• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem z umową kupna-sprzedaży

siudek123

Początkujący
Punktów
3
Witam Panowie, sytuacja dość niecodzienna, sprzedałem auto (nie ważne jakie), gość ładnie dał zaliczkę, następnie wpłacił resztę, przyjechał zabrał auto iii teraz najważniejsze, wypisałem umowę wpisałem moje dane i gość pyta się czy możemy póki co wstrzymać się z wpsianiem jego danych, bo jeszcze nie wiem czy zarejestruje auto na siebie czy na brata. Zgodziłem się podpisałem umowę i gość zabrał oba egzemplarze. Minęło kilka miesięcy i kontak z chłopem się urwał. Mam jego dane, wiem gdzie mieszka, ale jest to 200km i nie bardzo chce mi się jechać. Problemu by nie było gdyby nie ubezpieczenie, skonczy się ubezpieczenie, nikt nie oplaci dostanę karę z funduszu gwarancyjnego, a opłacać za kogoś - no nie bardzo. Zgłosić kradzież też nie mogę bo gość ma umowę. Co byście doradzili? Z góry dziękuję za komentarze i oceny, że tak się nie robi XD

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
280
Miasto
Rakszawa
Dziurawa coś ta historia. Skoro masz niekompletną umowę, to nie zgłosiłeś zbycia auta ani w wydziale komunikacji, ani u ubezpieczyciela, więc de facto jakiś losowy typ wozi się twoim autem i tylko zrządzeniem losu nikt nie wykorzystał go np. do wytargania bankomatu ze ściany. No ale zakładając, że jednak jesteś takim krótkowzrocznym ziomeczkiem, to możesz w historii pojazdu sprawdzić, czy jakimś cudem typ zarejestrował na kogoś to auto (o ile masz gdzieś wpisaną datę pierwszej rejestracji) - będzie adnotacja o zmianie właściciela. Wtedy to możesz nawet Putina wpisać w umowę i ogarnąć ten syf.

Punktów
13
Najlepiej jak najszybciej zgłosić w wydziale komunikacji z kopią umowy, że auto zostało sprzedane – wtedy formalnie nie odpowiadasz za mandaty czy OC.

Adrian1201

Bywalec
Punktów
9
Miasto
Wieluń
Trzeba bylo umowy zostawic u siebie ,gosc telefonicznie podał by dane i byś odesłał a tak to pewnie to auto jest już sprzedane 3 razy.

darcun4

SuperMechanior
Punktów
145
Miasto
Toruń
A to nie było tak, że auto sprzedałeś po cenie "złotego strzała" (drogo) i żeby kupiec się nie rozmyślił, byłeś gotów przyjąć wszystkie jego warunki?

janeczek172

Początkujący
Punktów
1
Skoro kontakt się urwał to nie zostaje nic innego jak jechać do niego. I lepiej to zrobić jak najszybciej, jak powyżej pisali, nie wiadomo co gość nawywija a samochód ciągle jest Twój.

Faja

SuperMechanior
Punktów
33
Miasto
Puławy
Nie zgłosiłeś sprzedaży w wymaganym terminie w wydziale komunikacji to już będzie kara. Ale niewielka w porównaniu z tą którą może nałożyć UFG. Zakończ sprawę przed zakończeniem polisy OC.

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1130
Miasto
Szczecin
Masz przejebane, nie możesz wyrejestrować auta. On Będzie jeździł Ty będziesz płacił OC i mandaty.

Do góry Bottom