• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Przekształcenie

DamianMech

Nowy
Punktów
0
Witam. Wynająłem lokal pod warsztat samochodowy w umowie mam zapis, że zobowiązany jestem wystąpić o przekształcenie sposobu użytkowania lokalu. Chodzę od urzędu do urzędu i nikt nic nie wie na ten temat czy ktoś z was występował o takie coś jest ktoś w stanie nakierować gdzie mam się udać? Dodam, że jedni mówią że wystarczy tylko wniosek złożyć drudzy, że muszę mieć projektanta by taki wniosek złożyć zaś architekt z urzędu miasta mówi że nie ma możliwość żeby był tam warsztat gdzie warsztat samochodowy był tam od zawsze. Właściciel twierdzi, że warunki zabudowy są przystosowane do warsztatu, a architekt z urzędu mówi co innego...

darcun4

SuperMechanior
Punktów
143
Miasto
Toruń
Jeżeli warsztat był tam "od zawsze", to po co chcesz zmieniać na warsztat?
Sama zmiana nie jest taka prosta, jeżeli był tam zarejestrowany ostatnio np. budynek mieszkalny, a papier ma być na warsztat, to trzeba niestety przejść małą drogę przez mękę. Przechodziłem to, przekształcając budynek mieszkalny na biura.
Poczytaj trochę:
a zresztą masz więcej:

DamianMech

Nowy
Punktów
0
Ponieważ mam wpisane w umowie najmu, że mam takie coś zrobić budynek jest wpisany jako lokal usługowy

Gorzowiak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
122
Miasto
Gorzów Wlkp
Poszukaj innego miejsca. Od tego jest właściciel. Wrzucił cię na minę i tyle. Chcę wynająć warsztat to niech sam załatwi papiery.

darcun4

SuperMechanior
Punktów
143
Miasto
Toruń
Czyli rozumie, że koszt przekształcenia masz odliczony od ceny wynajmu? Jak tak, to przyszykuj kilka tysięcy i zacznij od poszukania projektanta z uprawnieniami. On dalej to pociągnie, zaczynając od geodety, Wydziału Budownictwa kończąc zapewne na Sanepidzie i rzeczoznawcy p.poż.

DamianMech

Nowy
Punktów
0
Nie mam nic odliczone, właściciel wciąż twierdzi, że jest to tylko formalność, ale przecież w starostwie dostałem wniosek o zgłoszenie i w załącznikach jest, że ekspertyzy projekt pozwolenie od burmistrza gdzie urzad powiedział, że mi nie wyda bo lokal jest usługowy, ale pod uslugi drobne itp rzeczy. Jeśli nawet umowa została podpisana to jest ona nieważna jeśli właściciel zapierał się, że lokal nadaje się na warsztat samochodowy, a wcale tak nie jest ?

darcun4

SuperMechanior
Punktów
143
Miasto
Toruń
Nie wiem co Ci napisać bo widzę, że nawet nie otworzyłeś linków które podesłałem.
Jak jest to formalność, to niech właściciel to załatwi.

diagnostawawa

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
228
Miasto
Xxx
Kiedyś przekształciliśmy budynek gospodarczy + dobudowanie do niego pomieszczenia 2x6m . Całość wyszła ok 100000zl . Było to w 2014r. Powodzenia. Właściciel wpadkował cię na niezłą minę.

DamianMech

Nowy
Punktów
0
Kiedyś przekształciliśmy budynek gospodarczy + dobudowanie do niego pomieszczenia 2x6m . Całość wyszła ok 100000zl . Było to w 2014r. Powodzenia. Właściciel wpadkował cię na niezłą minę.
Może źle ująłem przeksztalcenie, a raczej chodzi o zmianę sposobu użytkowania lokal jest jako usługowy nie mieszkalny itp.

Do góry Bottom