• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Przestroga dla wymieniajacych sprężarke klimy

fructon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
694
Miasto
Kraków
www.czesciserwismroz.pl
Zwrócił sie do mnie klient z prośbą o kontrole klimatyzacji ,układ pracował poprawnie ale zauważyłem ślady nieszczelnosci kompresora, zasugerowałem mu możliwośc uszczelnienia lub wymiane na nowy.Zdecydował sie na nowy ,auto ma zadbane więc taka decyzja mnie nie dziwi ,pacjent to bww seriiF10.Zakupiłem nowy kompresor ,zamontowałem do auta wczesniej sprawdzając ilość oleju w nowej cześći ,układ napełniony auto wyjechało ale po tygodniu powrót bo słychać podejrzane dzwięki ze sprężarki.Rzeczywiście słychać z niej głośny szum więc sprężarka wyjazd z auta i reklamowanie w miejscu zakupu. Po jakimś czasie przyjeżdza z powrotem w tym samym pudełku oklejona naszymi taśmami a więc nikt do niej nie zaglądał podczas reklamacji ,w zestawie dołaczony list .Po przeczytaniu odpowiedzi dzwonie do punktu zakupu i tłumacze im że wymiana sprężarki nie była spowodowana zatarciem poprzedniej wiec dlaczego zmuszają mnie do wymiany dodatkowych cześci układu klimy ale niestety podobno taka procedura jest standartowa a więc tysiąc zeta w plecy. Obraz.jpg

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Ja dodałbym, żeby się trzymać z daleka od firmy NRF
Zamontowałem nowa chłodnice i przy próbie szczelności okazała się nieszczelna.
Reklamacja plus paragon za montaż
Po miesiącu telefon, ze kwota 400 za montaż do talizmana
to za dużo …polowe płaca
Ch….mysle - ok

okazało się, ze dopiero wtedy będą rozpatrywać reklamacje
Japie….

minęły 3 miesiące …dostałem wiadomość, ze nie uznali
żadnego pisma , czesci nalot …nic

Żenada do kwadratu

czekam na pismo ….wideo nakręcone ze szczelności mam i w jakim stanie pojechała do reklamacji

nie odpuszczę ….nie pierwsza wtopa z ta firma
napewno ostatnia !

igltokz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Odwołaj się i napisz że w warunkach gwarancji nic nie ma o takim postępowaniu no chyba że jest to napisane to wtedy dupa, możesz też próbować skorzystać z rękojmi

Pawel23

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
115
Miasto
Wołomin
To jest zmora takich przypadków i ciężko z tym walczyć. A każdy z nas chcąc zatrzymać klienta bierze to na własną du**. W przypadku sprzegiel wtryskow hamulcy jest również ciężko nie raz reklamować. Już nawet nie wspomnę o regeneracjach

toomii76

toomi
Punktów
6882
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
części z gównolitu teraz robią. jakiś czas temu oryginalny zaworek scv do toyoty, okazał się tak samo zepsuty jak ten co siedział w pompie. no i 2 nowe czujniki stopu do kia soul zapalały trakcję po przejechaniu paru kilometrów. regenerowany kompresor w tym roku jeden reklamowałem. nie zatarł się tylko przestał sprężać po 2 miesiącach.

kolegaradom

SuperMechanior
Punktów
31
To akurat jest napisane w instrukcji montażowej sprężarki, bynajmniej jest tak z denso,

toomii76

toomi
Punktów
6882
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
tak samo jak przy reklamacji turbiny, nawet jak silnik nowy założysz to napiszą że odprysk lakieru z błotnika mógł uszkodzić turbawkę.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2039
Miasto
Kaczory
Znam sytuacje gdzie wyminenili wszystko z parownikiem wlacznie to odpisali ze przewody elastyczne nie byly wymienione...

N.O.R.

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
35
Miasto
Suwałki
A juz myślałem ze jestem sam, nrf i nissens u mnie już się nie stosuje, nissens w bmw po miesiącu padł, nissens w audi a6 po miesiącu, NRF po jednej minucie już nie dawał ciśnień i wiele innych przypadków, nie chcę tego syfu nawet za darmo bo więcej jest roboty i nerwów niż to warte, teraz stosuję tylko i wyłącznie Mahle, jak na razie brak jakichkolwiek reklamacji.

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
278
Miasto
Piaseczno
Żeby nie mieć takich problemów, robimy tak: zamawiamy dodatki co chcą... Skraplacz itp. A po tygodniu oddajemy mając fakturę zakupu:) o fv z korektą nikt później nie pyta.

kolegaradom

SuperMechanior
Punktów
31
Nie zawsze papier starczy, nie wiem jak z kompresorem bo nie reklamowałem jeszcze, ale np silnik po regeneracji trzeba było dostarczyć podzespoły współpracujące wtryski, dwumas, turbo
Automatyczne połączenie postów:

Kupić jest łatwo a potem schody z reklamacją, nie pozostaje nic innego jak wytłumaczyć klientowi lub na własne ryzyko montaż jak koszta spore, albo klient przywozi swoje i potem się sam buja z reklamacją, szczerze czasami wole jak przywiezie swoje dwumasowe koło, czasami z opodatkowania jest gorsze niż stare

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
278
Miasto
Piaseczno
Z tego co ja wymieniałem kompresory ac, do reklamacji wystarczy fv. Nie wyobrażam sobie ze przy reklamacji ac trzeba dostarczyć parownik :)
Automatyczne połączenie postów:

Każda reklamacja jest indywidualna, zależy od kogo kupujesz i czy jako mowę czy regenerowane. Zgadza się czasem lepiej jak klient kupi. Ta zasadę stosujemy przy silnikach i przynajmniej zero reklamacji, że nie pracuje na jednym cylindrze, że brak kompresji że coś stuka.... Klient się z tym buja.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2039
Miasto
Kaczory
Tylko ze nawet jak klient kupi i odda na gwarancje to dostanie pismo, ze odrzucono z powodu bledu montazowego tj. brak wymienionych elementów. Jak myslisz do kogo z tym pojdzie? :)

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
278
Miasto
Piaseczno
Zostaje poinformowany że bez wymiany dodatkowo tego i tamtego nie ma GW producenta/ sprzedawcy... On decyduje, ryzykuje.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2039
Miasto
Kaczory
Tylko, ze wymiana tego wszystkiego i tak nie gwarantuje ze ten gowniaty kompresor przezyje okres gwarancji, a dojscie swoich praw reklamacyjnych to temat rzeka..
Ja odpuściłem sobie wymiany sprężarek. Ewentualnie moge klientowi sprzedac sprężarkę i niech szuka kto to zalozy.

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
A juz myślałem ze jestem sam, nrf i nissens u mnie już się nie stosuje, nissens w bmw po miesiącu padł, nissens w audi a6 po miesiącu, NRF po jednej minucie już nie dawał ciśnień i wiele innych przypadków, nie chcę tego syfu nawet za darmo bo więcej jest roboty i nerwów niż to warte, teraz stosuję tylko i wyłącznie Mahle, jak na razie brak jakichkolwiek reklamacji.

gwoli scisłosci .....nrf i nissens dokładnie taki sam skraplacz przyszedł
kolorem się różniło
tysiak lekko w plecy

Do góry Bottom