• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Przepływomierz, a przeładowanie turbiny - 1.9 mJTD 16V

Krashan

Uczestnik
Punktów
0
Od pewnego czasu jeżdżąc moim samochodem (Stilo 1.9 mjtd 150 KM) podczas przyspieszania po osiągnięciu około 2200 obr. odczuwałem taki lekki dynamiczny kop, tzn. wyczuwalny wzrost przyspieszenie (jakby turbina się włączała na pełną moc). Nie przeszkadzało mi to, jednak po wizycie u mechanika przy okazji innych rzeczy wyszło na jaw, że turbina przeładowuje w okolicach 2000 obr.

Podejrzenie padło na przepływomierz. Po jego wymianie przyspieszenie jest w miarę proporcjonalne (to znaczy ustał efekt "dynamicznego kopa" w okolicy 2200 obr.), co widać także po logach.

Rozumiem, że przepływomierz (prawdopodobnie przez zabrudzenie) wskazywał zbyty małą masę powietrza, co skutkowało takim ustawienia kierowniczek turbiny, żeby obroty turbiny i tym samym doładowanie było większe (w moim przypadku nawet zbyt duże), tak mam to rozumieć od strony technicznej?

Nie wiem czy nie pospieszyłem się z wymianą przepływomierza (pomimo jego nie do końca prawidłowej pracy), dlatego chcę także zapytać:

Czym groziłaby (jeśli w ogóle) dynamiczna jazda na przepływomierzu w moim stanie?

Tym samym rozumiem, że jazda spokojna (z takim przepływomierzem) nie wywołuje raczej większych negatywnych następstw?

Krashan

Uczestnik
Punktów
0
Przepraszam kolego, nie rozumiem Twojej aluzji i lekceważącej odpowiedzi. Tak gwoli prawdy korzystam z usług dobrego i szeroko polecanego warsztatu zajmującego się także chip-tuningiem (z własną hamownią). Po prostu nie dopytałem o wszystko podczas wizyty na warsztacie i chciałem poznać opinie ludzi z branży zadając proste pytanie czy w wyniku uszkodzenia przepływomierza (zabrudzenia) mogą występować przeładowania z turbiny i za pośrednictwem czego do tego dochodzi - czy jest za to odpowiedzialne ustawianie kierownic turbiny na mały przekrój przepływu spalin, a tym samym duże doładowanie?

Poza tym chciałem także zapytać czy to groźne zjawisko (chwilowe przeładowanie) i czy trzeba od razu zmieniać przepływomierz...

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Napisałeś na forum mechaników i naszą pozytywną odpowiedź zaniesiesz do warsztatu. Przepływomierz niepotrzebnie wymieniony bo usterka jest gdzie
indziej. Kasa wywalona a tu dalej lipa.

Krashan

Uczestnik
Punktów
0
A gdzie i przede wszystkim dlaczego podejrzewasz usterkę...bo ja wyraźnie napisałem, że nie odczuwam żadnych negatywnych lub uciążliwych oznak podczas jazdy czy przyspieszania. Przed wymianą przepływomierza samochód też jeździł bez zarzutu, jedynie przy około 2200 obr. było lekkie szarpnięcie (jakby wyjście z turbo dziury), ale myślałem, że tak ma być... Po wymianie przepływomierza szarpnięcie ustało i samochód przyspiesza płynnie w całym zakresie obrotów. Byłem ciekaw w jaki sposób praca przepływomierza przekłada się na pracę turbiny (w aspekcie sterowania zmienną geometrią), co wyraźnie zaznaczyłem w swym pytaniu.

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Żeby było śmieszniej przepływomierz mierzy ilość spalin za katalizatorem.
Ze sterowaniem turbo ma niewiele wspólnego.
Doładowanie turbo brane jest z mapy w zależności od warunków pracy silnika./obroty,obciążenie itp/.

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Poczytajcie o mapach turbo w EDC16c39 , ba taki pewnie ster tam siedzi i będziecie wiedzieli co jest na osiech map i z czego korzysta sterownik sterując ciśnieniem doładowania.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
jak by przepływomierz obcinał powietrze to sterownik obcinał by dawki paliwa i korygował do prawidłowego składu mieszanki, więc nie miał byś mocy a nie jej chwilowy przyrost.
Przyczyna leży w sterowaniu turbo a nie przepływce.

Do góry Bottom