• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem z przyuczeniem wtryskiwaczy w silnikach PSA 2,0 Bluehdi

Radauskas

Początkujący
Punktów
0
Mam problem z pewna procedurą, którą próbuje zrobić Autelem MaxiDas DS808. Chodzi mi o procedure przyuczenia wtryskiwaczy w silnikach PSA 2,0 bluehdi. Próbowałem ją zobić w 3 lub 4 autach i nigdy z powodzeniem. Przedostatni przypadek to Jumper lub Boxer ( nie pamietam już ). Wymieniałem wtryskiwacze, wprowadziłem nowe kody lecz silnik po uruchomieniu pracował fatalnie. Próbowałem zrobić własnie przyuczenie lecz nie przechodziło ( pomimo spełnienia wszystkich warunków, a było tego chyba ponad 10 ). Z braku pomysłów uruchomiłem procedure telekodowania wtryskiwaczy, choć szczerze mówiąc nie wiem jak to działa i co to w ogóle jest :). Po telekodowaniu silnik zacząłpracować poprawnie,.. ale przyuczenia nie dało się zrobić. Teraz mam travellera, który po pewnych czynnościach zaczął się upominać o przyuczenie wtryskiwaczy. Juz po włączeniu zapłonu wyrzuca kontrolkę silnika, która po uruchomieniu silnika gasnie i na desce pozostaje tylko ikona klucza serwisowego. W pamięci błąd mówiący o niepowodzeniu przyuczenia wtryskiwaczy. Więc próbuje zrobic te przyuczenie ale po kilku sekundach wyrzyca komunikat " Żądanie poza zakresem". Tu akurat tylko dwa warunki do spełnienia - temp. cieczy chłodzącej i powietrza doładowanego - oczywiście oba spełnione. Czy ktos ma wiedzę o co kaman ? Czy jest tu jakaś tajemnica w tej procedurze dla tego silnika czy może Autel tego po prostu nie ogarnia ?

Załączniki

• 9af88315-242d-4101-97b5-a8ce628f02b9.jpg
    9af88315-242d-4101-97b5-a8ce628f02b9.jpg
    113,4 KB · Wyświetleń: 13

toldek1

Gaduła
Punktów
31
Miasto
Glinik
liqui-moly.pl
Autel ogarnia ale wersji 908 S PRO, ale żeby przyuczyć o ile dobrze pamiętam trzeba jechać z obrotami 2500 i zdjąć nogę z gazu aż zejdzie do 1000 i tak po kolei z każdym

Radauskas

Początkujący
Punktów
0
Autel ogarnia ale wersji 908 S PRO, ale żeby przyuczyć o ile dobrze pamiętam trzeba jechać z obrotami 2500 i zdjąć nogę z gazu aż zejdzie do 1000 i tak po kolei z każdym
Mój autel mówi, żeby silnik pracował na wolnych obrotach. Uruchamiam start, miele kilka sekund i koniec,.. żądanie poza zakresem

toldek1

Gaduła
Punktów
31
Miasto
Glinik
liqui-moly.pl
Trudno powiedzieć dlaczego tego nie robi, mam inną wersję i aktualną licencję, jeśli ktoś ma taką samą wersję to jedyny sposób by potwierdzić.

Do góry Bottom