• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Pytanie o wymianę uszczelniacza przy czujniku rozrządu 1.8T

Olaf7215

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Świecie
Witam, mam problem z cieknącym olejem. Olej pojawia się na.. wysuniętej ściance obudowy, prawdopodobnie leci to z czujnika wałka rozrządu. Silnik 1.8T AEB. I teraz mam pytanie- o ile wymiana samego czujnika to dwie śruby i wtyczka to jak sprawa wygląda przy wymianie tego zimmeringa, który siedzi za tym czujnikiem? Z tego co wiem to po zdjęciu czujnika, ukazuje się jedna śruba z taką blaszką. Byłem dzisiaj u majstra się zapytać i powiedział, że jest to dużo roboty, że trzeba regulować. I tutaj moje pierwsze pytanie- Czy na serio trzeba coś regulować? Z tego co ja wiem, że nie trzeba tam nic regulować, bo blaszka wchodzi tylko w jeden sposób. Majster powiedział to w taki sposób, jakbym miał szykować minimium 300 zł. Także w skrócie: Czy trzeba coś regulować po zamontowaniu nowego zimmeringu? Czy bez obaw mogę odkręcić tą srubę większa, która jest w tej ,,blaszce"? W jaki sposób jest tam zamontowany ten zimmering? Takie ,,dziwne" te pytanie, ale uczę się dopiero, ogarniam tylko hamulcei serwis olejowy Za wszelaką pomóc baaaaardzo dziękuje

Olaf7215

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Świecie
Dzięki Mattii :)
Czyli rozumiem, że tak:
Czy trzeba coś regulować-NIE
Czy mogę bez problemu odkręcić śrubę- TAK
I uszczelniacz jest wciśnięty.

Czy dobrze zrozumiałem?
Czyli można rzec, że majster chciał sobie na mnie zarobić?
Miałem jeszcze tyle pytań, ale wypadło mi z głowy przez cały dzień.. przypomnę sobie to dam znać

PS: Tak w skrócie to wystarczy, że odkręce te dwie 10+wtyczka, odkręce tą śrubę, wyjmę ta blaszkę oraz jakimś sposobem wyjmę zimmering i wsadzę nowy? I wszycho? :)