• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem z odpaleniem VW Polo 1.3 LPG

wielbicielbmw

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wodzisław Śląski
Witam. Mam mały problem z moim polo. Autko jest w gazie, od jakiegoś czasu wkręcało się tylko do 2 tys. obrotów,przy czym dusiło się i przerywało. Na paliwie i na gazie zachowywał się tak samo. Samochód nie miał żadnego problemu z zapalaniem-odpalał również na gazie. Pierwszą rzeczą jaką zrobiłem było wyrzucenie katalizatora ( myślałem ,że właśnie on dusił silnik) ale problem nie ustąpił. Tak więc wymieniłem przewody zapłonowe,kopułkę aparatu oraz palec.
Po wymianie tych rzeczy ustąpiły powyższe problemy,ale po dwóch dniach podczas jazdy auto zaczęło gasnąć na wolnych obrotach. I na paliwie i na gazie. Przejechałem tak jeszcze około kilometra po czym auto zgasło i nie mogę go ponownie uruchomić.
Zerkając pod maskę zauważyłem,że w zbiorniczku wyrównawczym brakowało wody oraz,że reduktor gazu był zamarznięty(moim zdaniem przez to,że było mało wody w zbiorniczku wyrównawczym silnik nie dogrzał reduktora czego wynikiem było zamarznięcie). Podczas dolewania wody na moment w zbiorniczku wyrównawczym pojawiła się biała woda( nie mam pojęcia co to mogło być).
Nie mam już pomysłów co mu może dolegać,ponieważ sprawdziłem iskrę (jest bardzo dobra),kompresję (też ok),rozrząd ustawiony poprawnie. Przy probie odpalenia dostarczane jest do silnika paliwo jak również gaz. W akcie desperacji próbowałem odpalić samochód nawet na plaku ale to też nie przyniosło efektu.

Po kilku dniach walki z polówką poznajdywałem kilka zaśniedziałych i nadłamanych przewodów, które naprawiłem oraz wymieniłem świece na nowe ( stare były już trochę wypalone ) .
O dziwo po wymianie świec na nowe o oznaczeniu BUR6ET silnik odpalił, pochodził chwilkę i zgasł.
Ponownie ciężko było go uruchomić ,trzeba było chwile odczekać po czym znów pali od strzała. Jak dodaje gazu to przerywa strzela z tłumika i gaśnie. Kiedy się rozgrzał do 90 stopni i zgasł nie mogłem go ponownie uruchomić, dopiero kiedy silnik ochłonął znów udało się go zapalić.
Sprawdzę jeszcze styki na czujniku halla.
Po za tym może ktoś ma jakieś pomysły co jeszcze sprawdzić ?

wielbicielbmw

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wodzisław Śląski
Tak się składa, ze ja jestem mechanikiem i mógłbym po kolei wymieniać wszystko co podejrzane ale po co robić nie potrzebne koszty?
Dlatego założyłem temat bo może ktoś miał podobną sytuacje i postara się naprowadzić mnie na to co mogło ulec awarii.
Szukam tu pomocy a nie głupich odpowiedzi typu "pokazać mechanikowi" .
Dzisiaj wyczyściłem czujnik halla oraz bawiłem się z ustawieniem zapłonu. Jak na razie bez efektów szukam dalej przyczyny.
Podejrzewam czujnik temp. ale sprawdzę jeszcze czy czasem zapłon nie wypada jak się rozgrzeje silnik.
Bo na zimnym pali od strzała i idealnie trzyma wolne obroty problemy zaczynają się od około 40 stopni.

wielbicielbmw

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wodzisław Śląski
Dzisiaj wyczyściłem cały dolot i bawiłem się aparatem zapłonowym,gdy go dość mocno opóźniłem polówka lepiej paliła i na ciepłym i na zimnym. A gdy ustawiłem na dawne cechy to w ogóle nie odpala.
Nie pisz,że wymieniam co popadnie bo gdyby tak było nie szukałbym problemu pierw w stykach elektronicznych i innych elementach ,ktore mogly ulec zabrudzeniu. Kopułka, palec oraz świece wymieniłem, bo były zużyte a przewody wn nówki sztuki miałem w szafce.
Co do miotania się to po to założyłem tutaj temat,żeby ktoś doradził a nie palił głupa.
Teraz będę szukał problemu po kolei we wszystkich czujnikach.

hudy5

SuperMechanior
Punktów
32
Miasto
Okolice Katowic
Eh. Pokolei jak nie odpala to czego brakuje? iskra? paliwo? kompresja?
Jak to wszystko jest to czas na zapłon - ustawiasz mam nadzieję z lampą ?

wielbicielbmw

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wodzisław Śląski
Przecież opisałem,że wszystko jest- iskra,paliwo,kompresja. oczywiście,że ze stroboskopem ustawiam. znalazłem uszkodzony czujnik halla wymienię go i zobaczymy co z tego wyjdzie .

BrayanLDZ

SuperMechanior
Punktów
9
Miasto
Łódź
przy tych objawach co pisałes w poscie pierwszym a mam tez polo 1.3 ADX wypalone miałem gniazda zaworowe :) tam w ogole masz OBD zrób diganostyke chociaż a czujnik halla bedzie na zapłonie dopiero po odpaleniu zniknie. teżchciałem polo naprawic metodą typu powymieniam i bedzie ok ;) i wałek bo wystarczyło znaleść i zalozyc uszczlke bakielitową która podnosi wtrysk ;) stracisz majątek wymieniajac wszystko ;)

Mattii

SuperMechanior
Punktów
213
Miasto
Maszewo
Walczyliśmy kiedyś z takim polo. Odpalał dosłownie na sekundę i gasł. Pierwsza myśl immo. W silniku brak błędów (pomijając halla) z immo nie można było się połączyć.
Szukaliśmy jak głupi przez tydzień usterki w immo.... Wystarczyło przy tablicy bezpieczników docisnąć wszystkie kostki :mad:
ps. Za każdym razem odpalało od strzała i chodziło jedną sekundę.....

hudy5

SuperMechanior
Punktów
32
Miasto
Okolice Katowic
Nikt mi nie wmówi, po prostu nie ma takiej opcji że przy wypalonych zaworach ba nawet przy leciutko nadpalonych nie będzie w stanie tego sprawdzić przyrządem do mierzenia kompresji.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Zaczynają się dywagacje , nie jest wypalony a nieszczelny po stronie dolotu to wystarczy ze zmieni się podciśnienie i wszystko działa kulawo , a jak jest w LPG zle zestrojonym to na 90 %

wielbicielbmw

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wodzisław Śląski
Dla uspokojenia-kompresja tak jak mówiłem jest ok. Natomiast winny był przeskoczony o ząbek rozrząd. W trakcie naprawy padł jeszcze aparat zapłonowy. Bogu dzięki w garażu a nie na trasie :D także temat do zamknięcia,polówka pali bez zarzutu :) pozdrawiam i dzięki za pomoc :)

Do góry Bottom