• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Prosba o pomoc w rozwiazaniu starego tematu

Mondeusz

Początkujący
Punktów
3
Miasto
Milówka
Witam wszystkich , mam problem troche juz stary temat Mondeo mk3 2.0 TDCI 130 km , mianowicie auto na zimnym silniku odpala i gasnie i tak 3.4.5 razy zanim odpali , póxniej nie równo chodzi i kopci , dodam troszke gazu obroty sie wyrównują póki nie złapie temperatury, jak sie rozgrzeje wszystko chodzi ok , odpala od 1 równo brak kopcenie itp... brak błędów na forscanie , zadnej sprężynki , przyspiesza ok . robiłem próbę przelewowa i nie wyszła dobrze , co można jeszcze zrobić ? Może jest wśród was dobry mechanik który pomógł by zdiagnozować mojego mundka , szkoda mi go bo auto naprawdę uszanowane , i sporo rzeczy zrobionych. Pozdrawiam.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
302
Miasto
Rakszawa
Brzmi jak końcówka kompresji albo agonia wtrysków.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Dawno nie było Teca2000 :cigar:
Tylko na świeży filtr. I do filtra też.

Płukanka dla relaxu też nie zaszkodzi.

Mondeusz

Początkujący
Punktów
3
Miasto
Milówka
Auto zbiera się ok , w zimie nie ma problemu z paleniem wiec kompresja raczej odpada , stało sie to z dnia na dzień
Automatyczne połączenie postów:

Dawno nie było Teca2000 :cigar:
Tylko na świeży filtr. I do filtra też.

Płukanka dla relaxu też nie zaszkodzi.
miał dwa razy teca , jak złapie trochę temp chodzi równo i nic mu nie ma ,

a czy jesli wtryski lepją moze to byc przyczyna palenia , załapie zgasnie i tak parę razy , przy pełnej mocy pompa pokazyje 1,6 bara nie odcina go i brak sprezynki , kopcenia itp.. egr nowy stary nie do uratowania był , dolot czysty oczyszczony , swiece sprawdzone , sztanga od turbo tez , mimo braku błędów na forscanie , sprawdziłem rezystencje czujników , wału korbowego , wałka rozrządu , sprawdziłem zawór regulacji cisnienia na pompie i na listwie CR ,

Ostatnia edycja:

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
miał dwa razy teca
:(

Podepnij drugi akumulator/odpal z dwóch, wymień świece żarowe,
Odepnij kolejno wszystkie czujniki temperatury.
Zobacz czy jest różnica kiedy odpalasz na lince lub z górki :woot:
Nawet zalej rzadszy olej.

A tak w ogóle to jaka jest kompresja na zimnym ciepłym?

swiece sprawdzone
To jaka ta kompresja?

Mondeusz

Początkujący
Punktów
3
Miasto
Milówka
Witam ponownie , kompresji nie mierzyłem , olej na jakim jezdzi to fusch 5w30 od wymiany do wymiany bez ubytków , forscan pokazuje cisnienie przy odpalaniu 170-180 barów , na wysokich obrotach w czasie jazdy przy pełnym gazie 1,600 max , nie odcina go , nie swieci sie sprezynka , przyspiesza ok , przelewy jak z wiadra po 2 próbach 1- 200ml , 2 -120ml , 3 -200ml , 4- 125ml , po rozgrzaniu komputer pokazuje ujemne korekty +- 0,624 , 0, 400 , 0,730 , i jeden na + 1 ,42 . moze siadła sekcja niskiego cisnienina pompy? + wtryskiwacze to na 100% .

uzupełnie troszkę danych , mk3 jest w automacie , próba na podpietych kablach bateriach robiona , bez zmian , czujnik temp głowicy cylindra nowy i drugi sprawdzony poprawne odczyty , spadek napiecia w trakcie odpalanie do 10,4v ,ładowanie w normie.

Ostatnia edycja:

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
302
Miasto
Rakszawa
To od razu można powiedzieć, że to auto nie odpali zimą z tym akumulatorem, tak zbaczając nieco z tematu.

Mondeusz

Początkujący
Punktów
3
Miasto
Milówka
Wiec dzis był czas na wyjecie wtryskiwaczy , koncówki trochę zawalone , drugi wtryskiwacz był słabo dokręcony i uszczelniacze wtryskiwaczy wszystkie 4 szt na silikon masakra nasi tu byli , listwa CR zdemontowana , ciekawe co sie znajdzie we wtryskiwaczach , po tych zabiegach przyjdzie czas na wyjęcie pompy , a mied
zy czasie dla pewnosci płukanie układu i zbiornika , bedzie roboty dośc tym bardziej ze bede to robić po pracy , mam nadzieje ze bedzie ok.

jeszcze jedno czy przez ten niedokrecony wtryskiwacz mógł gubic kompresję na cylindrze i drugie czy lejące wtryski mają wpływ na cisnienie w listwie CR z góry dzieki

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Nie takie "klasyki" ludzie wyprowadzają na igły ;)
Kto bogatemu zabroni...trzeba przecież mieć w życiu jakąś pasję.

Nie wiem, czy byś nie lepiej na tym wyszedł wrzucając na YT film z akcji 5L PB :woot:

Mondeusz

Początkujący
Punktów
3
Miasto
Milówka
wiadomo , ale jak pomyśle o tych nowszych autach i ich jakosci wykonania i kabelki cienkie jak włoski , nie twierdze ze wszytkie ale znaczna cześć tych aut to jednorazówki , czemu sie bawie z tym , wersja ghia, jakosc tapicerki, komfort, wyposazenie, duzy , i jest naprawdę zadbany nie skatowany , brak korozji , nawet chłodzenie foteli kierowcy i pasażera , ksenony itp... szkoda mi go , jak sie uda uratować to bedzie mega satysfakcja i duma że się udało ,

Załączniki

• IMG_20221017_150600569_HDR.jpg
    IMG_20221017_150600569_HDR.jpg
    2,1 MB · Wyświetleń: 19
  • IMG_20220904_191859042_HDR.jpg
    IMG_20220904_191859042_HDR.jpg
    1019,9 KB · Wyświetleń: 19

Mondeusz

Początkujący
Punktów
3
Miasto
Milówka
Witam , po dłuższej przerwie . Wiec wymienione zaworki oryginalne końcówki zostały dlatego że były sprawdzone na maszynie i okazało sie że są w dobrym stanie , pompa wstepna tłoczaca zopiłkowała wiec wymieniłem , rolki równiez , zaworki + wszystkie uszczelki itd.... łozysko , wałek okzazał sie nie ruszony wiec został , robiłem to wszystko sam , auto odpalone i póki co smiga az miło , stary temat ale jak ktoś potrzebuję porady i posiada takiego mundka teraz mogę jej udzielić . Pozdrawiam i dzieki za wskazówki

Do góry Bottom