• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem z układem kierowniczym (Proceed GT przedlift)

GoldenMat

Początkujący
Punktów
0
Witam serdecznie,

Od dobrych kilku tygodni staram się rozwiązać następujący problem zwiazany z ukladem kierowniczym: kierownica podczas jazdy przy ruchach w prawo chodzi wyraźnie lżej w porownaniu z lewa stroną. Różnica nie jest kosmiczna, jednak zauwazalna i zwyczajnie irytująca. Do tej pory w celu diagnostyki byłem dwukrotnie ASO oraz raz w niezaleznym zakladzie gdzie wykonałem zbieżność oraz geometrię kół (załączam raport do wglądu).

Podczas pierwszej wizyty w ASO, na podstawie samego wywiadu, panowie z serwisu stwierdzili, że to musi być zużyte łożysko kolumny kierowniczej. Nie było wykonanej jazdy, pomimo mojej sugestii. Po ponad miesiącu czekania na dostawę w/w części, łożysko zostało wymienione, natomiast problem został... Diagnoza postawiona przez serwis okazala sie chybiona wiec poprosilem o umowienie kolejnej wizyty.

W w/w niezaleznym warsztacie wskazano dwie potencjalne przyczyny, tj. problem ze wspomaganiem elektrycznym (silnikiem odpowiadajacym za rozlozenie sil/czujnikiem skrętu) i/lub przekładnia kierownicza (maglownica).

Druga wizyta to dokladne sprawdzenie samochodu, niestety rowniez nikt z serwisu się nie przejechał autem:/ Po ok 2h czekania w poczekalni powiedziano mi, ze nic nie znalezli. Bledow rowniez nie wykazalo we wspomaganiu.

Niestety, problem jak był, tak jest. Nawet w weekend prosilem znajomego, ktory rowniez ma Procka GT o mozliwosc jazdy i ta kierownica chodzi po prostu inaczej.

Czy skoro zawsze dotyczy to tej samej strony, tj. prawej, to sugeruje usterke mechaniczna? Bede wdzieczny za sugestie, naprawdę juz powoli trace nadzieje na znalezienie przyczyny :(

p.s. Samochod wyprodukowany w maju 2021, aktualny przebieg to ~34tys

Pozdrawiam
Automatyczne połączenie postów:

20230123_193615.jpg

GoldenMat

Początkujący
Punktów
0
Hej, dziękuję za odpowiedź.

Tak, jest na gwarancji. Ogólnie nie dodalem, ze występuje tez tendencja do ściągania auta na prawą stronę na prostych odcinkach (autostrada).

GoldenMat

Początkujący
Punktów
0
Możliwe, tylko nadal pozostaje kluczowe pytanie, co może powodowac tego typu usterke? Zawsze to jest dokladnie to samo "odczucie"

P.S. Szczerze to ja juz jestem tak zmeczony ta sytuacja, ze chetnie wyloze z wlasnej kieszeni, byleby oni to naprawili. Auta nie będę sprzedawac z tego powodu :d

GoldenMat

Początkujący
Punktów
0
Che, che... trafiłeś w dziesiątkę heniu...:D

Jak wieźli fury na lawecie do salonu, to jedna im się spier...oliła... naprawili... a ty ją kupiłeś...:D
Widzialem twoje wpisy w innym watku, takze wiem, ze sa tak samo przydatne jak instrukcja obsługi szamponu do włosów ;)

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2509
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Prosty test. Auto na podnośnik albo nawet pod domem na dwie kobyłki, żeby obydwa przednie koła był w powietrzu. Koła na wprost i uruchom pojazd. Nagraj filmik jak kierownica sama skręca i jedź do ACO, żeby naprawili na gwarancji tę usterkę.

GoldenMat

Początkujący
Punktów
0
Rzeczoznawca, kancelaria i heja z naciągaczami. Samochód jest na gwarancji.
Dzieki heniek. To brzmi dosyc powaznie. Musze to rozwazyc jesli rzeczywiscie nie bedzie innej opcji. Myslalem tez o tym zeby nie odbierac auta z aso przy kolejnej wizycie do momentu az faktycznie usterka zostanie wyeliminowana.

Prosty test. Auto na podnośnik albo nawet pod domem na dwie kobyłki, żeby obydwa przednie koła był w powietrzu. Koła na wprost i uruchom pojazd. Nagraj filmik jak kierownica sama skręca i jedź do ACO, żeby naprawili na gwarancji tę usterkę.
Dzieki. Przepraszam za ignoracje, co masz na mysli przez "sama skreca"? Czy chodzi Ci o to jak bedzie odbijac do punktu zero po skrecie w lewo/prawo?

heniek1000

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
37
Golden nikt nie zdiagnozuje Ci tego przez neta. Poza tym w tej rozgrywce i tak ASO jest na wygranej pozycji.
Oni doskonale wiedzą o usterce, ale grają na czas, bo to pewnie grubszy temat jest.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
37
To powiedzą że to niewiarygodny test. Bo to, bo tamto...
Tam czarne jest białe i odwrotnie.
Wyślizgają go z tej gwarancji, jak się nie ruszy

GoldenMat

Początkujący
Punktów
0
Myslalem zeby oddac do niezaleznego warsztatu jesli kolejna wizyta w aso nic nie da...

Golden nikt nie zdiagnozuje Ci tego przez neta. Poza tym w tej rozgrywce i tak ASO jest na wygranej pozycji.
Oni doskonale wiedzą o usterce, ale grają na czas, bo to pewnie grubszy temat jest.
Ja to oczywiście rozumiem, Heniek. Natomiast nawet wskazowki beda pomocne w tej sytuacji.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
37
ASO i tak może iść w zaparte.
No, rób tak żeby im udowodnić i nie stracić gwarancji.
Tylko dlaczego Ty masz ponosić koszty :)
I pamiętaj, że ASO będzie grało na czas.

GoldenMat

Początkujący
Punktów
0
ASO i tak może iść w zaparte.
No, rób tak żeby im udowodnić i nie stracić gwarancji.
Tylko dlaczego Ty masz ponosić koszty :)
I pamiętaj, że ASO będzie grało na czas.
Wolę juz chyba poniesc tego rodzaju koszty niz placic wlasnym zdrowiem, tj. nerwami ;p Dzięki za wszystkie sugestie.

Jesli ktos mialby pomysl na to na czym w pierwszej kolejności się skupić na diagnostyce, będę wdzięczny za informację:)

Nerwami i czasem:p

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3047
Jesli ktos mialby pomysl na to na czym w pierwszej kolejności się skupić na diagnostyce, będę wdzięczny za informację:)
commentPLAqubHxkMGQC.gif Już widzę jak gość co nawet nie wie jak się nazywają i gdzie się znajdują poszczególne elementy układu kierowniczego i zawieszenia, już nawet nie wspominając o budowie i zasadzie działania, bierze się za diagnostyke tychże układów... będzie śmiesznie...:D

GoldenMat

Początkujący
Punktów
0
Wyświetl załącznik 48187 Już widzę jak gość co nawet nie wie jak się nazywają i gdzie się znajdują poszczególne elementy układu kierowniczego i zawieszenia, już nawet nie wspominając o budowie i zasadzie działania, bierze się za diagnostyke tychże układów... będzie śmiesznie...:D
Rany, zluzuj frustracie :) Poza tym, naucz się czytac ze zrozumieniem. Nie ja zamierzam bawic się w diagnoste. Mam umówioną wizytę w aso i na podstawie ewentualnej sugestii kogoś z forum moglbym im cokolwiek zasugerowac.
Przykro mi, że jestes tak sfrustrowany, ze musisz dokuczac ludziom na forum internetowym. Ja niestety nie jestem w stanie Ci pomóc.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3047
Mam umówioną wizytę w aso i na podstawie ewentualnej sugestii kogoś z forum moglbym im cokolwiek zasugerowac.
A no jak tak to tak...:D ty taki sugerant jesteś...:D
Jak do stomatologa idziesz to też najpierw się rozpytujesz na forach, a potem sugerujesz mu jak ma ci zęby leczyć ?:D
Dobry jesteś...:D

GoldenMat

Początkujący
Punktów
0
Rany, zluzuj frustracie :) Poza tym, naucz się czytac ze zrozumieniem. Nie ja zamierzam bawic się w diagnoste. Mam umówioną wizytę w aso i na podstawie ewentualnej sugestii kogoś z forum moglbym im cokolwiek zasugerowac.
Przykro mi, że jestes tak sfrustrowany, ze musisz dokuczac ludziom na forum internetowym. Ja niestety nie jestem w stanie Ci pomóc.

A no jak tak to tak...:D ty taki sugerant jesteś...:D
Jak do stomatologa idziesz to też najpierw się rozpytujesz na forach, a potem sugerujesz mu jak ma ci zęby leczyć ?:D
Dobry jesteś...:D
Bylem juz kilka razy w aso, bez rezultatu. Forum ma kategorie "pytanie do mechanika" wiec pozwolilem sobie zadac pytanie. Jesli masz z tym problem to jest zdaje się opcja ignorowania danego watku. ,;)

Do góry Bottom