• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Pytanie na temat BDO i wystawiania paragonu/faktury na usługi

turbokrzychu

SuperMechanior
Punktów
112
Witam. Mam pytanie bo już prężnie ruszyłem z warsztatem. Muszę się zarejestrować w BDO. Który kod od olejów jest właściwy do przepracowanego oleju z samochodów? Wiem że będę generował olej, zużyte czyściwo, filtry olejowe, filtry powietrza i kab, płyn hamulcowy, płyn chłodniczy. Jakby ktoś był tak miły i podpowiedział pod jakie kody to podpiąć i ewentualnie jak wygląda ta cała ewidencja odpadów, bo KPO wiem że dostanę jak oddam pierwsze odpady, ale bardziej mnie ciekawi to całe KEO, czy to na bieżąco się jakoś wypełnia?
Drugie pytanie dotyczy wystawiana faktury/paragonu na USŁUGĘ. Czy lepiej wystawiać paragon na jedną usługę (usługa motoryzacyjna, usługa serwisowa), czy lepiej rozbijać go na poszczególne podpunkty(naprawa zawieszenia, naprawa układu hamulcowego), i czy mogę dodać do paragonu taką rozpiskę prac na której są wyszczególnione już konkretne czynności i koszt materiałów. Jak wy to robicie?
Wiem że te tematy były już poruszane na forum wiele razy, ale chciałbym mieć obraz tego z dzisiaj, no bo jednak te przepisy cały czas na bieżąco się zmieniają, więc niektóre tematy mogą być już nieaktualne. Pozdrawiam.

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Odnośnie paragonów to chyba zależy czy jesteś na VAT, czy nie ?

turbokrzychu

SuperMechanior
Punktów
112
Właśnie nie jestem na VAT, będę świadczył tylko jako usługę. A części będą szły w koszty.

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Jak Ci się chce bawić to możesz rozpisywać, ale większość chyba pisze - usługa serwisowa.

i pamiętaj - każda firma chce teraz fakturę - koszta. więc wszystko jest kwestią limitów oraz klientów - faktura / paragon.

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
373
Miasto
Wasilków
Do bdo znajdź kogoś w okolicy kto to ogarnia i zna realia Twojego województwa

michal_michal

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
131
Właśnie nie jestem na VAT, będę świadczył tylko jako usługę. A części będą szły w koszty.
A czy czasem aby móc kupować olej na firmę nie musisz być na VAT? towar objęty akcyzą. To samo dotyczy czynnika do klimy.
Chyba można z tego co na szybko doczytałem, obowiązuje limit 200k pln obrotu rocznie aby nie płacić VAT

Do góry Bottom