• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Pytanie o zmianę tarcz hamulcowych.

godi007

Nowy
Punktów
0
Witam.
Nie znam się na mechanice pojazdowej, ale chciałbym się powoli kształcić w tym kierunku. Oczywiście amatorsko, po to żebym najprostsze naprawy w moim samochodzie mógł wykonywać sam. Chyba odezwał się we mnie zew majsterkowicza :)
Powoli przygotowuję się do zmiany tarcz i klocków w moim samochodzie (Honda CR-V 2,0 147KM rok 2000). Z racji tego jak tylko znajdę chwilę wolnego czasu studiuję teorię na ten temat. Części już zamówione. Na jednym z filmików mechanik Damian Śmigielski mówi, że przy zakładaniu nowej tarczy na piastę, piastę koła należy psiknąć sprayem miedzianym albo aluminiowym.

http://moto.onet.pl/5414620,19068,4,filmy.html?node=19068

I tak miałem właśnie w planach przy okazji wymiany tarcz w moim wehikule. Nieoczekiwanie dziś oglądałem TVN Turbo gdzie w programie "Kup i zrób" pan Adam Klimek mówi z kolei, że takich rzeczy nie można robić.Szczerze mówiąc nie zarejestrowałem jakich argumentów użył pan Klimek bo mam małe dziecko i maluch akurat narobił hałasu. Niestety TVN Turbo narazie nie udostępnia filmiku a jedynie kosztorys naprawy samochodu, który naprawiał pan Klimek.

http://www.tvnturbo.pl/aktualnosci,1850,n/toyota-corolla-kosztorys-napraw,63176.html

Zastanawia mnie jak mam w końcu wymieniać tą tarczę? Używać sprayu miedzianego czy nie?
Mam nadzieję, że Wy, profesjonalni mechanicy mi pomożecie. Z góry dziękuję.
Marcin

Luku

Dekoder
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
317
Miasto
Nottingham
Możesz użyć jeśli chcesz ważne żeby piasta była dokładnie oczyszczona, jeśli nie dasz smaru przy następnej wymianie możesz mieć problemy ze zdjęciem tarczy bo ją zapiecze i pozostanie bicie młotem co może łożysko rozwalić. I przy zakładaniu pamiętaj do nowej tarczy obowiązkowo nowe klocki + możesz odtłuścić nową tarczę przed założeniem.

kaziokan1234

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Biała Podlaska
Słyszałem różne opinie, smarować lub nie. Ja osobiście zawsze miedziakiem smaruje ale przed ty gruby papier ścierny np 120 drę piastę żeby była gładka jak szyba i zawsze jest ok:)

P

PogotowieSamochodoweUK

Ja trze piaste i szpilki (jesli sa) szczotka na kontowce.
Czasem lizne smarem grafitowym lub multi, ale miedzianego unikam, choc zdaza sie ze uzywam.
Najlepszy tu bedzie grafitowy lub nawet taki do przegubow. Miedziak wysycha i sie czasto zapieka lub nawet ulatwia powstawanie korozji. Czesto z miedz zawarta reaguje i tworzy sie patyna i jeszcze gorzej zapieka niz rdza.

kaziokan1234

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Biała Podlaska
Ja trze piaste i szpilki (jesli sa) szczotka na kontowce.
Czasem lizne smarem grafitowym lub multi, ale miedzianego unikam, choc zdaza sie ze uzywam.
Najlepszy tu bedzie grafitowy lub nawet taki do przegubow. Miedziak wysycha i sie czasto zapieka lub nawet ulatwia powstawanie korozji. Czesto z miedz zawarta reaguje i tworzy sie patyna i jeszcze gorzej zapieka niz rdza.
daj znać, chciałbym z Tobą porozmawiac, bo widzę, że jesteś fachowcem:)

P

PogotowieSamochodoweUK

Znalazlem nowy srodek do tego, polecic nie moge bo pierwszy raz wczoraj uzylem.

Bosch SUPERFIT to smar sysntetyczny anty spiekowy nie wysychajacy bez zawartosci zwiazkow metali i pochodnych wywolywaczy zjawiska korozji.
W UK cena 2,40 za tybke 100ml wiec i w PL kolo 10zl powinno byc.

Jak tubka pasty

To link na jebaj http://www.ebay.co.uk/itm/Bosch-Sup...le_Oils_Lubricants_Fluids&hash=item3cca2c19d8 tylko tu z cena ktos zaszalal hehehehe ja to z katalogu dla warsztatow biore.

richi9

SuperMechanior
Punktów
19
Miasto
Kraków
ja tylko dodam że jezeli kolega pierwszy raz wymienia tarcze to niech uważa bo są zazwyczaj zabezpieczone antykorozyjnie (zazwyczaj nooliwione) trzeba koniecznie odtłuścić. Tłuste tarcze to słaby hamulec wręćz samobójstwo jeżeli to przednie tarcze. Co do piast należy przeczyścić by tarcza nowa równo dolegała i nie miała bicia bo to osbnacza koniecznośc demontażu i ponownego czyszczenia piasty.
Dalej czyszczenie prowadnic klocków hamulcowych kontrola gumek wciskanie i wkręcanie tłoczków ...
Ogólnie to jest temat na referat.

Do góry Bottom