• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

PSA DiagBOX w chmurze .

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
606
Miasto
Podkarpacie
Witam . W weekend przeglądałem zalegle newslatery stlelantis i natrafiłem na cos niepokojącego . Grupa stelantis opaliła nową "usługę" o nazwie DiagBox Cloud . Polega na tym że po zakodowaniu się w przeglądarce internetowej na konto stelantis przenosi nas na stronę która wygląda identycznie jak program diagbox do diagnostyki samochodów z grupy PSA . Oczywiście wcześnie trzeba zainstalować pogram z sterownikami .do głowicy . Zasada działania jak FCA witech 2.0 .

Nie chce krakać ale może to wyglądać na początek końca dyskowej wersji programowania do PSA :(

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1402
Wszystko do tego prowadzi że będzie coraz ciężej i drożej w tej branży,też niechce krakac ale podejrzewam że do 5 lat diagnostyka komputerowa jakiegoś w miarę świeżego wozu będzie oscylować w granicach 500zl.Caly czas odbywa się kontynuacja tak zwanego Tanio Już było.Płacenie za naprawy aut dopiero się zaczyna,tak to widzę

michal_michal

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
149
Co raz więcej diagnostyki online tak wygląda. Ostatnio miałem okazję dość często z tego korzystać. W zależności od koncernu cena na start za diagnostykę to minimum te 500zł. Na testerze uniwersalnym obsługującym te auta diagnostyka mocno okrojona. Na ori prawie 1000 parametrów rzeczywistych do podglądnięcia i mnóstwo testów wykonawczym gdzie na testerze uniwersalnym był tylko test rozrusznika. Nie mam pojęcia jakie pole do popisu dają testery za 40k pln. Ja się zbroję w ori głowice, zawężam specjalizację i coraz częściej korzystam z diagnostyki online.
Co raz więcej diagnostyki online tak wygląda. Ostatnio miałem okazję dość często z tego korzystać. W zależności od koncernu cena na start za diagnostykę to minimum te 500zł. Na testerze uniwersalnym obsługującym te auta diagnostyka mocno okrojona. Na ori prawie 1000 parametrów rzeczywistych do podglądnięcia i mnóstwo testów wykonawczym gdzie na testerze uniwersalnym był tylko test rozrusznika. Nie mam pojęcia jakie pole do popisu dają testery za 40k pln. Ja się zbroję w ori głowice, zawężam specjalizację i coraz częściej korzystam z diagnostyki online.

Mariusz7908

Bywalec
Punktów
8
Miasto
Rybnik
Koledzy a tak ciut z innej bajki ale nie odbiegając od tematu . Bo chcę założyć konto przekierowuje mnie na stronę Stellantis ale nie mogę pokonać kroku z Nip tam musi być nip EU ? Mam krajowy dałem PL przed też lipa . Dzięki za odpowidź

wdwiesiek

SuperMechanior
Punktów
70

Za pomocą unijnego internetowego narzędzia VIES możesz sprawdzić, czy dana firma jest zarejestrowana jako prowadząca handel w obrębie UE.​

Podatnicy VAT czynni rejestrują się do VAT-UE składając aktualizację deklaracji VAT-R

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
606
Miasto
Podkarpacie
By z tobą rozmawiali niestety musisz być płatnikiem vat i posiadać nip europejski .

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
606
Miasto
Podkarpacie
I dokonało się . Mamy integrację : do fca oraz psa logujemy się już przez jeden portal . Czyli jednak psa przejmie technologie diagnostyki od fca .

Załączniki

• stelantis.jpg
    stelantis.jpg
    530,6 KB · Wyświetleń: 53
  • glowice.jpg
    glowice.jpg
    499,9 KB · Wyświetleń: 48
Ostatnia edycja:
Do góry Bottom