Witam od 2 lat posiadam opony Michelin zimowe z 2007 roku, kupiłem je 2 lata temu od znajomego wulkanizatora który magazynował je w swoim magazynku ,były one nie używane i leżały cały czas w magazynie, teraz po 2 latach troszkę się na nich dzieje są mikro pęknięcia (pajęczyna) i guma jest twarda jak plastik (twardsza od opon letnich continentala z 2018r, które mam w innym aucie)
Jeżdżę na nich latem gdyż są twarde jak letnie, zima to już nie ta zima co kiedyś, wszystkie drogi odśnieżane są regularnie, przejeździłem 2 pełne lata na tych oponach, no wiadomo latem jak jest 30+ piszczą przy ostrzejszych manewrach, a zimą guma nie spełnia już wymogów.
Czy mogę je używać jako letnie bo bieżnik jest jak nowy, czy jednak mimo wieku już je wywalić? Pytam też dlatego że lubię czasami sobie przycisnąć jak wracam po pustej drodze do domu późnymi godzinami (140-160hm/h)
Te mikropęknięcia są tylko na rancie opony przy bieżniku.
Jeżdżę na nich latem gdyż są twarde jak letnie, zima to już nie ta zima co kiedyś, wszystkie drogi odśnieżane są regularnie, przejeździłem 2 pełne lata na tych oponach, no wiadomo latem jak jest 30+ piszczą przy ostrzejszych manewrach, a zimą guma nie spełnia już wymogów.
Czy mogę je używać jako letnie bo bieżnik jest jak nowy, czy jednak mimo wieku już je wywalić? Pytam też dlatego że lubię czasami sobie przycisnąć jak wracam po pustej drodze do domu późnymi godzinami (140-160hm/h)
Te mikropęknięcia są tylko na rancie opony przy bieżniku.