• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

problem z odpalaniem ford focus 1,8 tdci rok 2002

justyna12652

Początkujący
Dołączył
2.02.2015
Postów
7
Punktów
0
Wiek
34
ford focus rok 2002 silnik 1,8 tdci mam problem z odpaleniem na mrozie ponizej minus 5 swiece grzeja dobrze czasami odpali izgasnie ajak go juz odpale to potem pali juz bez problemu
 

romi72

Gaduła
Dołączył
13.01.2015
Postów
75
Punktów
1
Wiek
49
Miasto
Gryfice
I zostawił Panią z problemem :)
Zrobi Pani tak
Rano przed pierwszym odpaleniem jak zgaśnie kontrolka świec poczeka Pani jeszcze z 5 s i dopiero przekręci rozruch.
Jeśli odpali i zgaśnie to możliwe że się układ zapowietrza.
 

Ondraszek

SuperMechanior
Dołączył
24.08.2013
Postów
1200
Porady
1
Punktów
118
Miasto
Nowy Sącz
Ja bardzo podobny przypadek miałem,aż w końcu auto zdechło mi na drodze,ponieważ T5 kupiłem dopiero ,nie wiedziałem,że filtr paliwa był zapchany.Też objawy były podobne,odpalił ,zgasł,ale gdy już odpaliłem to zawsze chodził ,nawet zbytniej utraty mocy nie zauważyłem.Działo się to tylko i wyłącznie na zimnym silniku,na ciepłym nigdy.
 

Ondraszek

SuperMechanior
Dołączył
24.08.2013
Postów
1200
Porady
1
Punktów
118
Miasto
Nowy Sącz
Gdyby nie to,że mechanik stwierdził,iż świece dobre,to można by na nie stawiać,ale oczywiście,że mogą być zjechane.
 

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Dołączył
3.01.2014
Postów
6536
Punktów
638
Miasto
europolonia
sprawdzane przez mechanika mowi ze dobre
Wszyscy tu mają rację , tylko ford to jak mówią ,, ist mord" - tłumaczyć nie trzeba , niech ktoś rozumny zacznie od układu paliwowego , czyli filtr i drożność układu (okres zimna i parafina z paliwa) . A najprościej bańka do góry i jeśli pali bez problemowo , to zasilanie paliwem jeśli objaw z paleniem nie minie , to podgląd parametrów a jeśli trafione świece to komp wywali .
 

justyna12652

Początkujący
Dołączył
2.02.2015
Postów
7
Punktów
0
Wiek
34
swiece byly sprawdzane kazda osobno a czy nie moga to przypatkiem byc wtryski bo jednego meczanika jak sie pytalam to stwierdzil ze to one a inny mi mowi ze jak by były wtryski to by i cieply nie palił
 

romi72

Gaduła
Dołączył
13.01.2015
Postów
75
Punktów
1
Wiek
49
Miasto
Gryfice
To może być wszystko zaczynając od filtra paliwa przez pompę kończąc na wtryskach.
U mnie tez się tak zaczęło i samochód stoi, wymieniam teraz pompę.
 

justyna12652

Początkujący
Dołączył
2.02.2015
Postów
7
Punktów
0
Wiek
34
filtr paliwa wymieniany w czerwcu mogł by sie juz zatkac :( moc ma nie wiem sama co juz otym myslec moze wymienic akumulator albo jechac na sprawdzenie na komputer a moze trzeba wyregulowac zawory co o tym myslicie mam pytanie ile powinny swiecic swiece zanim zgasną bo u mnie swiecą 2-3 sekundy
 

romi72

Gaduła
Dołączył
13.01.2015
Postów
75
Punktów
1
Wiek
49
Miasto
Gryfice
Mój tez miał kopa do ostatnich dni.
świece grzeją nawet jak zgaśnie kontrolka nasłuchuj przekaźnika jak pyknie to przestają albo patrz na wyświetlacz km jak się zrobi jaśniejszy to przestały grzać.
 

Pawel_Roch

Uczestnik
Dołączył
5.04.2016
Postów
25
Punktów
0
Wiek
56
Miasto
Warszawa
Witam. odświeżę temat ponieważ miałem podobny problem w swojej foczce. Przyczyną był niesprawny czujnik położenia wału. Komputer nie pokazywał żadnych błędów, dopiero pomiar rezystancji tego czujnika był nieprawidłowy.
 

Robertx34

Początkujący
Dołączył
22.08.2019
Postów
21
Punktów
0
Miasto
Polska
Miałem podobny przypadek w swoim problem rozwiązałem wstawiając zawór zwrotny na zasilaniu pompy. Przed wstawieniem palił za którymś razem po wstawieniu za każdym razem. PS Bardzo fajne autko sprzedałem z przebiegiem prawie 400tys i palił na strzała lecz zgnił.
 

kubaziel91

Początkujący
Dołączył
28.11.2021
Postów
7
Punktów
0
Miałem podobny przypadek w swoim problem rozwiązałem wstawiając zawór zwrotny na zasilaniu pompy. Przed wstawieniem palił za którymś razem po wstawieniu za każdym razem. PS Bardzo fajne autko sprzedałem z przebiegiem prawie 400tys i palił na strzała lecz zgnił.
ale pewnie nie pracował na czarnych spalinach i nie spalał ok 10l ropy
 
Do góry Bottom