• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Prowadzenie sklepu z częściami samochodowymi wyłącznie online

Car Parts

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Lubin
Witam mechaników!
Jestem nowy na Waszym forum i przychodzę z pytaniem o prowadzenie sklepu z częściami samochodowymi. Planuję otworzyć sklep internetowy, bez lokalu stacjonarnego. Mieszkam na wsi koło Lubina i mam pomieszczenie na magazyn części. Chciałbym sprzedawać wyłącznie online oraz lokalnym mechanikom, których trochę znam.
Interesuję się BMW, mam instrukcje i schematy do tych aut, więc czasem pomagam mechanikom. Chciałbym zapytać Was o opinię – czy w ogóle warto zakładać taki sklep? Nie liczę na miliony, ale jeśli zostanie mi z tego chociaż 2000 zł miesięcznie, to byłoby super, bo mam inne dochody, a to byłby dla mnie dodatkowy zarobek.
Mam też drugie pytanie – jakich firm części zawieszenia, filtrów, amortyzatorów itp. najczęściej montujecie? Chciałbym wiedzieć, jakie marki warto mieć w ofercie.
Z góry dziękuję za odpowiedzi!

ojek

SuperMechanior
Punktów
158
Miasto
Węgrów
Czy warto w internecie sprzedawać części ? Na swoim sklepie jeśli jest wypromowany - tak. Jeśli allegro i inne marketplace to musisz mieć naprawdę srogie zniżki i obrót żeby być konkurencyjnym. Jeśli umiesz ogarnąć jakieś niedostępne a pożądane części - idź w tym kierunku

PiweczkoPiwunio

SuperMechanior
Punktów
69
Multisklep to samogol.
Nie ma szans bez wkładu na poziomie 1-2mln.zł zostać na rynku. Będzie, bardzo, bardzo ciężko.
Partactwa w Polsce zrobiły swoje. Przeterminowana chemia, podróbki brane ze śmiesznych pseudo hurtowni i masa innych.
Intercars, iparts i podobni duzi - pomimo kosmicznych cen żyją i trwają. Powód? Brak części noname i tych z najniższych półek. Następnie - gwarancja zwrotu. Zamawiasz - przychodzi - nie pasuje - dzwonisz, odsyłasz - wysyłają inne - montujesz - pasuje - cacy. Nikt się ... i teraz napiszę wprost:
- nikt się nie p..doli
- nie ujada
- nie lamentuje
- nie kombinuje
aby czesci nie przyjąć, nie dokonać wymiany, nie przyjąć zwrotu.

Zrób to w małym sklepie - poczekasz tydzień albo i dwa.

Chcąc mieć sklep musisz mieć:
- mega szybkiego kuriera
- mega szybkie, pewne hurtownie
- dobry soft, który pozwala wysyłać wprost z hurtowni do klienta bez twojego fizycznego pośrednictwa

Ustaw się tylko na to, co w Polsce najlepiej idzie czyli: VW, Audi, Skoda, Opel.
Reszta w hasiok bo nie będziesz na mocy ogarnąć tematu solo.
Można i BMW lecz BMW kupują jedynie:
- dzieci
- bogacze
i debile.
Bogacza stać na ASO, dzieci montują jedynie Kamokę i Harta śmigając na "słonecznikowym" a debile palą gumę tak długo, aż się rozsypie a gdy już się posypie to wtedy wu wu wu allegro.
A z Allegro cenowo nie wygrasz...

Amen.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
560
Miasto
Podkarpacie
Był taki jeden co chciał handlować oponami , jednak szybko się wyprostował . Jak masz kilku mechaników to możesz się w to bawić stacjonarnie , ale prawa klienta zakupu przez internet jest zabójcze dla biznesu .

Car Parts

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Lubin
W ogóle, z tego co widzę (a nie każdy chyba o tym wie), zauważyłem, że części z kategorii Q są droższe od części z kategorii P. Chodzi tu na pewno o klasy części, ale ceny są bardzo zróżnicowane.
Na przykład sklep Moto Stacja w internecie sprzedaje części oznaczone literą P i są one najtańsze w sieci. Natomiast części oznaczone literą Q, nawet na Allegro, potrafią być droższe. Ogólnie wszystko jest trochę pomieszane, jeśli chodzi o ceny i oznaczenia – taki chaos.

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
474
Miasto
Józefów
W ogóle, z tego co widzę (a nie każdy chyba o tym wie), zauważyłem, że części z kategorii Q są droższe od części z kategorii P. Chodzi tu na pewno o klasy części, ale ceny są bardzo zróżnicowane.
Na przykład sklep Moto Stacja w internecie sprzedaje części oznaczone literą P i są one najtańsze w sieci. Natomiast części oznaczone literą Q, nawet na Allegro, potrafią być droższe. Ogólnie wszystko jest trochę pomieszane, jeśli chodzi o ceny i oznaczenia – taki chaos.
Miej na uwadze że "kowalski" kupuje "cenę" a nie część ....
dla niego liczy się cena a nie jakość części które kupuje

PiweczkoPiwunio

SuperMechanior
Punktów
69
To prawda, 95% kupujących nie ma bladego pojęcia o różnicach między Hartem, GP, Kamoka czy LF albo Sachs a dla 90% starszych liczy się chora zasada: jeśli sklepy tym handlują oznacza, że złe nie jest.
Mój znajomy w roku 2019 miał ten sam pomysł. Wygrał w zdrapkę 100 tysiaków (minus podatek) i chciał zaistnieć. Po 2 miesiącach szukania dostawców powiedział tak:
"wszystko musiałbym kupować w dużych sklepach, dorzucać swoje i próbować sprzedać". Powód? Jakimikolwiek sposobami nie udało mu się znaleźć części w cenach takich, jak mają Ci najwięksi.
Zwaracał się także do producentów a tamci dawali cenniki na zasadzie:
- 10 sprzęgieł - każde po 600zł sztuka
- 100 sprzegieł - każde po 450zł sztuka
- powyżej 500 sztuk - każde po 300

i teraz kup wszystkiego po 500 aby konkurować z dużymi sklepami. Kiedy to sprzedasz?
Za 100 lat?

Jest jeszcze inna możliwość: bierzesz w leasing lecz wtedy stajesz się jakby hurtem. Producenci rozmawiają raczej tylko z tymi, którzy dysponują w suchym przynajmniej kilkoma milionami zł.
Wtedy masz wszystko bo wpłacasz wysokie kaucje i płacisz za towar dopiero, gdy sprzedasz. Gdy nie sprzedasz - zwracasz.

Jest jeszcze opcja 3 - bardzo rzadka ale jest. Nic nie masz i korzystasz z systemu producentów. Producent wysyła od siebie w Twoim imieniu.
Ty tylko pośredniczysz swoim sklepem to znaczy, klient myśli że przesyłka przyszła od Ciebie.
System ten jednak jest na wymarciu.

No i jeszcze jedno: w Polsce hurt to mit.
Próbowałem kiedyś handlu lampami. Po wyjściu z hurtu okazywało się, że na Allegro te lampy nez hurtu są tańsze.

euroserwis8

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
99
Miasto
Piaski
Każdą część mam taniej w hurtowni, niż najtańsza na allegro. Mówię o tych samych produktach. Sprzęgła tańsze, niż np w sprzęgła24.pl. Tylko różnice są takie, że żeby to się opłacało i pokryło marżę allegro, zwroty, reklamacji itp., to obrót musiałby być mnimum 120 tyś miesięcznie. Na czysto z 4-5 procent zostałoby. Także ten...

Do góry Bottom