• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem z uszczelnieniem miski Saab z19dth

Saab666

Nowy
Punktów
1
Cześć

Mam problem jak w temacie. Saab 9-3 2008r Silnik z19dth AUT. Po zakupie zauważyłem wyciek oleju z czujnika poziomu w misce. Miska wymontowana, oring wymieniony, wszystko porządnie wymyte i odtłuszczone, składam jak przy każdym samochodzie na uszczelniacz hylomar. Po rozgrzaniu zaczyna cieknąć z okolicy łączenia ze skrzynią. Myślę że czegoś pierwszy raz nie dosmarowałem, składam ponownie tylko grubiej uszczelniacza, jest spokój na jeden dzień i zaczyna cieknąć. Odma drożna i wyczyszczona. Trzecie podejście to jak w fabryce na loctite5900 i zaczyna cieknąć po trzech dniach(rekord), cieknie po bocznej śrubie m6, wszystko dokręcanie jak w samouczku: m8-25Nm, m6-9Nm
Prosiłbym o jakieś porady i sugestie w kwestii uszczelnienia miski
Link video https://drive.google.com/file/d/1GFw6ReYxsKOnFz9BDjq_oEDiAUABx5dw

Załączniki

• IMG_7746.jpeg
    IMG_7746.jpeg
    1,8 MB · Wyświetleń: 25

rajson

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Łódzkie
www.siepomaga.pl
Cześć

Mam problem jak w temacie. Saab 9-3 2008r Silnik z19dth AUT. Po zakupie zauważyłem wyciek oleju z czujnika poziomu w misce. Miska wymontowana, oring wymieniony, wszystko porządnie wymyte i odtłuszczone, składam jak przy każdym samochodzie na uszczelniacz hylomar. Po rozgrzaniu zaczyna cieknąć z okolicy łączenia ze skrzynią. Myślę że czegoś pierwszy raz nie dosmarowałem, składam ponownie tylko grubiej uszczelniacza, jest spokój na jeden dzień i zaczyna cieknąć. Odma drożna i wyczyszczona. Trzecie podejście to jak w fabryce na loctite5900 i zaczyna cieknąć po trzech dniach(rekord), cieknie po bocznej śrubie m6, wszystko dokręcanie jak w samouczku: m8-25Nm, m6-9Nm
Prosiłbym o jakieś porady i sugestie w kwestii uszczelnienia miski
Link video https://drive.google.com/file/d/1GFw6ReYxsKOnFz9BDjq_oEDiAUABx5dw
Uszczelniacz pod kołem zamachowym

Saab666

Nowy
Punktów
1
Czy wyciągał już ktoś ten silnik z automatem przez maskę bez demontowania przedniego pasa?

rajson

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Łódzkie
www.siepomaga.pl
Silnika nie wyciągałem. Robiłem sprzęgło w takim saabie, 1.9 tid 150. Sanki do wyjęcia i wyciągaj skrzynie biegów. Po co chcesz silnik wyciągać?

matus1014

SuperMechanior
Punktów
215
Silnika nie wyciągałem. Robiłem sprzęgło w takim saabie, 1.9 tid 150. Sanki do wyjęcia i wyciągaj skrzynie biegów. Po co chcesz silnik wyciągać?
Opel to jest mistrzostwo do wyjęcia skrzyni , wyrzucasz sanki pach,pach . Dojście jak na talerzu. Jedynie ten rozrusznik to czasem łzy w oczach :)

Do góry Bottom