezłej jakości, ale zwykle cena wcale nie jest mała. Tak jak z rynkiem smartfonów. Chiński flagowiec może jest tańszy od Samsunga czy Apple, ale nie jest tani.

TeslaManiac

SuperMechanior
Punktów
321
600zł za chinola.... sprzedawca dał drugie bo sam za to płaci pewnie max 200zł więc się zlitował. Że nadal jeszcze ludzie wywalają pieniądze na takie śmieci... chcecie mieć dużo ale nie płacić bo się "nie opłaca" a jednocześnie wyrzucacie kasę do śmietnika, nigdy tego nie zrozumiem...

Alpari

SuperMechanior
Punktów
143
Miasto
Dąbrowa Górnicza
alpari.auto.pl
Bo właśnie sprzedawcy z tego korzystają. Co z tego, że nie masz kasy. Nasz wyrób jest tani, a ma wszystko. Do tego ładne grafiki, bogaty opis i klient łyka jak mały pelikan. To tak jak ze smarfonem za kilka stówek. Działa? Działa. Ma aktualnego androida itd. Nawet zdjęcia robi. Tylko, że przy prostych zadaniach laguje, zdjęcia są zaszumione i mizernej jakości, ładna obudowa ale z nietrwałego tworzywa itd.

D

dzonim

Dzyzas... dramat...
Kupilem tanie, bo nie kupowalem tego glownie pod siebie, zeby niewiadomo jak plynnie chodzilo. Tak jak napisalem wyzej glownie, zeby dzieciak mial sie na co patrzec i zeby gralo - czyli absolutne minimum.
Smartfona jak mialbym kiedykolwiek kupowac w celach dzieciecych - tez bym kupil tani, bo nie bede do blachych rzeczy kupowac najnowszego flagowca, tak samo do blachych rzeczy nie bede kupowac radia za 2 klocki, dociera to do was? Zadalem jedno proste pytanie - czy ktokolwiek mial stycznosc z takim problemem, lub na co ewentualnie zwrocic uwage, to na obecna chwile dostalem tylko jedna madra odpowiedz, reszta jest wysrywami na temat jakosci, chinszczyzny, ze sprzedawca i tak zaoszczedzil. Tak, zaoszczedzil, bo sprzedaje z duza marza, tak samo jak kazdy inny sprzedawca i polowa firm w polsce, a i nawet same smartfony samsunga sa produkowane, za o wiele mniejsze pieniadze niz je kupujemy (wow, ameryka odkryta).
Jak byscie byli lekarzami i ktos przyszedlby z bolem stopy to zamiast go leczyc to byscie dywagowali na temat tego, ze kupil za tanie buty?
Prosze was o jedno, jezeli nie macie niczego sensownego do napisania, to sie po prostu powstrzymajcie. Szkoda waszego czasu na pisanie o czyms co kazdy dobrze wie.

Odpowiadajac na sensowny komentarz wyzej: tak, radio ma wiazke, ktora jest podlaczona przez stare radio z kostka canbusa i nowym radiem. Zapewne moge ja ominac, ale wtedy trace sterowanie z kierownicy i przede wszystkim trzeba by pociagnac kable od grania bezposrednio do radia?

Alpari

SuperMechanior
Punktów
143
Miasto
Dąbrowa Górnicza
alpari.auto.pl
Czasem możesz się zdziwić kupując dzieciakowi taniego smartfona. Jak mu gierka nie ruszy lub będzie lagować to raczej zachwytu nie będzie
Odpowiadajac na sensowny komentarz wyzej: tak, radio ma wiazke, ktora jest podlaczona przez stare radio z kostka canbusa i nowym radiem. Zapewne moge ja ominac, ale wtedy trace sterowanie z kierownicy i przede wszystkim trzeba by pociagnac kable od grania bezposrednio do radia?
połączyłeś to przez oryginalne radio więc pytam o to jakie błędy odczytałeś interfejsem diagnostycznym. Bo może akurat błędy wskazują na to co się dzieje nie tak.

I raczej normalnym jest, że jedno radio zastępujemy drugim, a nie łączymy razem. Bo czym w końcu ma w tym układzie być oryginalne radio? Wzmacniaczem?

TeslaManiac

SuperMechanior
Punktów
321
Szkoda czasu, gość nie kuma że tanio to poprostu nie działa lub działa kulawo i koniec tematu. On liczy na odpowiedź typu "połącz kabelek różowy z czarnym i będzie ok" te radia to tylko ładna obudowa i ma chwilę poświecić żeby podjarać kupującego, po nic więcej tego nie stworzono.

D

dzonim

Szkoda czasu, gość nie kuma że tanio to poprostu nie działa lub działa kulawo i koniec tematu. On liczy na odpowiedź typu "połącz kabelek różowy z czarnym i będzie ok" te radia to tylko ładna obudowa i ma chwilę poświecić żeby podjarać kupującego, po nic więcej tego nie stworzono.
Szczerze? Owszem, liczylem na jakas wskazowke, ale forum okazalo sie jak wiekszosc z roznymi tematami, wiecej trolli, ktorzy sobie nabijaja punkty durnymi odpowiedziami, niz ludzi na poziomie, ktorzy w jakis sposob cokolwiek pomoga. A ten temat jest idealnym przykladem. Jedna osoba dala tylko jakies konkretne wskazowki, reszta to placz, ze radio tanie chinskie i co ja sobie mysle itd. Jak napisze, ze radio za 2 tysie to sie wam nagle przypomna rozwiazania, czy tez bedziesz plakac, ze za tanie? Setkom ludzi jakos dziala i nie maja problemy z chinszczyzna, ja mam konkretny problem i juz musisz sie udzielac z durnym komentarzem.
To ja zapytam inaczej, jakie sa widelki cenowe, zeby jasnie pan mechanik przestal plakac i dal jakies rozwiazanie?
Czasem możesz się zdziwić kupując dzieciakowi taniego smartfona. Jak mu gierka nie ruszy lub będzie lagować to raczej zachwytu nie będzie

połączyłeś to przez oryginalne radio więc pytam o to jakie błędy odczytałeś interfejsem diagnostycznym. Bo może akurat błędy wskazują na to co się dzieje nie tak.

I raczej normalnym jest, że jedno radio zastępujemy drugim, a nie łączymy razem. Bo czym w końcu ma w tym układzie być oryginalne radio? Wzmacniaczem?
Wlasnie najlepsze, ze nie ma zadnych bledow z tym zwiazanych

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
580
To ja zapytam inaczej, jakie sa widelki cenowe, zeby jasnie pan mechanik przestal plakac i dal jakies rozwiazanie?
I właśnie takim cytatem sobie strzeliłeś sam w kolano, nikt ci rozwiązania nie da na tacy, mądry i rozsądny elektronik/elektryk nie da ci rozwiązania od tak. Jedyne rozwiązanie to jedź do kumatego elektryka a ogarnie ci to radio, jeżeli sprawa elektroniczna ( wada fabryczna) to reklamacja ew wizytya u elektronika. Jeszcze raz nikt ze zdrowym rozsądkiem nie poda ci wady/przyczyny. A przez ten czas jakbyś nie był skąpcem (bez obrazy) to zaprowadziłbyś dawno radio do speca i miałbyś już ogarnięte, ale wolisz chodzić po różnych forach i skąpić groszem, nie mówię już o radiu które nie jest warte swojej ceny.

Alpari

SuperMechanior
Punktów
143
Miasto
Dąbrowa Górnicza
alpari.auto.pl
A przez ten czas jakbyś nie był skąpcem (bez obrazy) to zaprowadziłbyś dawno radio do speca i miałbyś już ogarnięte, ale wolisz chodzić po różnych forach i skąpić groszem, nie mówię już o radiu które nie jest warte swojej ceny.
I to jest podstawa problemu. Cebulka w sercu. Czasem niestety konieczna jest wizyta u fachowca.
tak, radio ma wiazke, ktora jest podlaczona przez stare radio z kostka canbusa i nowym radiem. Zapewne moge ja ominac, ale wtedy trace sterowanie z kierownicy
To połącz je bezpośrednio, a nie prze radio. Jak będziesz tego chińczyka zmieniał to co, trzecie też przez niego puścisz? Jak zacznie grać to sobie wybierzesz co chcesz. Sterowanie z kiery czy bezproblemowe granie. Czasem nie da się mieć wszystkiego.

Zamiast rżnąć głupa to sprawdziłbyś to i dopiero marudził. Jak znajdziesz kogoś, kto ogarnie to za Ciebie to niestety nie za darmo.

D

dzonim

I to jest podstawa problemu. Cebulka w sercu. Czasem niestety konieczna jest wizyta u fachowca.

To połącz je bezpośrednio, a nie prze radio. Jak będziesz tego chińczyka zmieniał to co, trzecie też przez niego puścisz? Jak zacznie grać to sobie wybierzesz co chcesz. Sterowanie z kiery czy bezproblemowe granie. Czasem nie da się mieć wszystkiego.

Zamiast rżnąć głupa to sprawdziłbyś to i dopiero marudził. Jak znajdziesz kogoś, kto ogarnie to za Ciebie to niestety nie za darmo.
Oczywiscie ze sprawdzilem. A wiec tak. Radio laczy sie wiazka ze starym radiem, omijajac stare radio, nowe nie zalacza sie w ogole.
Pomijajac stare radio w jakikolwiek sposob, muzyka w ogole nie gra
Ominiecie kostki can poza utrata sterowania z kiery i odczytem wszystkiego innego nic nie wniosla.

Co do cebulowania: nie, nie szkoda mi isc do elektryka, ale skoro kupuje ktore ma dzialac i ktore dziala innym, to mam dodatkowo inwestowac w naprawe nowego sprzetu? Jak kupicie nowa pralke i cos nie zadziala, to placicie za majstra? Nie sadze. Ja tez je moge oddac, ale skoro dziala u innych, to przed odeslaniem chcialem zobaczyc czy ktos mial podobny problem albo chociaz ma jakas sugestie. Tylko tyle, a dla niektorych az tyle.
Poza tym ja nie mialbym problemu z wydaniem wiekszych pieniedzy na takie radio, jak widze to raczej wy macie jakies problemy z cena, ze jak nie kupisz radia za 5tysiecy, to cie tylko pocisniemy od cebulakow i biedakow, czy od kogo tam jeszcze.

Do góry Bottom