Mam pewien problem. Aktualnie jestem szczęśliwym jeszcze, choć czarne światełko widać, właścicielem Gazeli, silnik Steyr, rocznik 2007. Czarne światełko to prawdopodobnie, [bo finalne wyniki jutro - sobota]: cieknący silnik [podejrzenie pada na uszczelnienie główne plus simeringi - koszt tego c.a. 1500 - 2000... robocizna, oraz skrzynia - też kolejny tysiączek. Sprzęgło - to już 700 - 1000, tutaj akurat części. Razem min 3000 a maksimum nawet 4000 zł. Z tym że jak się dowiedziałem u źródła: skrzynia biegów, a dokładniej łożyska igłowe lubią padać co 30 tys km, bo to jakaś wersja wołgowskiej, deczko słabej, a ta uszczelka - podobnie - bo to wykonanie "ruskie". Części zaś to oryginalne do Steyra... W związku z tym są trzy wyjścia:
1. Władować kasę i wyrychtować autko na tip top...
2. Zrobić machniom - z racji różnych padło na LT-ka jedynkę - w wersji 40 lub 45 - krótka skrzynia do 4,0 m plus plandeka. Tutaj jakby uchodził i pokombinował to wydatek ok 8-9 tys zł zakup plus ze dwa na to co zwykle po zakupie... Z tym że LT - ek miałby ok 20 lat... c.a.
i...
3. Wymiana elementów - czyli silnika i skrzyni biegów. Pytanie czy jest to możliwe. Na pierwszy ogień przyszedł na myśl silnik 2,9 D z Mercedesów kanciatych [kaczka] o mocy ok. 100 koni, ew. silnik z LT -ka - albo 95 albo 102 konny...
I pytanie czy da się to wykonać i jak byłby szacowany koszt takiej imprezy, przy założeniu ze silnik kupi się z osprzętem i skrzynią. Oraz na ile należy szacować koszt silnika i skrzyni biegów.
Podobno taki numer jeden góral wykonał...
pozdtr
1. Władować kasę i wyrychtować autko na tip top...
2. Zrobić machniom - z racji różnych padło na LT-ka jedynkę - w wersji 40 lub 45 - krótka skrzynia do 4,0 m plus plandeka. Tutaj jakby uchodził i pokombinował to wydatek ok 8-9 tys zł zakup plus ze dwa na to co zwykle po zakupie... Z tym że LT - ek miałby ok 20 lat... c.a.
i...
3. Wymiana elementów - czyli silnika i skrzyni biegów. Pytanie czy jest to możliwe. Na pierwszy ogień przyszedł na myśl silnik 2,9 D z Mercedesów kanciatych [kaczka] o mocy ok. 100 koni, ew. silnik z LT -ka - albo 95 albo 102 konny...
I pytanie czy da się to wykonać i jak byłby szacowany koszt takiej imprezy, przy założeniu ze silnik kupi się z osprzętem i skrzynią. Oraz na ile należy szacować koszt silnika i skrzyni biegów.
Podobno taki numer jeden góral wykonał...
pozdtr