• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Program dla rzeczoznawców do wyceny szkody

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2811
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Ciekawi mnie temat programu z którego korzystają rzeczoznawcy do wyceny szkody w aucie.
Zapewne istnieje program, który ma bazę danych w której znajdują się wszystkie marki samochodów oraz opisane są w nim ile roboczogodzin potrzeba na wykonanie jakiejś naprawy, generalnie z tego co widziałem i się orientuję to jest tam zapisane wszystko od wymiany oleju po skomplikowane naprawy blacharskie.
Interesuje mnie dostęp do takiego programu w celu wykorzystania go jako pomocy przy wykonywaniu wycen dla klientów, raz, że mam ściągę ile teoretycznie powinna mi zająć naprawa w konkretnym modelu auta a dwa jest to świetna rzecz do wydrukowania klientowi po wykonaniu naprawy.
Zna ktoś temat?

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Temat troszkę poznałem (mam kumpla który właśnie skończył studia na tym kierunku) i podpytawszy co i jak odpowiedział mi że większość takich programów są to programy udostępnione właśnie kosztorysantom w firmach ubezpieczeniowych i szkołom o tym kierunku a zwykłe warsztaty średnio mają do nich dostęp pewnie z powodu ceny, lwia część tych właśnie programów jest dostępna tylko online.. czyli trzeba za nie pewnie dobrze zabulić.. jest też kilka programów działających offline które można sobie ładnie zainstalować na pc i zapłacić za nie lub nie... ;) np Audatex.. jeśli interesuje Cię wersja tego programu offline mogę podrzucić linka do pobrania sam nie korzystałem z niego ale ponoć wersje krążące w necie działają i są w pl języku..

kafara94

Początkujący
Punktów
2
Wiem, że sporo po czasie ale mam nadzieję, że będę mógł pomóc:) Jeśli chodzi o program Audatex to mogę podesłać Ci jeśli chcesz wiele informacji na jego temat- jego modułów, przykładowych formularzy oraz innych przydatnych rzeczy. Dodam, że jest to płatny program używany przez rzeczoznawców, więc cena za jego korzystanie jest raczej wysoka:) (łączymy się poprzez strone www) następnym tego typu programem jest Carwert, ale już nie będę się rozpisywał na temat jego możliwości itp. Jeśli nadal Cię to interesuje to wal śmiało:) Podeśle Ci potrzebne info:)

mlody67

SuperMechanior
Punktów
114
Miasto
Wrocław
Misiek program do zakupów w Intercarsie nie ma czegoś takiego?:p Bo wydaje mi się że raczej ma.

mlody67

SuperMechanior
Punktów
114
Miasto
Wrocław
Wszystko opiera się na tej samej bazie - każdy program inaczej "formułuje" jednak co chcę z tej bazy wyciągnąć:)

Najdroższy element programu to właśnie te odpytania do bazy:)

A co byś dokładnie potrzebował?

Powiem Tobie że i tak cud że intercars za darmo dał takie rozwiązanie - ale to dzięki temu że to jest na naszym rynku naprawdę potężna firma.

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom