• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem z rozrusznikiem Grande punto 1,2

jolanta981

Nowy
Punktów
0
Witam od pewnego czasu mam problem z odpalaniem samochodu. Najlepiej opiszę całą sytuację, aby zobrazować problem.
Pewnego dnia pojechałam do sklepu na zakupy, nie było mnie z 30 minut, gdy wróciłam nagle rozrusznik nie kręcił tylko cykał, nie szło uruchomić samochodu nawet na po pych. Auto wróciło lawetą. Dodam że wcześniej przy kręceniu rozrusznikiem było słychać metalowy dźwięk. Została dodana dodatkowa masa, oraz nowy elektromagnes, lecz samochód teraz długo kręci zanim odpali. Mechanik sprawdza cały układ zapłonowy, świece nowe,filtry nowe,rozrząd zrobiony. Więc moje pytanie brzmi czy długie kręcenie sugeruje padnięty rozrusznik? Bardzo proszę o pomoc.

Daria98

Początkujący
Punktów
1
nie jeżeli długo kręcisz zanim zapali to jest problem z rozruchem silnika ,chyba że rozrusznik ledwie obraca silnik

Więc w jakim kierunku szukać? Pół auta sprawdzone i nic.. Jest jeszcze jedna kwestia mechanik stwierdził że pompa paliwa nie trzymie ciśnienia.. Na początku jest okey aż nagle spada ciśnienie.

motorynka

SuperMechanior
Punktów
86
Miasto
mazowieckie
więc niech podłączy manometr w układ paliwowy i zmierzy ciśnienie paliwa niech też podłączy komputer i odczyta usterki , parametry pracy silnika

Daria98

Początkujący
Punktów
1
Witam, problem został usunięty w końcu! Po ciężkich miesiącach zwiedzania wielu warsztatów i złej diagnozie że to sterownik ECU. Okazało się że problem tkwił w rozruszniku i pompie paliwa. Jedni fachowcy którym się chciało sprawdzić wszystko po kolei, i doszli do źródła problemu. :happy:

Do góry Bottom