• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

przeróbka pompy wtryskowej clio2 z lucas epic na... wlasnie co pasuje?

uby

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Rybnik
Witam
zamierzam wymienić pompę lucas epic na jakas inną. Panowie powiedzcie co pasuje. Czy pompa z clio1 1.9d bosch spasuje do clio2 1.9d? Moze ktos juz przeprowadzal taka podmiane?
P.s znalazlem podobny temat ale konkretow brak

A

autozibi

Wiem , że da się założyć , jednak na kółku pompy znak nie zgadza się ale to nie przeszkadza .
Pompę trzeba samemu ustawić .

strendel

Uczestnik
Punktów
9
Miasto
Biłgoraj
Jeżeli masz pompę, jeszcze sterowaną linką to przełożysz ze starszego modelu. Jeżeli masz juz sterowana elektronicznie to nie przełożysz tak prosto ale też do zrobienia. Tak w ogóle to po co chcesz zmieniać, te lucasy wcale nie są takie złe jaką mają opinie.

uby

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Rybnik
Jest blad aktuatora wydatku paliwa. Jak odpalisz auto zle pracuje i swieci silnik. Zgasisz i odpalisz i ok. Tak ze wszystko wskazuje na pompe.
P.s mam sterowana elektronicznie
p.s2 moze ma ktos sprawna pompe ktora mi podejdzie?

Ostatnia edycja:

Dalkowiac

SuperMechanior
Punktów
37
Miasto
Bydgoszcz
Założysz pompę od VW 1,9td 4 godziny roboty jak są wszystkie części, pasuje najlepiej od golfa lub transportera...

Bartek-diesel

SuperMechanior
Punktów
80
Miasto
Mojsławice
epic to pompa nie nadjaca sie do regeneracji, wiec lepiej ja wywalic i wstawic maechaniczna i pozby sie problemow

uby

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Rybnik
Ostryt4 tak chce zastapic elektroniczna taka na linke. Jest to 1.9d wolnossacy.
Dalkowiec przeprowadzales juz taka podmiane na pompe od vw ? Moze napisz cos wiecej

Ostatnia edycja:

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
364
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
To i dostrojeniem tej pompy nie powinno być problemu jeżeli pasi P&P, gorzej sprawa miała by się z doładowaną jednostką.

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
ja zmieniałem kilka razy ale w fordzie poszło bez problemów,musiałem mieć
1.pedał +linka
2.przekładałem koło na pompie razem z piąstką-ustawianie początku wtrysku zegarem
3.zwiększałem dawkę ale tylko dlatego że wszystkie fordy były uturbione a sorry jeden nie miał turbo i też podkręciłem,
w francuzach musisz chyba jeszcze zaopatrzyć się w przewody wysokiego ciśnienienia i troszkę zabawy z ustawianiem

strendel

Uczestnik
Punktów
9
Miasto
Biłgoraj
Od siebie dodam że w moim "terenowym" clio z lucasem nie mam zadnych problemów z zasilaniem. A uwiercie mi katuje te pompe jak mogę:D. Pozatym lucas ma dwie olbrzymie zalety: kosztuje 250zł na znanym portalu oraz do sterowania potrzebuje jedynie linke gazu, wszystko inne obciete. W takiej konfiguracji wymaga tylko wcisnietego gazu przy odpalaniu i przytrzymaniu go przez kilkanaście sekund w zalezności jak zimno.

Bartek-diesel

SuperMechanior
Punktów
80
Miasto
Mojsławice
kolego tu chodzi o lucasa elektronicznego

a to czy z turbem czy bez, nie ma zadnego znaczenia idzie wszystko zestroic

uby

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Rybnik
Panowie zakupilem boscha z kangoo 1.9d na dniach bd . Z tym walczyl i napewno zdam relacje. Dzieki za sugestie i porady.

uby

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Rybnik
Witam
Przepraszam ze tak dlugo ale brak czasu...
pompa boscha z kangoo spasowala bez problemu. Jedyny problem to nie dzialajacy wentylator chlodnicy i swiecaca kontrolka silnika. Problem z wentylatorem rozwiazalem montujac wlacznik wentylatora z nexii i dorabiajac instalacje do wiatraka.

tofekk

Początkujący
Punktów
6
Od siebie dodam że w moim "terenowym" clio z lucasem nie mam zadnych problemów z zasilaniem. A uwiercie mi katuje te pompe jak mogę:D. Pozatym lucas ma dwie olbrzymie zalety: kosztuje 250zł na znanym portalu oraz do sterowania potrzebuje jedynie linke gazu, wszystko inne obciete. W takiej konfiguracji wymaga tylko wcisnietego gazu przy odpalaniu i przytrzymaniu go przez kilkanaście sekund w zalezności jak zimno.
a co z zaworem stop? Właśnie założyłem taką pompę i nie mogę odpalić
Automatyczne połączenie postów:

I jak ustawiłeś koło na pompie?

Do góry Bottom