• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem z wypadaniem zapłonu po założeniu gazu i wymianie czujnika Valvetronic BMW E90

pawle90

Nowy
Punktów
0
Cześć Wszystkim,

Mam problem z moim BMW E90 320i 2005 150km lpg. Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek porady. Jeżdzę po mechanikach, gazownikach i każdy mówi co innego. Może tutaj ktoś miał lub słyszał o podobnych objawach i wie co może być przyczyną, ale do rzeczy. Odkąd założyłem gaz, zaczęły się dziać dziwne rzeczy. Po 1 dniu od założenia na zimnym silniku gasł i nie chciał odpalić, dopiero po mocniejszym pogazowaniu już jeździł do końca dnia. Okazało się, myśleliśmy, że problem z lewym powietrzem - faktycznie okazała się pęknieta pokrywa od zaworów - naprawiliśmy, olej przestał cieknąć i w dodatku valvetronic został naprawiony i zaadaptowany mniej więcej w tym czasie, pomogło przestało się to dziać. Pojechałem do Warszawy(250km) mówię super, wszystko śmiga nawet jakiejś mocy odzyskał trochę po tych naprawach(jechałem w połowie na benzynie) I było okej. Po 2 tygodniach wracam na benzynie tą samą trasę I boom wyrzuca z zapłonu na dużych obrotach, od wtedy się to zaczęło dziać częściej. Częściej na gazie, ale na benzynie też sie tak czasami dzieje. Jeśli chodzi o błędy to sprawdzałem później, że oczywiście wyskakiwało wypadanie z zapłonu (na różnych cylindrach) I błędy sond lambda, które aktualnie wyrzucają check engine ale to już miałem przed założeniem gazu. Po powrocie pojechałem o gazownika, aby ponownie wyregulował gaz (po wymianie pokrywy głowicy) I myślałem, że to pomoże, ale jednak nie. Bardzo uciążliwy problem. Czy ktokolwiek może coś doradzić? Będę dozgonnie wdzięczny.

Pozdrawiam.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
150
Miasto
Rzeszów
Zmienić gazownika na kogoś znającego się na rzeczy. Ten najwidoczniej nie umie ani w BMW, ani w LPG.

pawle90

Nowy
Punktów
0
@MIKUr1 @Pangia Panowie, jeden z użytkowników doradził, że może być problem z wałkiem mimośrodowym. Pomysłałem, że odepne czujnik valvetronic i wtedy zacznie chodzić w trybie awaryjnym i wyklucze problem. Odpiąłem i zaczął tak nierówno pracować, odrazu wyrzucił błąd katalizatora. Zatrzymałem się po chwili i wpiąłem czujnik. Nie pomogło. Pracuje nierówno i co chwile wyrzuca z zapłonu - tylko na benzynie. Przed chwilą za poradą innego użytkownika chciałem usunąć wszytkie adaptacje silnika i przejechac z 200km zobacyzć, czy bedzie chodzil dobrze na benzynie. Ale nadal nie naprawił się ten problem po wypięciu i wpięciu czujnika valvetronic. Teraz już totalnie nie wiem co robić. Czy odpięcie czujnika valvetronic mogło coś uszkodzić mechanicznie? Wyrzuca mi teraz błąd czujnika valvetronica - wczesniej nie bylo takiego problemu. Poza błędem valvetronic oczywiście błędy wypadania zapłonu.

BmwPopowski

Początkujący
Punktów
1
Świece, cewki najlepiej do wymiany, adaptacja valvetronica do zrobienia, elektrozawory do czyszczenia bądź wymiany, jeśli nie pomoże to warto sprawdzić rozrzad i kola od vanosa, przerobiłem ostatnio 3 takie przypadki i diagnoza nie trwa 5 minut, jakbyś miał jakieś pytania to pisz na 790 231 403

pawle90

Nowy
Punktów
0
Świece, cewki najlepiej do wymiany, adaptacja valvetronica do zrobienia, elektrozawory do czyszczenia bądź wymiany, jeśli nie pomoże to warto sprawdzić rozrzad i kola od vanosa, przerobiłem ostatnio 3 takie przypadki i diagnoza nie trwa 5 minut, jakbyś miał jakieś pytania to pisz na 790 231 403
Zostawiłem auto u mechanika specjalizującego się w naprawach BMW. Od razu powiedział mi, że valvetronic NTY, który włożyłem był do wymiany. Więc zamówiłem VDO, został wymieniony + zrobiona została nowa adaptacja. Dodatkowo zostały wymienione 2 cewki(domniemywam, że świece też zostały wtedy sprawdzone). Byłem super szczęśliwy, podjechałem na końcową regulacje gazu do gazownika. Jade dłuższą trase - znowu wyrzuca zapłon na gazie. Nie wiedze, zeby dzialo sie to na benzynie. Nie wiem gdzie szukac. Czy to w gazie problem, czy mechaniczny. Chciałbym aby po prostu już mi nie wyrzucało tego zapłonu. Błędy z sondą lambdą, niektórzy mówią, żeby wymienić. Ale czy problem pojawiałby się na samym gazie jakby to z nią był problem? Jaki kolejny krok zrobić? @carniski1 @BmwPopowski

Faja

SuperMechanior
Punktów
20
Miasto
Puławy
Piszesz że problemy były też na benzynie. Dopóki nie naprawisz silnika nie ustawisz prawidłowo LPG.

Do góry Bottom