• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Punkt wymiany opon w 2020 roku

Megaszrot

SuperMechanior
Punktów
26
Miasto
Warszawa
Witam
Znajomy ma zamiar uruchomić punkt wymiany opon. Od strony teoretycznej chyba jesteśmy nieźle zorientowani. Zależy mi na odpowiedziach praktyków, ludzi którzy zajmują się tym już od kilku lat. Chodzi o wypunktowanie błędów i braków w tym roboczym "byznes planie" ;-) .

Wydatki konieczne do poniesienia na początek:
- wyważarka, jaka? jakieś polecane, sprawdzone modele?
- montażownica, jaka? jakieś polecane, sprawdzone modele?
- kompresor, jak duży powinien być?
- klucze do odkręcania kół - 2szt.
- bałwanki - 2 szt.
- platforma do unoszenia pojazdów
- biurko
- dwa fotele
- dwuosobowa kanapa do poczekalni
- ewentualnie mały stolik do poczekalni
- komputer/laptop
- program do obsługi rejestracji klientów, terminarza, faktur itp.
- kasa fiskalna online
- ewentualnie terminal do płatności kartą?
- telefon, wizytówki i takie pierdoły

Koszty stałe po rozpoczęciu działalności:
- rachunek za prąd
- czynsz za wynajęty lokal
- ewentualnie abonament za program do obsługi klientów
- abonament dla firmy ochroniarskiej za ochronę lokalu i ewentualne interwencje załóg patrolowych

Założenia na początek są takie że właściciel sam będzie umawiał klientów i wymieniał koła. Jednym słowem nie zatrudnia pracowników na początku. Zajmuje się tylko samochodami osobowymi i ewentualnie jak się trafi dostawczym. Budżetowa wersja startowa więc tylko jedno stanowisko.

Teraz milion pytań, na które było by bardzo miło gdyby znalazły się miłe i chętne do podzielenia się własnymi doświadczeniami osoby :):
1.Czy szkolenie oferowane przez niektórych sprzedawców sprzętu ma sens dla osoby która nigdy wcześniej nie pracowała w tej branży?
2. Czy zdarza się wam przyjmować praktykantów na kilka miesięcy, czy pól roku którzy chcą się nauczyć obsługi urządzeń?
3. Jak duży powinien być kompresor żeby był wystarczająco wydajny? Wiadomo, że trzy podstawowe sprzęty (kompresor, montażownica i wyważarka) kupuje się z myślą że będą służyły przez lata. Wolę na początku zapłacić więcej za sprzęt wygodniejszy do pracy i lepszy jakościowo, niż wściekać się po roku, czy wcześniej, że oszczędziłem paręset złotych i teraz muszę drugi raz coś co się już zepsuło kupić. Idealnie było by gdyby ktoś mógł podać wersję budżetową zestawu tych trzech urządzeń, średnią półkę cenową i najlepsze i zapewne najdroższy wariant.
4. Klucze do odkręcania kół akumulatorowe, czy pneumatyczne? Jeśli pneumatyczne to jaki konkretnie model polecacie?
5. Platforma do unoszenia pojazdów (foto poniżej), czy podnośnik nożycowy? Wydawało mi się że pierwsze jest lepsze ... ale znalazłem nową nożycówkę w cenie atrakcyjniejszej niż inne podnośniki :wideyed:.
6. Program do obsługi klientów. Chodzi o terminarz/kalendarz, zapisy, wystawianie faktur itd. Są jakieś programy dedykowane do takiej działalności, czy trzeba sobie coś zaadaptować? Co używacie i możecie polecić?
7. Terminal do płatności kartą? Jest sens takiego udogodnienia dla klientów? Ile w skali miesiąca kosztuje używanie takiej formy płatności przez klientów?
8. Jaką powierzchnię powinien mieć lokal w którym będzie się odbywać taka działalność?
9. Czy stosuje może ktoś konstrukcje namiotowe podobne do tej i może coś na temat jej praktyczności napisać?
85.jpg
Mam na myśli ilość światła w środku? Temperaturę latem i zimą? Może ktoś wie jaki koszt jest takiej przyjemności?
10. Co stosujecie do oświetlenia w trakcie pracy?
11. Może ktoś orientuje się jakie są ceny za wynajęcie pomieszczeń nadających się do takiej działalności. Szczególnie interesuje mnie lewobrzeżna Warszawa :). Na konkrety nigdzie nie udało mi się trafić.

Temat ten, jak napisałem na początku, powstał z myślą o wytknięciu błędów przez praktyków w teoretycznych przymiarkach do takiej działalności. O czym zapomnieliśmy, czego nie uwzględniliśmy. Co źle jest pomyślane itd. Chętnie wysłucham sensownej krytyki. Czy w obecnych czasach ma sens taka dość wąska specjalizacja na rynku warszawskim?
Zakładając ten temat liczyłem, że znajdzie się chętna/e osoba/y do pomocy koncepcyjnej i będzie chciała podzielić się własnymi przemyśleniami na temat tego ile w przybliżeniu pieniędzy trzeba mieć chcąc uruchomić taka działalność i jakich kosztów bieżących trzeba się spodziewać. Kończę ten wpis z góry dziękując za konkretne i rzeczowe wypowiedzi w temacie.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3069
Najpierw to powiedz ile many ma w kiermanie ten znajomy... to będzie wiadomo czy w ogóle zacząć gadkę:D

kamil03

SuperMechanior
Punktów
56
Miasto
kraków
Co za czasy nastały ze każdy chce otwierać firmę a brak jakiegokolwiek doświadczenia ? Ide potem do dentysty a ten mi wyrywa zęba zamiast leczyć (a zębów coraz mniej... ) . Żeby to miało ręce i nogi idź najpierw do pracy przerób ten chociaż rok i na większość pytań będziesz znał sam odpowiedź.

Megaszrot

SuperMechanior
Punktów
26
Miasto
Warszawa
Wydawało mi się, że forum o takiej tematyce jest miejscem gdzie można dopytać o takie informacje. Widać niestety że odpisują osoby, które nawet nie mają zamiaru udzielić jakichkolwiek konkretnych informacji. Szkoda. W takim razie nasuwa się wniosek po co powstało to forum skoro jeśli ktoś o coś zapyta to jedyne co może przeczytać w odpowiedzi to żarty albo odpowiedź nic nie wnosząca do tematu. A wiem ... przecież to forum powstało jedynie żeby pod pretekstem nowego użytkownika zachwalać jakieś badziewne alkomaty albo inne bezwartościowe produkty.
Skoro jesteś dobry w tym co robisz to nie powinieneś się obawiać potencjalnej konkurencji. Najczęściej taka działalność jest jako dodatek do warsztatu napraw mechanicznych, czy blacharskich. Gdyby ktoś chciał podzielić się taką tajemną wiedzą z większą dokładnością można by oszacować ile powinien wynosić budżet takiego przedsięwzięcia żeby skromnie zaczynać i ile trzeba przewidzieć zapasu finansowego na bieżące funkcjonowanie.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3069
[/QUOTE]

Teraz milion pytań, na które było by bardzo miło gdyby znalazły się miłe i chętne do podzielenia się własnymi doświadczeniami osoby :):
1.Czy szkolenie oferowane przez niektórych sprzedawców sprzętu ma sens dla osoby która nigdy wcześniej nie pracowała w tej branży?
2. Czy zdarza się wam przyjmować praktykantów na kilka miesięcy, czy pól roku którzy chcą się nauczyć obsługi urządzeń?
3. Jak duży powinien być kompresor żeby był wystarczająco wydajny? Wiadomo, że trzy podstawowe sprzęty (kompresor, montażownica i wyważarka) kupuje się z myślą że będą służyły przez lata. Wolę na początku zapłacić więcej za sprzęt wygodniejszy do pracy i lepszy jakościowo, niż wściekać się po roku, czy wcześniej, że oszczędziłem paręset złotych i teraz muszę drugi raz coś co się już zepsuło kupić. Idealnie było by gdyby ktoś mógł podać wersję budżetową zestawu tych trzech urządzeń, średnią półkę cenową i najlepsze i zapewne najdroższy wariant.
4. Klucze do odkręcania kół akumulatorowe, czy pneumatyczne? Jeśli pneumatyczne to jaki konkretnie model polecacie?
5. Platforma do unoszenia pojazdów (foto poniżej), czy podnośnik nożycowy? Wydawało mi się że pierwsze jest lepsze ... ale znalazłem nową nożycówkę w cenie atrakcyjniejszej niż inne podnośniki :wideyed:.
6. Program do obsługi klientów. Chodzi o terminarz/kalendarz, zapisy, wystawianie faktur itd. Są jakieś programy dedykowane do takiej działalności, czy trzeba sobie coś zaadaptować? Co używacie i możecie polecić?
7. Terminal do płatności kartą? Jest sens takiego udogodnienia dla klientów? Ile w skali miesiąca kosztuje używanie takiej formy płatności przez klientów?
8. Jaką powierzchnię powinien mieć lokal w którym będzie się odbywać taka działalność?
9. Czy stosuje może ktoś konstrukcje namiotowe podobne do tej i może coś na temat jej praktyczności napisać?
Wyświetl załącznik 32305
Mam na myśli ilość światła w środku? Temperaturę latem i zimą? Może ktoś wie jaki koszt jest takiej przyjemności?
10. Co stosujecie do oświetlenia w trakcie pracy?
11. Może ktoś orientuje się jakie są ceny za wynajęcie pomieszczeń nadających się do takiej działalności. Szczególnie interesuje mnie lewobrzeżna Warszawa :). Na konkrety nigdzie nie udało mi się trafić.

Temat ten, jak napisałem na początku, powstał z myślą o wytknięciu błędów przez praktyków w teoretycznych przymiarkach do takiej działalności. O czym zapomnieliśmy, czego nie uwzględniliśmy. Co źle jest pomyślane itd. Chętnie wysłucham sensownej krytyki. Czy w obecnych czasach ma sens taka dość wąska specjalizacja na rynku warszawskim?
Zakładając ten temat liczyłem, że znajdzie się chętna/e osoba/y do pomocy koncepcyjnej i będzie chciała podzielić się własnymi przemyśleniami na temat tego ile w przybliżeniu pieniędzy trzeba mieć chcąc uruchomić taka działalność i jakich kosztów bieżących trzeba się spodziewać. Kończę ten wpis z góry dziękując za konkretne i rzeczowe wypowiedzi w temacie.[/QUOTE]

U... będziesz płakał LightheartedTinyElkhound-max-1mb.gif w poduszkę, że nie chcą gadać ???:D

Nie mam pojęcia jak ten znajomy chce prowadzić biznes, jak obce mu są podstawowe wyliczenia...ale to w sumie jego problem...:D

1 - to zależy czy jest trybliwa, czy nie- jak tak to ma...
2 - jak uda ci się złapać kogoś na tak krótki okres (nie mówię tu o ludziach z problemem alko- chyba, że ci to nie przeszkadza)- to możesz się uważać za szczęściarza...
3 - jak największy- min. 200 l - wydajność też jak największa- cena ~ 5 000 pln
4 - wolę elektryki, bo nie plączą się kable, ale pneumatem też się da robić - zasadniczo wszystkie ~ 1 000 pln
5 - to już jak wygodniej- chodzi o wysokość roboczą
6 - poszukaj w necie, a coś znajdziesz
7 - zdecydowanie, koszta zależą od banku
8 - jak największą, chyba, że nie przeszkadza ci ciasnota
9 -nie stosowałem, nie wiem
10 - lampy w warsztacie wystarczą
11 -od 3 000 netto/ miesiąc za jedno stanowisko, w górę... na poczekalnię to bym nie liczył w tej cenie...

Stałych kosztów musisz liczyć ok. 10 000 miesięcznie (nie ważne czy są klienci, czy ich nie ma), czyli
- wynajem- od 3 000 pln
- amortyzacja urządzeń- to już zależy na jaki okres sobie to zaplanujesz...załóżmy 3 lata- koszt urządzeń= 25 000: 36= 700 pln/ mieś
- pensja- 3 000 netto (brutto- ~5 000)
- media- 1 000 pln

To tak wstępnie...:D reszty się domyśl i sam policz...

* ceny podałem bardzo skromnie wyliczone...:D

Ostatnia edycja:

Megaszrot

SuperMechanior
Punktów
26
Miasto
Warszawa
Właśnie liczyłem na tego typu odpowiedzi. Dzięki którym można skonfrontować to co udało się wyszukać i dowiedzieć z szarą rzeczywistością takiej działalności.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3069
Moje zdanie jest takie z samej wulkanizacji nie wyżyjesz...:meh:

toomii76

toomi
Punktów
6882
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Wyżyje, ale musi być konkret. Jest jeden zakład w Turku który zaczynał od małej szopki. W pierwszym moim aucie wymieniałem u niego opony. I 22 lata później nadal działa i to całkiem dobrze. Ale teraz robi wszystko co z kołami związane.
Haczyk jest taki, że zaczynał w latach kiedy jeszcze można było spokojnie firmę prowadzić i miał czas się rozwinąć na tyle, że utrzymał się na rynku. :)

wydaje mi się, że robiąc same opony będziesz miał problem się utrzymać. zim nie ma, praktycznie każdy warsztat ma wulkanizację, więc konkurencja duża.
ale próbuj. jak nie zaryzykujesz to nie będziesz wiedział.
powodzenia.

Ostatnia edycja:

Megaszrot

SuperMechanior
Punktów
26
Miasto
Warszawa
Wy macie bardziej miarodajne spojrzenie na temat zajmując się tym lub czymś innym i dodatkowo tym. Ja mogę jedynie opierać się na domysłach, własnej obserwacji takich punktów i własnych spostrzeżeniach jako ich klient. Z moich obserwacji najczęściej jest to połączone ze sprzedażą opon używanych, niekiedy nowych. Czasem felg. Najczęściej takie punkty oferują jeszcze klimę i odgrzybianie. Niekiedy prostowanie, spawanie, piaskowanie i lakierowanie felg. Właściciele takich punktów na swoich stronach internetowych podają, że oferują również drobne usługi jak wymiana klocków, naprawy elektryczne, wymiana oleju itp. Sądząc na podstawie opinii, które można znaleźć w internecie na ich temat chyba niezbyt często zdarza się ktoś kto decyduje się na te inne usługi, bo .... prawie zawsze opinie o nich są negatywne albo wręcz krytyczne. Pomijając fakt prawdziwości takich opinii, naturę większości ludzi którzy jak jest dobrze to nie napiszą że jest. Tylko jak coś było nie tak jak powinno to wtedy jest wylewanie żalu żeby "przestrzec" innych. Wiarygodność takich opinii podważa też działanie konkurencji w celu zniechęcenia do skorzystania z usług i cała masa "pisaczy opinii na zamówienie nie mających żadnego związku z faktycznym skorzystaniem z danej usługi"

Megaszrot

SuperMechanior
Punktów
26
Miasto
Warszawa
Rozumiem o co Ci chodzi zwracając moją uwagę na to.
Pomysł "byznesowy" był taki żeby sukcesywnie wraz ze wzrostem stażu obecności na rynku dodawać klimę, wymianę oleju itp. Założeniem miała być wąska specjalizacja na wymianie opon. Konkretna obsługa jak sam wcześniej napisałeś. Sprawnie i prawidłowo wykona obsługa kół w przystępnej cenie. Fachowiec od opon i kół jednym słowem. Przecież nie przyjeżdżasz do cukiernika z naprawą blacharki :hilarious::arghh::watching::banghead:.

toomii76

toomi
Punktów
6882
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
wiesz co chcesz robić i rób to. co ci dadzą opinie innych? jednemu się uda a drugiemu nie.
a teraz najważniejsze, masz już stałych klientów?

Megaszrot

SuperMechanior
Punktów
26
Miasto
Warszawa
Nie mam. Wszystko jest na etapie koncepcyjnym. Naiwne założenia są takie że dobrą jakością wykonania i atrakcyjną ceną uda się sukcesywnie zdobywać ich z każdym kolejnym miesiącem więcej. Po to ten temat i po to potrzebne są opinie ludzi mających spojrzenie "z drugiej strony medalu" żeby dobrze przygotować się do startu i zrobić wszystko żeby uniknąć klapy.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3069
Napisz jaka według ciebie jest ta atrakcyjna cena za wymianę kpl. opon... tak jestem ciekaw ?:D

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3069
Trochę mało... ale w średniej normie...:D

darcun4

SuperMechanior
Punktów
143
Miasto
Toruń
Megaszrot, ja co prawda nie mam i nie miałem warsztatu ale z dwoma miałem bardzo bliską styczność z racji, że prowadzili je moi koledzy. Piszę "prowadzili" bo ani jeden ani drugi już tego nie robią. Obaj zresztą też poszli oprócz kół i opon w serwis klimy, wymianę oleju i w klocki i też praktycznie splajtowali, gdy okazało się, że w wielu samochodach żeby cofnąć tłoczki trzeba mieć programy żeby to zrobić.
Kolega Woodoo przedstawił już wstępną kalkulację. Teraz ja jeszcze podpowiem, że boom na opony to w zasadzie 4 miesiące w roku (2 wiosną i 2 jesienią), a co w pozostałe 8 m-cy? A te 10 patyków kosztów pozostaje.
Teraz podejdę jako potencjalny klient. Kilka lat temu za wymianę opon płaciłem 25 zł/szt. Po przekalkulowaniu wyszło mi (jako klientowi) że jak za 3-4 stówy kupię drugie felgi, to one po 2 sezonach się spłacą (100 wiosną+100 jesienią). I tak zrobiłem, czyli moi znajomi już jednego klienta stracili. Teraz widzę, że zimy mamy takie jakie mamy i ogrom ludzi jeździ na oponach "całorocznych". Jak myślisz, tacy przyjadą do warsztatu na ich wymianę? I jak często?
P.S.
Teraz widzę Twój ostatni post z cenami jakie podałeś. Czyli tak jak pisałem, koszt jednorazowej wymiany opon, skalkulowałeś na poziomie zakupu nowych felg. Pozostaje mi życzyć powodzenia w byznesie albo zejścia na ziemię.

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
472
Idzie na tym zarobić, ale to trzeba mieć pojęcie o tym co się robi. Ty snujesz jakieś wizje o wymianie klocków itd. Najpierw to lepiej zacznij dobrze wymieniać te opony, a potem ewentualnie myśl o rozwoju. Z usług dodatkowych o których możesz myśleć bez pojęcia w tym co robisz to wymiana wycieraczek i myjnia. Do klocków to już trzeba mieć pojęcie co się robi, to nie jest zabawa tylko możesz kogoś zabić.

Ja już po nie jednym takim wymieniaczu klocków poprawiałem bo klocki wymienione, a hamulców nie ma i "jedź pan gdzie indziej"

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6804
Miasto
Mazowieckie
Podstawa na początek to wygodna kanapa do kimania i net, bo z nudów szlak Cie trafi
O finansach szkoda gadać. 16 kół dziennie na koszty, tylko skąd wziąć codzień 16kół do roboty. Liczyć chyba potrafisz.

W moim regionie stawki w tym roku poszły w dół i zero kolejek.
Nawet przechowalnia opon nie pomaga. Na handlu oponami też nie idzie zarobić, każdy zna ceny z openo.

Trzyma sie tylko ten co ma układy z flotami autobusów i ciężarówek.

Do góry Bottom