• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem z termopresem do naprawy opon

mm87

Nowy
Punktów
1
Witam wszystkich, jakiś czas temu zakupiłem używany termopres do napraw opon na gorąco.
DSCN1182.JPG
Problem polega na tym, że nie mogę zwulkanizować uszkodzonej opony, tzn. ile by nie trwało grzanie mieszanki gumowej to ona i tak nie ztwardnieje.
Grzałki grzeją, rozbierałem je i powymieniałem termostaty w obydwu. Termostaty cykają więc są pewnie sprawne. Sprawdzałem temperaturę w okolicach termostatu wynosi ok 150*C. Mieszanka gumowa wulkanizuje się tylko wtedy gdy odkręcę nakładkę tkaniowo-gumową widoczną n zdjęciu ponizej DSCN1185.JPG
Sądziłem że to wina tej nakładki więc kupiłem nową, ale to nic nie dało. Męczę się z tym już od pół roku. Pracował ktoś na takim urządzeniu? Te nakładki mają przewodzić te ciepło? Bo sam już nie wiem. Będę wdzięczny za jakąś pomoc.

roger18sx

SuperMechanior
Punktów
41
Miasto
SANOK
Jakieś 20 lat temu mając mniej niż 20 lat wulkanizowałem dętki w ursusach kombajnie i nawet rowerowa. Urządzenie miało tylko jeden element grzewczy . Wkładało się wyczyszczona dętkę potem gumową surówkę oraz kartkę z gazety ażeby się do grzałki nie przykleiło . Kilka minutek i gotowe.

mm87

Nowy
Punktów
1
Jakieś 20 lat temu mając mniej niż 20 lat wulkanizowałem dętki w ursusach kombajnie i nawet rowerowa. Urządzenie miało tylko jeden element grzewczy . Wkładało się wyczyszczona dętkę potem gumową surówkę oraz kartkę z gazety ażeby się do grzałki nie przykleiło . Kilka minutek i gotowe.
No tak ale urządzenie to miało jakieś dodatkowe nakładki na element grzewczy, czy goły metal, bez tych nakładek ze zdjęcia guma u mnie też się wulkanizuje, Do zaklejania małych przebić w oponie używa się jednego elementu grzewczego od środka- wiem bo rozmawiałem ze znajomym który kilka lat prowadził wulkanizacje, robił nie tylko osobówki ale i opony ciężarowe, pokazał mi jak to się robi, z tym że o te nakładki to się go nie dopytałem. Przy dwóch grzałkach dolna służy w tym przypadku do grzania a górna tylko do dociskania i się zastanawiam czy ta nakładka gumowa to nie ma tylko zadania dociskać opony?

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1544
a nie powinieneś mieć coś takiego?
1765322062625.png

żeby opona była grzana jak największą powierzchnią a nie tylko w małym punkcie.

mm87

Nowy
Punktów
1
a nie powinieneś mieć coś takiego?
Wyświetl załącznik 57802

żeby opona była grzana jak największą powierzchnią a nie tylko w małym punkcie.
Z tego co wiem takie worki z granulatem używa się do dużych uszkodzeń, i raczej przy oponach ciężarowych, u mnie problem polega na tym że ta temperatura nie przechodzi przez tą nakładkę. Może jeszcze poszukam jakiegoś drugiego termometru i sprawdzę czy element grzewczy osiąga te 150*C, bo sprawdzałem to termometrem laserowym, ale on pokazuje w jednym miejscu mniej w drugim więcej więc nie jestem na 100% pewien czy temperatura jest wystarczająca.

Do góry Bottom