• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem z zapłonem zimnego silnika Clio IV

ipso25

Początkujący
Porady
1
Punktów
0
Witam.Jestem posiadaczem Clio IV 1.2 16V 75KM LPG rok 2018.
Od pewnego czasu mam bardzo dziwny problem z autkiem.Powiem od razu,że byłem u różnych diagnostów i sam podłączałem OBD,brak błędów.
Gdy auto stoi dłużej(zimny silnik) za pierwszą próbą odpalenia długo kręci i zaraz gaśnie,przy drugiej zaczyna falować i kaszleć,ale nie zgaśnie,pedał gazu nie reaguje.Po kilku sekundach gaśnie,albo wchodzi na obroty,wtedy problem mija.Można gasić zapalać brak jakichkolwiek objawów,oczywiście do następnego długiego postoju.Zacząłem od świec,później przepustnica wyczyszczona,ale problem nie znikł,czy ktoś ma jakieś pomysły,może ma lub miał podobny problem?Nie chciałbym wymieniać wszystkich podzespołów.

Solution
Sprawdź reduktor gazowy czy nie puszcza lpg . Ewentualnie zakrec gaz pojezdzij na benzynie i sprawdź
To już sprawdzałem.Jutro sprawdzę ten czujnik temperatury.A jeszcze mi tak się przypomniało,że po tych próbach ,czuć tak jak by nie spaloną benzynę.
Automatyczne połączenie postów:

Czujnik temperatury płynu sprawdzić jak zimny.Sprawdzić czy działa pompka paliwa w baku wtedy.
Błędy to nie wszystko.
Jutro sprawdzę ten czujnik,ale dzisiaj jeszcze przed pracą zrobiłem tak od nich dnia test i mi wyszło coś takiego
Car Scanner ELM OBD2
DTC report
Selected brand: [ INNA MARKA ]

============1==============
P1351(13)
Raw code...

Pawel23

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
116
Miasto
Wołomin
Sprawdź reduktor gazowy czy nie puszcza lpg . Ewentualnie zakrec gaz pojezdzij na benzynie i sprawdź

ipso25

Początkujący
Porady
1
Punktów
0
To już sprawdzałem.Jutro sprawdzę ten czujnik temperatury.A jeszcze mi tak się przypomniało,że po tych próbach ,czuć tak jak by nie spaloną benzynę.
Automatyczne połączenie postów:

Czujnik temperatury płynu sprawdzić jak zimny.Sprawdzić czy działa pompka paliwa w baku wtedy.
Błędy to nie wszystko.
Jutro sprawdzę ten czujnik,ale dzisiaj jeszcze przed pracą zrobiłem tak od nich dnia test i mi wyszło coś takiego
Car Scanner ELM OBD2
DTC report
Selected brand: [ INNA MARKA ]

============1==============
P1351(13)
Raw code: 135113
ECU: Jednostka sterująca silnika[Archiwum (nieaktywne)]
Status: Test nie powiódł się od ostatniego resetowania błędu, Test nie został zakończony w bieżącym cyklu jazdy
OBDII: Ignition Coil Control Circuit High Voltage

============2==============
P0420(09)
Raw code: 042009
Status: Test nie powiódł się od ostatniego resetowania błędu, Test nie został zakończony w bieżącym cyklu jazdy
OBDII: Catalytic converter system, bank 1 - efficiency below threshold

============3==============
P1351(13)
Status: Test nie powiódł się od ostatniego resetowania błędu

============4==============
P0420(09)

============5==============
P1351(13)
Status: Test nie powiódł się od ostatniego resetowania błędu

============6==============
P0420(09)

Ostatnia edycja:
Solution

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Ja jeżdziłem autem na lpg,200 tyś km,zawsze przed dojazdem do celu przełączałem na benzynę,kilkaset metrow przed celem.Tylko to może naprowadzić na właściwy trop,inaczej się nie da,no i pytanie,odpalany na benzynie czy lpg?

ipso25

Początkujący
Porady
1
Punktów
0
Ja jeżdziłem autem na lpg,200 tyś km,zawsze przed dojazdem do celu przełączałem na benzynę,kilkaset metrow przed celem.Tylko to może naprowadzić na właściwy trop,inaczej się nie da,no i pytanie,odpalany na benzynie czy lpg?
Odpalany zawsze na benzynie.Denerwuje mnie to.Jak na razie nie zawiódł,ale taka niepewność,co to może być,byłem już w paru warsztatach,ale za każdym razem bez rezultatu,tylko po kolei wymieniać.To cewka ,to kable ,to czujnik położenia wału.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
By wyeliminować podejrzenia,ze lpg może isć wraz z benzyną,trzeba zakręcić przy zbiorniku zawór ,odciac dopływ gazu naturalnie w czasie pracy silnika na lpg,niech wypali gaz z przewodów do zera.

ipso25

Początkujący
Porady
1
Punktów
0
Znajomy mi podpowiedział,że może być duże prawdopodobieństwo regulacji zaworów.Niby przejechane niecałe 80 000 ,co o tym myślicie.Jutro czujnik temperatury,a jak nie,to w poniedziałek spróbuję się tymi zaworami zająć.LPG już wykluczyłem , ponieważ zakręciłem główny zawór i jeździłem na benzynie i nie pomogło.

Do góry Bottom