Witam, mam problem z oplem corsą D 1.2 z silnikiem Z12XEP. Zaczęło się od wizyty kuny w komorze silnika, rozszarpała odpowietrzenie zbiorniczka płynu, węże od odmy na przepustnicę. Wymienione na nowe - przy okazji wyszło że odma była zabrudzona. Wymiana czujnika ciśnienia bo ciekło ale nie zgłaszało błędu. Czyszczenie przepustnicy. Miesiąc spokoju po czym pojawiało się szarpnięcie przy przejściu 2 biegu na 3 po czym wchodził w tryb awaryjny i błąd po ponownym odpaleniu znikał i auto jeździło z 2 tygodnie bez powtórki. Błąd ten pojawił się 5 razy i ustał. Błąd odczytany przy szerszej diagnostyce - wypadanie zapłonu na 4. Od 2 miesięcy brak problemu. Za to miesiąc temu znikło mi nagle ogrzewanie po czym migła temperatura ale zgasła i ogrzewanie wróciło. Zniknął płyn chłodniczy ze zbiorniczka - dolane ok 0.6l. U mechanika zagrzane auto, monitorowana temperatura, 106 i nie załączało wentylatora. Zgaszone auto, próba odpalenia 1 i 2 biegu ze sterownika - brak reakcji. Rozpięcie kostki i sprawdzenie napięcia podczas wysterowania, napięcie się pojawia więc mechanik stwierdził wentylator. Zamówił na szczęście zły model, zabrałem auto i chciałem sprawdzić czy podejdzie silnik wentylatora z punta. Podkusiło mnie podpiąć na krótko wentylator który działa. Zmontowane wszystko, spokój kilka dni po czym znów ogrzewanie znikło. Dolane 0.5l płynu i wymieniony korek. Problem zniknął. Wymiana oleju i filtra przed zimą i odezwał się rozrząd na nowym oleju więc wymiana rozrządu, pompy wody, zalanie nowym olejem i płynem. Tydzień spokoju krótkie trasy po 13km aż w końcu dłuższy przejazd i przy biegu jałowym, hamowaniu kontrolka ciśnienia oleju. Mechanik a zarazem diagnosta który robił rozrząd stwierdził że pewnie nowy czujnik był wadliwy, kupiłem droższy czujnik ciśnienia i założyłem, błąd zniknął. Tydzień jazdy do pracy po 13km w jedną stronę. Wczoraj znowu trasa górzysta i około 50km i znowu ciśnienie oleju miga po czym po wyłączeniu i włączeniu znikło. Ma ktoś może schemat gdzie idzie przewód sygnałowy od czujnika ciśnienia oleju? Dodam ze widać w komorze że olej dochodzi i wędruje po silniku.