• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem z zimnym silnikiem, wysokie spalanie, katalizator nie działający efektywnie, getz 1.1

Punktów
0
Witam wszystkich na forum, mam problem z getzem 1.1 63KM , otóż nie mogę dogrzać silnika do temp roboczej, na postoju dojdzie do 60 stopni (odczytane w pcmscan) natomiast podczas jazdy wygłasza się momentalnie, tydzień temu wymieniłem termostat jednak niewiele pomogli, dodatkowo co jakiś czas zapala się check a pcmscan odczytuje to jako słaba wydajność katalizatora, wczoraj sprawdzałemteż działanie czujników temperatury i cieczy chłodzącej i zasysanego powietrza, po 15 min jazdy temp cieczy doszła do 60 stopni ale co dziwniejsze komputer jak nigdy pokazywał straszne wahania temp tzn co jakiś czas z 60 st robiło się nagle 140 st albo 30 st i znowu wracało na 60st, podobnie z temp powietrza zasysanego, dodam ze spalanie wychodzi ok 12l na sete w trasie masakra, jeśli ktoś ma pomysł co i jak mógłbym sprawdzić to proszę o sugestie, bo wiadomo jak podstawie do mechanika to czeka mnie po kolei wymiana każdego elementu...a tak to może mógłbym sam do czegoś dojść...

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Czy te dane o których piszesz odczytałeś z pcmscana? jeśli tak to nie dziwne że głupoty ci pokazuje. Podłącz go pod porządny sprzęt i poznasz diagnozę bo może cię to kosztować dużo więcej.

krys.kj

SuperMechanior
Punktów
20
Miasto
Okolice Chęcin
kolego a oleju ci nie przybywa, a ubywa płynu chłodzącego
na starym termostacie też sie tak działo
a silnik suchy
a może zapowietrzony masz układ chłodzący

jaceks57

Uczestnik
Punktów
0
ja bym w pradach poszukal jak temperatura nieprawdopodobnie skaka.

Punktów
0
ciekawostka; wyjąłem nowy termostat zrobiłem próbe w gorącej wodzie i okazało się ze stary - oryginalny pracuje tak samo jak nowy, założyłem stary i jak narazie grzeje bardzo dobrze, nie wiem co mogło być przyczyną ze słabo a właściwie w ogóle nie grzał na nowym termostacie choć temp otwarcia i gabaryty takie same jak w starym,, dzieki za sugestie i porady, co do pcmscan faktycznie pokazuje głupoty....heh przynajmniej na nowszym interfejsie elm327 - na starszym moglem odczytac prawidlowe temperatury i inne parametry niestety tamten został mi skradziony, teraz kupiłem elm327 na jakims nowszym sofcie i pokazuje straszne głupoty np zmienną predkość na postoju itp itd

Do góry Bottom